Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Πονηροί οι Τούρκοι! Γιατί «λιμπίζονται» το Καστελόριζο – Τι κρύβεται στην κατοχή αυτού του μικρού νησιού (Photo)


Με λεπτομερείς χάρτες που δημοσίευσε πρόσφατα η «Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου», η ΤΡΑΟ, καταδεικνύονται με σαφή τρόπο οι τουρκικές επιδιώξεις όσον αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο και πέριξ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Καστελόριζο και η πέριξ αυτού ελληνικές νησίδες, αποτελούν βασικό εμπόδιο στις τουρκικές επιδιώξεις...
Με σκούρο μπλε και μαύρες διαγώνιες γραμμές φαίνονται οι τουρκικές απόψεις περί τουρκικής ΑΟΖ στην περιοχή που καταργούν τελείως το Καστελόριζο.



Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται οι τουρκικές έρευνες της ΤΡΑΟ και οι τουρκικές διαπιστώσεις για την ύπαρξη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο. Και εδώ καταργείται το Καστελόριζο και διακόπτεται κάθε επαφή της ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή.


Στον παρακάτω χάρτη οι Τούρκοι προβάλουν γενικότερα την δική τους ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο. Μέσα και ολόκληρη η Κύπρος!



Τέλος στον παρακάτω χάρτη προβάλλεται ξεκάθαρα η τουρκική στόχευση να διεκδικήσει στο μισό Αιγαίο.






Το ενεργειακό πρόβλημα είναι αυξημένο ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εκρηκτικές εξελίξεις δημιουργεί ένα αρκετά εύφλεκτο πεδίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όσον αφορά την ελληνική στάση δεν αρκεί μόνο η επίκληση του διεθνούς δικαίου που σίγουρα είναι με την ελληνική πλευρά. Παράλληλα θα πρέπει να θωρακιστεί η άμυνα αλλά και κυρίως να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συμμαχίες που θα αποδυναμώσουν τις τουρκικές θέσεις και εδώ υπάρχει ένα ευρύ πεδίο διπλωματικών «επιχειρήσεων».

Πηγή:nikosxeiladakis

Δεν υπάρχουν σχόλια: