Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ – Η επίσημη θέση μας στο Δείκτη Εξαθλίωσης – Ντροπιαστικό… κονταροχτύπημα με τη Βενεζουέλα (λίστα)

Την τέταρτη θέση διατηρεί η χώρα μας και φέτος στον πίνακα κατάταξης του Δείκτη Εξαθλίωσης που διαμορφώνει το πρακτορείο Bloomberg, βάσει του πληθωρισμού και των προοπτικών της ανεργίας.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται η Βενεζουέλα, όπου τόσο...
τα οικονομικά όσο και τα πολιτικά προβλήματα «σπρώχνουν» την χώρα σε όλο και χειρότερες καταστάσεις.
Στον αντίποδα, η χώρα με τον μικρότερο δείκτη είναι η Ταϊλάνδη, όμως αυτό κυρίως οφείλεται στον τρόπο που οι αρχές εκεί υπολογίζουν τα ποσοστά ανεργίας, σημειώνει το ρεπορτάζ.
Η Βενεζουέλα συγκεντρώνει σχεδόν 500 πόντους στο ιδιότυπο αυτό σύστημα και κατατάσσεται με διαφορά πρώτη. Ενδεικτικά, δεύτερη έρχεται η Νότια Αφρική, με 32,2 πόντους, τρίτη η Αργεντινή με 30.9 και στην τέταρτη θέση -και πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες- η Ελλάδα, με 23,2. Η χώρα μας μάλιστα, μεγάλωσε το «σκορ» της σε σχέση με πέρυσι που η «επίδοση» ήταν στο 22,7, αν και παρέμεινε σταθερή στην τέταρτη θέση.
Η Ουκρανία, που πέρυσι ήταν τρίτη, φέτος κατατάσσεται έβδομη, ενώ την Ελλάδα ακολουθεί η Τουρκία, με 19.8 πόντους και η Ισπανία με 19,6. Τη δεκάδα συμπληρώνουν Σερβία, Βραζιλία και Ουρουγουάη.

Τι είναι ο δείκτης εξαθλίωσης

Ο δείκτης εξαθλίωσης (Misery Index MI) επινοήθηκε από τον Arthur Okun και αποτελεί έναν δείκτη χαρακτηρισμού της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης μιας χώρας. Αποτελεί ένα μέτρο της οικονομικής ευημερίας των πολιτών για μια συγκεκριμένη οικονομία και υπολογίζεται από το άθροισμα του ποσοστού ανεργίας και του ποσοστού πληθωρισμού για συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Υψηλός δείκτης εξαθλίωσης σημαίνει ότι στη χώρα υπάρχει ασθενής οικονομική δραστηριότητα και υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, γεγονός που οδηγεί σε αυτό που ονομάζουμε στασιμοπληθωρισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: