Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Bloomberg: Η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Φωτογραφία: AP Photo/Michael Probst

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Ελλάδα και πιστωτές φαίνονται έτοιμοι να έρθουν σε συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να λάβει βοήθεια και να αποφύγει την αθέτηση του χρέους της τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Με τίτλο «Η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα...
αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντάκτης του άρθρου Μαρκ Γκίλμπερτ επισημαίνει ότι αυτό που η Ελλάδα πραγματικά έχει ανάγκη, είναι να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και για να το επιτύχει αυτό, η ΕΚΤ θα πρέπει να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η συμφωνία στην οποία πρόκειται να καταλήξει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι η τελευταία σε μια σειρά από συμβιβασμούς που έχουν αποτύχει να ασχοληθούν με το κομβικό ζήτημα, ότι τα χρέη της Ελλάδας, που σήμερα φθάνουν το 170% του ΑΕΠ της, είναι τόσο επαχθή ώστε να εμποδίζουν την ανάκαμψη, σημειώνει και προσθέτει πως το ΔΝΤ σωστά στηρίζει την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον ανακούφιση χρέους επί των 174 δισ. ευρώ που χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Παρόλο αυτά, όπως αναφέρει, οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, μεταθέτουν τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το μέτρο ανακούφιση για τον επόμενο χρόνο, κι αυτό γιατί οι ψηφοφόροι δεν θέλουν αυτή τη στιγμή να ακούσουν για ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Ομως η ΕΚΤ μπορεί να ενεργήσει γρήγορα ώστε να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, εκτιμά το Bloomberg. 
Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί η απόδοση των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα που θα επιτρέπουν να ανοίξουν και πάλι οι διεθνείς κεφαλαιαγορές στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: