Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για ανάπτυξη, η ΕΛΣΤΑΤ έδινε ύφεση - Ολική ανατροπή

Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση η αναθεώρηση προς το χειρότερο των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ

Το 2016 έκλεισε με ύφεση

Δυσχεραίνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης
Δίνει πάτημα στο ΔΝΤ να συνεχίσει να αμφισβητεί όλες τις προσωρινές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της Ελλάδας
Τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ αφοπλίζουν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα

Στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, τα νεότερα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2016 έρχονται για να αφοπλίσουν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα με το ΔΝΤ.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία είναι αναμφίβολα μια ψυχρολουσία. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ήταν αρνητικό κατά... 1,2%, αντί 0,4%, που ήταν η αρχική εκτίμηση, αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 δεν ήταν θετικό κατά 0,3%, όπως αρχικά εκτίμησε η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά αρνητικό κατά 1,1%! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το 2016 δεν έκλεισε με ανάκαμψη, όπως αρχικά υπολογιζόταν, αλλά με οριακή ύφεση 0,05%.
Το αποτέλεσμα αυτό δυσχεραίνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για δύο λόγους
Αφενός, αδυνατίζει τα τεχνικά επιχειρήματα για το θετικό αντίκτυπο μέτρων και μακροοικονομικών επιδόσεων στις επόμενες χρονιές. 
Αφετέρου, δίνει το «πάτημα» στο ΔΝΤ να συνεχίσει να αμφισβητεί όλες τις προσωρινές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της Ελλάδας, διατηρώντας επί της ουσίας επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία της Eurostat. 

Η εξέλιξη καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προσδοκώμενη αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου για το κενό του 2019 και ως εκ τούτου τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ δύσκολα θα φύγουν από το τραπέζι. Επιπλέον, η αναθεώρηση του ΑΕΠ δημιουργεί προβλήματα και στη συζήτηση για το πώς και πότε θα είναι δυνατή η ενεργοποίηση των αντίμετρων, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για έναν μηχανισμό που θα βασίζεται στις προβλέψεις και όχι στην εκ των υστέρων επικύρωση των δημοσιονομικών επιδόσεων.
Το Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ «Τριμηνιαίοι Εθνικοί Λογαριασμοί (προσωρινά στοιχεία), Δ' τρίμηνο 2016» -Δείτε το pdf

 


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: