Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΕΚΘΕΣΗ – ΒΟΜΒΑ! Η Ελλάδα μπορεί να κινδυνεύσει ξανά με χρεοκοπία

Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής: «Η παγίδα του χρέους»

«Χωρίς μεταρρυθμίσεις, σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται πάλι στην κόψη του ξυραφιού και υπάρχει ο κίνδυνος να ξαναφτάσει σε καταστάσεις χρεοκοπίας», τονίζει νεότερη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής υπό τον τίτλο «Η παγίδα του χρέους».
Όπως προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης...
η αναδιάρθρωση του χρέους, από μόνη της, δεν αποτελεί τη σωστή συνταγή.
Η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στην διακυβέρνηση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναφτάσει σε καταστάσεις χρεοκοπίας και αναξιοπιστίας».
Παράλληλα, οι συντελεστές του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής καταγράφουν την πορεία του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια των Μνημονίων, καθώς και τις αιτίες εξαιτίας των οποίων εκτιμούν ότι δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα η απομείωσή του, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στις μειωμένες επενδύσεις, την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματικά κεφάλαια και στην πολιτική αβεβαιότητα.

«Ενώ η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και παρά το «κούρεμα» του PSI το 2012, η χώρα διανύει ήδη τον 7ο χρόνο ύφεσης, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 25%, το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 175% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία είναι σε υψηλότατα επίπεδα», υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι: «Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις – που είναι άκρως απαραίτητες για την εγκαθίδρυση ενός νέου οικονομικού-παραγωγικού μοντέλου – έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ και η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Η ζοφερή αυτή κατάσταση αυξάνει και την αβεβαιότητα (σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο), δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο».
Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι η χώρα μας έχει παγιδευτεί σε ένα «αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό «σπιράλ», το οποίο αποδίδουν αφενός μεν στο υψηλό και δυσβάσταχτο χρέος που επηρεάζει βασικούς αναπτυξιακούς συντελεστές, αφετέρου δε στην αβεβαιότητα ως απόρροια της κρίσης χρέους, αλλά και το χαμηλό επίπεδο των θεσμών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: