Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ MEGA: «Βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας… Δεν υπάρχει ντροπή σ’ αυτόν τον τόπο ρε;»

Με αναλυτικό άρθρο στο ιστολόγιό του mignatiou.com, ο ανταποκριτής του Mega στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, σχολιάζει το τέλος των διαφημίσεων στο Mega και τη στάση των τραπεζών, κατηγορώντας τις ότι ουσιαστικό ρίχνουν «μαύρο» στο κανάλι.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:


«Οι τράπεζες, που έδωσαν τα δάνεια στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, μητρική εταιρεία του Mega Channel, συνεχίζουν την μη παραδεκτή στάση τους, η οποία -σύμφωνα με νομικούς κύκλους- θα αποδειχθεί, εκτός των άλλων, και παράνομη. Μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει, εισπράττουν σημαντικότατα ποσά από τον κόπο των απλήρωτων εργαζομένων. Περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ το μήνα… Και τα εισπράττουν από ένα κανάλι που «έκλεισαν» με τη στάση τους. Βεβαίως, έχουν ευθύνη και οι μέτοχοι, μην τρελαθούμε εντελώς… ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΥ.
Την ίδια στιγμή, λοιπόν, οι τράπεζες απορρίπτουν τις εκκλήσεις των εργαζομένων για να απελευθερωθεί έστω και ένας λογαριασμός ώστε να πληρωθούν οι συνάδελφοι, που παραμένουν -για ένα σχεδόν χρόνο- όμηροι της διαμάχης των τραπεζών με τους μετόχους. Οι εργαζόμενοι είναι για 12 μήνες τα θύματα αυτής της φαύλης απαράδεκτης κατάστασης, την οποία βεβαίως ΔΕΝ προκάλεσαν. Αντίθετα… Αν σωθεί το Μεγάλο Κανάλι, αυτό θα οφείλεται στον ηρωισμό των εργαζομένων, ιδιαίτερα των «κάτω ορόφων»… Αυτοί/αυτές είναι οι ΗΡΩΕΣ/ΗΡΩΙΔΕΣ. Διότι εμείς οι δημοσιογράφοι είμαστε για κλάματα… Καθημερινά βρίσκονται στα γραφεία τους και κρατούν «ζωντανό» το κανάλι για να εισπράττουν ΟΛΑ τα έσοδα οι τράπεζες. Πρόκειται για μία φρικτή κατάσταση που πρέπει να τελειώσει άμεσα. Και απευθύνομαι και στους μετόχους: Είτε το θέλετε το κανάλι και ανακοινώνετε την επαναλειτουργία του, είτε το κλείνετε για να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη ομηρία μας.
Η σημερινή κατάσταση είναι μεσοβέζικη και δεν τιμά κανένα. Ούτε τις τράπεζες, ούτε τους μετόχους, ούτε την αριστερή κυβέρνηση της χώρας, που δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τους εργαζομένους. Μου έλεγε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ότι “είχαμε μία ευκαιρία να νικήσουμε τους μετόχους του Mega, (σ.σ.: τους οποίους θεωρούν εχθρούς τους), μέσα στο γήπεδό τους και δεν την εκμεταλλευθήκαμε”… Οι εργαζόμενοι του Mega, που εξακολούθησαν να εργάζονται και μετά τις καταγγελίες των δανείων από τις τράπεζες και των συμβάσεων χρηματοδότησης από τους factors, εξασφάλισαν γι’ αυτές έως σήμερα πάνω από 30 εκατ. ευρώ σε ρευστότητα και 30 εκατ. αξίες τιμολογίων προς είσπραξη. Τρομερά ποσά, σε περίοδο κρίσης.
Θα επαναλάβω αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή: Οι τράπεζες εξασφαλίζουν τα δανεικά που έδωσαν, και οι μέτοχοι είναι πλέον «καθαροί», υπό την έννοια ότι ξεπληρώνονται πια τα δάνεια. Οι εργαζόμενοι, ειδικά των «κάτω ορόφων», δουλεύουν για να πληρώνονται τα δάνεια, χωρίς όμως να πληρώνονται για την υπηρεσία που προσφέρουν.
Δεν υπάρχει ντροπή σ’ αυτόν τον τόπο ρε;
Παρ’ όλα αυτά, λοιπόν, επιλέχθηκε από τις τράπεζες η οικονομική ασφυξία της μητρικής εταιρείας του Mega, της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ και η μηδενική ικανοποίηση των προμηθευτών του Μεγάλου Καναλιού, δηλαδή των εργαζομένων και τρίτων. Οι εργαζόμενοι του Mega, δουλεύουν απλήρωτοι, εδώ και πολλές μήνες, για τις τράπεζες, που ενώ παίρνουν 100 χιλιάδες την ημέρα (μέσος όρος), δεν αποδίδουν ούτε τον ΦΠΑ ούτε και τους ειδικούς φόρους των εκατομμυρίων ευρώ που εισπράττουν. Το πληροφορήθηκα χθες και φρίκαρα. Αυτή τη στιγμή, και για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, στο βάθος βλέπω το …μαύρο για το Mega. Το πιστεύω. Και το μαύρο έρχεται πρωτίστως από τις τράπεζες, και μετά από τους μετόχους. Το ξέρω ότι θα …τσινίσουν πολλοί, και θα πουν μα οι μέτοχοι του Mega είναι οι πιο πλούσιοι Έλληνες… Το γνωρίζω ότι είναι οι πιο πλούσιοι Έλληνες, αλλά έτσι έχει η κατάσταση, όπως την περιγράφω. Την πρώτη ευθύνη για το μαύρο θα την έχουν οι τράπεζες, οι οποίες με την άρνηση τους να ανοίξουν ένα έστω λογαριασμό, “σκοτώνουν” την κότα με τα χρυσά αυγά, που τους εξασφαλίζει την πληρωμή των δανείων τους.
Μου είπαν ότι στην εταιρεία Σκλαβενίτης οι τράπεζες έδωσαν δάνεια 165 εκ. για να σωθούν οι θέσεις εργασίας. ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Καλώς έπραξαν, διότι το πιο σημαντικό σε τούτη την άνευ προηγουμένου κρίση, είναι να έχουν εργασία οι άνθρωποι, για να μην πεινάσουν οι οικογένειές τους… Οι τράπεζες έδωσαν τα δανεικά στην εταιρεία Σκλαβενίτης. Το τονίζω… Για να σωθούν οι θέσεις εργασίας. Το Mega ΔΕΝ ζητά δανεικά. Τα δικά του χρήματα ζητά για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι πρωτίστως, να σωθούν οι θέσεις εργασίας, και να λειτουργήσει το κανάλι. Τα πράγματα είναι τόσο απλά, όπως τα περιγράφω παραπάνω… Όλα τα άλλα που λέγονται και ακούγονται, απλά ΔΕΝ είναι η αλήθεια.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Από προχθές δεν μεταδίδονται πια διαφημίσεις στο Mega. Άρα οι τράπεζες σταματούν να παίρνουν τα 3 εκατ. ευρώ το μήνα. Δεν γνωρίζω τι θα πράξουν. Στην περίπτωση των ΝΕΩΝ και των υπολοίπων ΜΜΕ του ΔΟΛ, πολύ ορθά σκέφθηκαν ότι εάν κλείσουν, χάνονται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, που είναι υποθηκευμένα για τα δάνεια. Στην περίπτωση του Mega σκέφθηκαν ακριβώς με τον ανάποδο τρόπο. 
ΕΡΩΤΩ: Τώρα που σταμάτησε η μετάδοση των διαφημίσεων δεν χάνεται το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Ποιος σταματά τους τραπεζίτες; Η κυβέρνηση; Από εκείνη την μεριά μου ορκίστηκαν ότι δεν έκαναν την παραμικρή παρέμβαση προς τις τράπεζες. Να τους πιστέψω; Δεν θα τους πιστέψω, όχι… 
Τότε ποιο είναι αυτό το «αόρατο» χέρι που κινεί τα νήματα, με αποτέλεσμα να έχει φέρει τους εργαζομένους του καναλιού σε απόγνωση. Και θα ήθελα να πω σε όλους αυτούς που βρίζουν το κανάλι και τους δημοσιογράφους του, ότι έπρεπε να γνωρίζετε ότι το Mega δεν είναι οι 20-30 λεγόμενοι επώνυμοι. Είναι οι 540 άνθρωποι που εργάζονται σκληρά, «πίσω από τις κάμερες» και είναι ανώνυμοι.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Εάν δεν είχαν κατεβάσει τα ρολά του δελτίου ειδήσεων, πιστεύω ότι η τύχη των εργαζομένων και του καναλιού θα ήταν διαφορετική. Χάσαμε τη φωνή μας… Και «βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας», όπως λέμε στο νησί μου… Βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά… 
Τον δρόμο που άνοιξαν οι συνάδελφοι των ΜΜΕ του ΔΟΛ, μπορούμε να τον ακολουθήσουμε και εμείς. 
Ας καθίσουμε κάτω με τους δικηγόρους για να βρούμε τον τρόπο, αντί να βράζουμε, να φωνάζουμε, κάποιοι να βρίζουν (πρωτίστως εμένα), αλλά να μην αντιδρούμε. Υπάρχει ο τρόπος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: