Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

«Η δικτατορία των αμαθών πλησιάζει»

Αποτέλεσμα εικόνας για δερτιλής γιώργοςΤους μηχανισμούς και τις διαδικασίες μέσω των οποίων η ημιμάθεια και η αμάθεια διαβρώνουν βάναυσα τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, περιέγραψε και παρενθετικά γνωστοποίησε στην @OmadaLogikis...ο κ. Γεώργιος Δερτιλής, διακεκριμένος Καθηγητής στην École des Hautes Études en Science Sociales του Παρισιού, σε μια από τις πάμπολλες διαλέξεις, που είχαμε την τιμή να προσκληθούμε, με το διακριτικό τίτλο «Η τυραννία της αμάθειας».
Επιγραμματικά σημειώνουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη μεστή διάλεξή του:

" «Τόνισε ό,τι η αμάθεια και η ημιμάθεια σκεπάζουν τις σημερινές ανθρώπινες κοινωνίες και αναφέρθηκε ειδικώς στη διαρκή και σταδιακή υποβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.»

Ο κ. Δερτιλής αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ενώ υπενθύμισε σχετικό κείμενό του με τίτλο «Δωρεάν Πτυχίο».

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, σχεδόν όλοι όσοι εισάγονται στο Πανεπιστήμιο, θα πάρουν πτυχίο αργά ή γρήγορα και αφού δεν υποχρεούνται να παρακολουθούν μαθήματα, προτιμότερο θα ήταν να το πάρουν προκαταβολικώς μόλις εισαχθούν και μετά αν θέλουν μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα.

Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε, ήταν μία πρόταση που απορρίφθηκε από το «Υπουργείο Απαιδευσίας».

«Η κατάσταση σήμερα είναι απλώς πολύ χειρότερη, αποφοιτούν ημιμαθείς σε ποσοστό περίπου 50%-75%», συνέχισε ο κ. Δερτιλής και προσέθεσε ό,τι με δεδομένο το διάστημα της υποβάθμισης «μπορεί να φανταστεί κανείς πόσες γενιές θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της ζημιάς».

«Αυτό το πλήθος είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή εκλογέων.
Αν προσθέσουμε τους αναπόφευκτους βλάκες, αυτό είναι το εκλογικό σώμα που επιβραβεύει τους δημαγωγούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερτιλής.

«Δίχως κριτική σκέψη ελάχιστα μπορεί να συνεισφέρει κάποιος στη δίκαιη και εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και της δημοκρατίας», συνέχισε να μας αφηγείται ο κ. Δερτιλής και προσέθεσε επίπροσθετα ό,τι με την κριτική σκέψη διακρίνουμε το σημαντικό από το ασήμαντο, το ωραίο από το άσχημο, το καλό από το κακό, το δίκαιο από το άδικο.

Όπως μας επεσήμανε κυριολεκτικά, ημιμαθείς και ανόητοι αποτελούν ένα τεράστιο και συμπαγές κοινωνικό σώμα.
«Ο αμαθής βλαξ είναι κοινός και γνώριμος τύπος ανθρώπου. Εύκολα θα δεχθεί να υπηρετήσει έναν δημαγωγό και θα υποδουλωθεί σε έναν δημαγωγό μεγάλο», υπογράμμισε με απόλυτη ειλικρίνεια

«Η δικτατορία των αμαθών πλησιάζει», προειδοποίησε ο κ. Δερτιλής και αναρωτήθηκε, μεταξύ όλων των άλλων: «Ποιος Καποδίστριας θα δολοφονηθεί ή θα κυλιστεί στην λάσπη της αμάθειας;» "

Cambridge, 8-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: