Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Νικήτρια η Μέρκελ στις εκλογές στο κρατίδιο Ζάαρ - Σύμφωνα με τα exit polls των ARD και ZDF

Πρώτο κρας τεστ Μέρκελ-Σουλτς στο Ζάαρ ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου
Διψήψια η διαφορά για την Γερμανίδα καγκελάριο
Το κόμμα της, CDU, προηγείται με διαφορά 11,1 μονάδες, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, έναντι του SPD του Σουλτς
Συνεργάτης Μέρκελ: Το αποτέλεσμα μας δίνει θάρρος
Σουλτς: Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς
Η σημασία των εκλογών στο Ζάαρ...

To συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ CDU κατέγραψε μια ξεκάθαρη νίκη σήμερα στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο Ζάαρ (ή Ζάαρλαντ, ή Σάαρλαντ ή Σαρ) ένα τεστ για το κυβερνών CDU που αποκόμισε σημαντικά κέρδη από την κάλπη έναντι των Σοσιαλδημοκρατών αντιπάλων του, οι οποίοι ήλπιζαν με τον νέο τους ηγέτη Μάρτιν Σουλτς να αυξήσουν τα ποσοστά τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Τη νίκη, και με διαφορά, μάλιστα, έδειξαν με το κλείσιμο των καλπών τα πρώτα exit polls, ενώ επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα. Με βάση αυτά που είχαν δοθεί  στη δημοσιότητα μέχρι τις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος, η διαφορά είναι διψήφια, με το CDU της καγκελαρίου να προηγείται με 11,1 μονάδες έναντι του SPD (το CDU συγκεντρώνει 40,7% και το SPD 29,6%). Tρίτο κατατάσσεται το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 12,9%.
Ακολουθούν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 6,2%, οι Πράσινοι με 4%, το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) με 3,3% και το κόμμα των Πειρατών με 0,7%. Άλλο κόμμα ψήφισαν το 2,6% των πολιτών.
Οι Πράσινοι αποτυγχάνουν να περάσουν το κατώφλι του 5% για να εισέλθουν στην τοπική Βουλή. 
Τι έδειξαν τα exit polls
Τη νίκη, και με διαφορά της καγκελαρίου Μέρκελ, έδειξαν από νωρίς τα exit polls. 
Exit Poll / Πρόγνωση ARD (Πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοτπτικό δίκτυο)
  • Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 41,0 %
  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 29,5 , %
  • Η Αριστερά (Die Linke) 13,0 %
  • Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5 %
  • Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,0 %
  • Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0 %
Exit Poll / Πρόγνωση ZDF (Δεύτερο δημόσιο τηλεοτπτικό δίκτυο)
  • Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 40,0 %
  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 30,0 %
  • Η Αριστερά (Die Linke) 13,0 %
  • Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5 %
  • Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,5 %
  • Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0 %
Σουλτς: Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς
«Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς» παραδέχθηκε ο Μάρτιν Σουλτς. «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιτύχουμε τον στόχο μας, την αλλαγή στην καγκελαρία» τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές είναι « μαραθώνιος κι όχι σπριντ».
Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης είναι σχετικό καθώς το κρατίδιο Ζάαρλαντ έχει πληθυσμό μόλις 800.000 κατοίκων, ήτοι το 1% του πληθυσμού της Γερμανίας, η εκλογική αναμέτρηση θεωρήθηκε ένα κρίσιμο πρώτο τεστ ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τον Μάιο. Το αποτέλεσμα αναμένεται να λειτουργήσει εμψυχωτικά για την καγκελάριο, που στοχεύει τον Σεπτέμβριο σε μια τέταρτη θητεία, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία και σε μια ευαίσθητη περίοδο για εκείνη.
Τους τελευταίους μήνες, η Άνγκελα Μέρκελ από τη μία βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων για την πολιτική της στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ από την άλλη νιώθει την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις.
«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δίνει θάρρος στο CDU» υπογράμμισε ο Πέτερ Αλτμάιερ, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου.
«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δίνει θάρρος στο CDU» υπογράμμισε ο Πέτερ Αλτμάιερ, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου.
H σημασία των εκλογών στο Ζάαρ
Η σημασία αυτών των εκλογών είναι μικρή, γιατί το Ζάαρ δεν έχει παρά 800.000 κατοίκους, ήτοι το 1% του γερμανικού πληθυσμού. Αποτελούσε, ωστόσο, σοβαρή ένδειξη για όλα τα πολιτικά κόμμα, ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τον Μάιο.
Το αποτέλεσμα θα δώσει φτερά στην γερμανίδα καγκελάριο, η οποία αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες τόσο την κριτική στην παράταξή της για την μεταναστευτική της πολιτική, όσο και την άνοδο στις δημοσκοπήσεις του Μάρτιν Σουλτς.
Το Ζάαρ αποτελεί μια ήττα για τον Σουλτς, αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον θέλουν, σε εθνικό επίπεδο, να βρίσκεται πολύ κοντά με την Ανγκελα Μέρκελ σε πρόθεση ψήφου. Το «φαινόμενο Σουλτς», στο οποίο στοιχηματίζει το γερμανικό Σοσιαλιστικό κόμμα (SPD), με έναν πολιτικό λόγο καθαρά αριστερό στα κοινωνικά θέματα και «κοντά στο λαό», δείχνει τα όριά του.
Το SPD ήλπιζε τουλάχιστον ότι στο Ζάαρ θα βρισκόταν πολύ κοντά στο CDU της Ανγκελα Μέρκελ, ώστε να μπορέσει να πάρει την τοπική εξουσία κάνοντας συμμαχία με την ριζοσπαστική αριστερά του Die Linke. Αλλά τα δύο κόμματα δεν θα έχουν τις απαραίτητες έδρες ώστε να δημιουργήσουν μια «κόκκινη» συμμαχία, ενώ οι Οικολόγοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το ελάχιστο όριο του 5% και δεν μπαίνουν στο τοπικό κοινοβούλιο.
Το SPD δεν θα έχει άλλη επιλογή από να μείνει μειοψηφικός εταίρος μιας συμμαχίας την οποία θα διευθύνει το CDU και η τοπική ηγέτης του Annegret Kramp-Karrenbauer, την οποία αποκαλούν «Μέρκελ του Ζάαρ». Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, η καγκελάριος βλέπει στο πρόσωπό της την διάδοχό της.
Το εθνικιστικό δεξιό κόμμα AfD, κατόρθωσε να πάρει 6% στο κοινοβούλιο του Ζάαρ και θα είναι στο εξής παρών σε 11 τοπικά κοινοβούλια από τα 16 που υπάρχουν σε όλη τη Γερμανία.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: