Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Λονδίνο: Το χρονικό του τρόμου - Νεκροί, τραυματίες, μυστήριο με τον δράστη [εικόνες & βίντεο]

Λονδίνο: Το χρονικό του τρόμου -Νεκροί, τραυματίες, μυστήριο με τον δράστη [εικόνες & βίντεο]Τρομοκρατική επίθεση έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο
5 νεκροί: Ο δράστης, ένας αστυνομικός και τρεις πολίτες
Τουλάχιστον 40 τραυματίες
Χτύπησε πεζούς με το τζιπ του στη γέφυρα Ουέστμινστερ
Ακολούθως μαχαίρωσε και σκότωσε αστυνομικό στον περιβάλλοντα χώρο της βουλής
Θρίλερ με την ταυτότητα του δράστη
Μέι: Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία
Εικόνες και βίντεο...

Το μαύρο «σύννεφο» της τρομοκρατίας απλώθηκε ξανά πάνω από το Λονδίνο, έπειτα από την επίθεση που έγινε στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες πληροφορίες τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, είναι 5 νεκροί, ανάμεσά τους ο δράστης, και τουλάχιστον 40 τραυματίες, από τους οποίους τουλάχιστον 2 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και 2 σε σταθερή κατάσταση.
Αν και έχουν περάσει ώρες από την επίθεση την οποία χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οι βρετανικές αρχές, η ταυτότητα του ανθρώπου που σκόρπισε τον πανικό στον Λονδίνο παραμένει ένα μυστήριο. «Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία», διεμήνυσε η Τερέζα Μέι, η οποία βρισκόταν στο κοινοβούλιο όταν έγινε η επίθεση. Η πρωθυπουργός φυγαδεύθηκε αμέσως, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι- βουλευτές, εργαζόμενοι, επισκέπτες, ανάμεσά τους και παιδιά- έμειναν εγκλωβισμένοι στο κτίριο για ώρες, για λόγους ασφαλείας.
Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την επίθεση στο Λονδίνο  
Πέντε είναι οι νεκροί από την επίθεση. Ο δράστης, ο αστυνομικός που επιχείρησε να τον σταματήσει στον περιβάλλοντα χώρο του κοινοβουλίου και τρεις πολίτες, τους οποίους είχε χτυπήσει λίγα λεπτά νωρίτερα με το αυτοκίνητό του στη γέφυρα Ουέστμινστερ.
Ο δράστης άρχισε να χτυπά με το αυτοκίνητο πεζούς στη γέφυρα Ουέστμινστερ, πριν φτάσει στο κοινοβούλιο. Εριξε το όχημα σε κιγκλιδώματα έξω από το κοινοβούλιο, βγήκε από το αυτοκίνητο με ένα μαχαίρι και μπήκε στον περιβάλλοντα χώρο.
Μαχαίρωσε έναν αστυνομικό, πριν τον πυροβολήσουν οι άνδρες της ασφάλειας. Σοκάρει η αποκάλυψη ότι ο αστυνομικός που προσπάθησε να τον σταματήσει ήταν άοπλος. Ο άτυχος άνδρας, αλλά και ο δράστης, υπέκυψαν στα τραύματά τους λίγη ώρα αργότερα.
Ανάμεσα στους τραυματίες στη γέφυρα Ουέστμινστερ είναι 3 αστυνομικοί, 3 Γάλλοι μαθητές, 4 Βρετανοί φοιτητές και 2 Ρουμάνοι τουρίστες. Μία γυναίκα έπεσε ή πήδηξε στον Τάμεση, από τη γέφυρα. Ανασύρθηκε από το νερό, αλλά έχει σοβαρά τραύματα.
Δείτε σε βίντεο την τρελή πορεία του οχήματος και τη γυναίκα να πέφτει από τη γέφυρα
Η διαδρομή του δράστη (Guardian)
Θρίλερ με την ταυτότητα του δράστη
Μυστήριο παραμένει η ταυτότητα του δράστη. Αρχικά, πολλά διεθνή ΜΜΕ κατονόμασαν τον Αμπού Ιζαντίν ως τον άνθρωπο που αιματοκύλισε το Λονδίνο.
Ομως, στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιζαντίν βρίσκεται στη φυλακή και δεν είναι ο δράστης. Πρόκειται για έναν ιεροκήρυκα του μίσους, όπως το περιέγραφε ο Independent σε δημοσίευμα στον οποίο τον κατονόμαζε ως δράστη νωρίτερα, πριν γίνει γνωστό ότι είναι ακόμη στη φυλακή. Ο Ιζαντίν είναι γνωστός στις αρχές για τις διασυνδέσεις του με την τρομοκρατία, ενώ μεταξύ άλλων παλιότερα είχε δηλώσει ότι ήθελε να πεθάνει ως βομβιστής αυτοκτονίας.

Ο δράστης της επίθεσης
Μέι: Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία
Σε διάγγελμά της, το βράδυ της Τετάρτης, η Τερέζα Μέι χαρακτήρισε ως «αρρωστημένη» την τρομοκρατική επίθεση.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι ο δράστης δεν επέλεξε τυχαία το κοινοβούλιο ως στόχο και διεμήνυσε «δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία».


«Δεν ήταν τυχαίο το σημείο της επίθεσης. Οι τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν στην καρδιά της πρωτεύουσάς μας. Εκεί όπου ενώνονται άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων και των θρησκειών. Το Ουέστμινστερ πρεσβεύει τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου. Για αυτό έγινε στόχος αυτών που απορρίπτουν τις συγκεκριμένες αξίες», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία βρισκόταν στο κοινοβούλιο την ώρα της επίθεσης και φυγαδεύθηκε.
«Ξεκαθαρίζω ότι όποια προσπάθεια ενάντια σε αυτές τις αξίες που πρεσβεύει το κοινοβούλιο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», τόνισε. «Αύριο το κοινοβούλιο θα λειτουργήσει όπως πάντα, οι Λονδρέζοι και οι επισκέπτες αυτής της πόλης θα μπουν σε τρένα, θα περπατήσουν στους δρόμους, θα συνεχίσουν να ζουν», τόνισε.

«Θα προχωρήσουμε μαζί. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στην τρομοκρατία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στις φωνές του μίσους να μας χωρίσουν», κατέληξε στη δήλωσή της.
Η ηρωική προσπάθεια υπουργού
Ο Τομπάιας Ελγουντ έκανε ηρωική προσπάθεια για να σώσει τη ζωή του αστυνομικού τον οποίο μαχαίρωσε ο δράστης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρώην στρατιωτικός, έσπευσε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες. Του έδωσε το «φιλί της ζωής», προσπάθησε να σταματήσει την αιμορραγία και έμεινε δίπλα του μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Παρά τις προσπάθειές του όμως, ο άτυχος άνδρας υπέκυψε.
Σκηνές πανικού
Οταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν γύρω από το κοινοβούλιο. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος, για να φύγει από εκεί, ενώ την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι η γέφυρα Ουέστμινστερ είχε γεμίσει τραυματίες.
Εγκλωβισμένοι για ώρες εκατοντάδες άνθρωποι
Αν και η αστυνομία θεωρεί ότι ο δράστης ενήργησε μόνος, η περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο αποκλείστηκε για ώρες. Εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι για 5 ώρες στα κτίρια του Ουέστμινστερ για λόγους ασφαλείας. Αστυνομικοί εξοπλισμένοι σαν «αστακοί» έκαναν έρευνα σε όλους τους χώρους, ενώ είχαν μαζέψει πολιτικούς, εργαζόμενους και επισκέπτες σε αίθουσες, τις οποίες είχαν κλείσει για την ασφάλειά τους.
Για ώρες εγκλωβίστηκαν και πολλοί τουρίστες στο London Eye, μέσα στις κάψουλες, καθώς σταμάτησε η λειτουργία του για λόγους ασφαλείας.
Μηνύματα συμπαράστασης
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν από τους πρώτους ηγέτες που συνομίλησαν με την Τερέζα Μέι για την επίθεση. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Μ. Βρετανία έχει την πλήρη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επίθεσης.
Η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μαριάνο Ραχόι και πολλοί ακόμη ξένοι ηγέτες εξέφρασαν το σοκ και την αλληλεγγύη τους στον βρετανικό λαό.
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο
Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στο Λονδίνο, ενώ έκλεισαν και κάποιες πύλες του παλατιού Μπάκιγχαμ, όπου βρισκόταν η βασίλισσα Ελισάβετ τη στιγμή της επίθεσης. Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι ενισχυμένη η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους, συμπληρώνοντας ότι θα ζητηθεί η συνδρομή του στρατού αν κριθεί απαραίτητο.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: