Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Απίστευτος Ντάισελμπλουμ: Οι χώρες του Nότου έφαγαν τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες και ζητούν βοήθεια

Φωτογραφία: AP Photo/Bundas Engler
Φωτογραφία: AP Photo/Bundas Engler

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δέχθηκε σφοδρά πυρά από ευρωβουλευτές καθώς αρνήθηκε να ανακαλέσει ή να ζητήσει συγνώμη για δήλωσή του στη FAZ με την οποία αναφέρεται μειωτικά για τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το απόσπασμα της συνέντευξης στην FAZ που αναδημοσιεύουν οι “Financial Times” ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει: 
«Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του βορρά είχαν δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που είχαν επηρεαστεί από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης προσδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Ομως) υπάρχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να δαπανάς όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια».
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δέχτηκε έντονες επικρίσεις από ευρωβουλευτές που χαρακτήρισαν «προσβλητικά» και «άξεστα» τα σχόλιά του.

O Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Γκάμπριελ Μάτο δήλωσε πως τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ είναι «απολύτως απαράδεκτα» και συνιστούν «προσβολή» προς τα κράτη μέλη του νότου, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του Eurogroup έχει χάσει την ουδετερότητα που οφείλει να έχει. Ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ. Ερνεστ Ούρτασουν χαρακτήρισε “ατυχή” τα σχόλια Ντάισελμπλουμ και τον ρώτησε αν «αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για να ανανεώσετε τη θητεία σας ως πρόεδρος του Eurogroup».
Παρ' όλα αυτά ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «δεν θα απολογηθεί» και πως θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται την άποψη πως η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη σημαίνει πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες περί χρέους και ελλείμματος.
«Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Δεν βλέπω σύγκρουση μεταξύ περιοχών της Ευρωζώνης».

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: