Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Bloomberg: Με κουπόνια σούπερ μάρκετ πληρώνουν ελληνικές εταιρείες τους εργαζόμενους - Επιβεβαίωση από την Εφη Αχτσιόγλου

Bloomberg: Με κουπόνια σούπερ μάρκετ πληρώνουν ελληνικές εταιρείες τους εργαζόμενουςΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Mε την παραοικονομία στην Ελλάδα να φτάνει στο 25% του ΑΕΠ και τα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία να καταρρέουν, επιχειρήσεις στην Ελλάδα πληρώνουν εργαζόμενους με κουπόνια σούπερ μάρκετ, αποφεύγοντας την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρεται στο φαινόμενο της «πληρωμής σε είδος»... που παίρνει ευρύτερες διαστάσεις λόγω της υπερφορολόγησης και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Αναφέρει περιπτώσεις εργαζόμενων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπου μέρος των αμοιβών τους καταβάλλεται με κουπόνια.

Χαρακτηριστική είναι περίπτωση εργαζόμενης, στην οποία αυξήθηκαν τα καθήκοντά της αλλά, όπως ενημερώθηκε, η επιπλέον αμοιβή των 150 ευρώ θα γίνεται με κουπόνια σούπερ μάρκετ. Αλλη εργαζόμενη σε όμιλο επιχειρήσεων με την πρόσληψή της ενημερώθηκε ότι από την αμοιβή των 1.000 ευρώ μόνο τα 300 θα είναι νόμιμα.

«Οι πληρωμές σε είδος είναι μεταξύ των πρακτικών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που επιδιώκουν να θέσουν ένα ανώτατο όριο δαπανών μισθοδοσίας», υπονομεύοντας τις προσπάθειες για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Όπως τονίζεται, τη στιγμή που οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να αυξήσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της, οι εταιρείες που αποφεύγουν τις εισφορές κάνουν αυτό το έργο πιο δύσκολο.

«Δεν έχουμε ακριβή εικόνα» δηλώνει στο Bloomberg ο Νάσος Ηλιόπουλος, αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας και προσθέτει: «Αλλά είναι σαφές ότι δεν είναι νόμιμο να αντικαταστήσουν τις πληρωμές με κουπόνια. Τα κουπόνια επιτρέπονται να δίνονται μόνο ως ένα επιπλέον μπόνους. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές αλλά και να μην πληρώνουν τους εργαζόμενους για τις επιπλέον ώρες εργασίας».

Για τις υπερφορολογούμενες επιχειρήσεις, το να παρακάμπτουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είναι ένας τρόπος για να επιβιώσουν, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος μισθός ενός εργαζόμενου στην Ελλάδα επιβαρύνεται κατά μέσο όρο με 39,3%, και περίπου τα μισά από αυτά τα βάρη πέφτουν στους εργοδότες.

Φωτογραφία: Intimenews

Επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για πληρωμή εργαζομένων στην Ελλάδα με κουπόνια, αντί μισθού.

Σε δήλωσή της στο ίδιο πρακτορείο, η κα Αχτσιόγλου παραδέχεται ότι υπάρχουν τέτοια αυθαίρετα φαινόμενα. Τονίζει δε ότι για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει επαναφορά του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Η δήλωση Αχτσιόγλου στο Bloomberg:

«Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της επαναφοράς του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ύπαρξης ισχυρών συλλογικών συμβάσεων που θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τέτοια αυθαίρετα φαινόμενα, καθώς οι εργοδότες όλο και πιο συχνά επιχειρούν να εξοικονομήσουν πόρους με αυτόν τον τρόπο.

Όταν υπάρχουν συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, υπάρχει λιγότερη παραβατικότητα και το εργατικό δυναμικό έχει περισσότερα εργαλεία για να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του».
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: