Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

«Βουντού economics»



Αποτέλεσμα εικόνας για Βουντού
Ακούγοντας κάποιος χτες στην Αθήνα τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και προχτές στην Οξφόρδη τον Πωλ Τόμσεν, θα αναρωτιόνταν αβίαστα: με τι ακριβώς πάει να συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα;
Ο γερμανός πολιτικός εκτίμησε ότι πιθανώς να είναι επιτεύξιμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ για 3 χρόνια, σε καμία περίπτωση για μεγαλύτερο διάστημα. Χαρακτήρισε δε τα οικονομικά...

που γνωρίζουν όσοι πιστεύουν ότι είναι επιτεύξιμα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως «βουντού economics».
Ο δανός οικονομολόγος του ΔΝΤ επανέλαβε την σύσταση ότι με την υπάρχουσα κατάσταση της Ελλάδας, το ενδεδειγμένο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5%. Ούτε λόγος για μεσοπρόθεσμο επίπεδο, απορρίπτοντας και την πρόταση που συζητά η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%, μετά από την πρώτη πενταετία και σε βάθος δεκαετίας.
Με αυτά και με αυτά δικαίως αναρωτιέται κανείς με τι ακριβώς ετοιμάζεται να συμφωνήσει η κυβέρνηση, ειδικά μετά το «ξεγύμνωμα» της πολιτικής της - απόρροια της ανεπάρκειας της ίδιας και των προηγούμενων κυβερνήσεων - από τον επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Ο Πωλ Τόμσεν μιλώντας σε φοιτητικό ακροατήριο αναφέρθηκε με δεικτικό τρόπο στα ελληνικά «βουντού Economics»:
-Υψηλή φορολογία σε εξωπραγματικά επίπεδα, την στιγμή που κάτω από την ζώνη του αφορολόγητου βρίσκεται το 50% του πληθυσμού.
-Τα χρήματα από την φορολογία και το ασφαλιστικό κατευθύνονται στην διατήρηση προνομιακών καθεστώτων στις δαπάνες.
- Το βάρος στην εφαρμογή του προγράμματος δόθηκε στους μισθούς, οι οποίοι μειώθηκαν εντυπωσιακά και όχι στις αγορές προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τιμές των φαρμάκων.
- Φοβερή αντίσταση στο άνοιγμα των επαγγελμάτων.
- Μισές χώρες έχουν συντάξεις και κατώτερο μισθό χαμηλότερους από Ελλάδα.
- Συντάξεις Γερμανίας στην Ελλάδα. Πράγματι οι Έλληνες συνταξιούχοι, σύμφωνα με τον Τόμσεν, στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες, ωστόσο καλό είναι οι κοινωνικές δαπάνες να είναι πιο στοχευμένες.
-Δεν υπάρχει επίπεδο ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να απολαμβάνουν οι Έλληνες συντάξεις Γερμανίας.
-Θα χρειαστεί πολλά χρόνια βοήθεια ακόμα η Ελλάδα.
-Θα χρειαστούν 20 χρόνια να επιστρέψει το ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα.


Στην τελευταία έκθεση του, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επικαλείται μελέτη των Barry Eichengreen και Ugo Panizza, σύμφωνα με την οποία τα κράτη που πέτυχαν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3% του ΑΕΠ (μέσος όρος περιόδου) για χρονική περίοδο 5 ετών, είναι πιο πιθανό να το πετύχουν όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μεγάλος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι πλεονασματικό και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μεγάλο (επιτείνοντας την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή).

Αλήθεια, από την παρουσίαση Τόμσεν στο Λονδίνο και τους υπαινιγμούς Γκάμπριελ από που προκύπτει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μεγάλος και το εξωτερικό ισοζύγιο πλεονασματικό; 

Προφανώς στο Μαξίμου ενόψει του κλεισίματος της συμφωνίας έχουν ξεκινήσει ήδη τα βουντού...


Του Νίκου Φιλιππίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: