Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Τα μάθατε τα νέα κ. Τσακαλώτε;


Τα έμαθε άραγε τα φρέσκα νέα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; 

Οι βιομηχανίες τροφίμων βρίσκονται σε συναγερμό γιατί βλέπουν τον μέχρι πρότινος αλώβητο κλάδο τους να βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις από την μείωση της κατανάλωσης στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς. 
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης είπε χθες το βράδυ ότι έχει χρόνια να δει κάμψη του τζίρου κατά 5-7% στο γάλα και το ψωμί. Που; Στα δύο τρόφιμα τα οποία ο Έλληνας...
δεν σταμάτησε να αγοράζει ούτε στα χειρότερα της κρίσης.

Οι ενδείξεις μέρα με τη μέρα γίνονται αποδείξεις και έρχονται να προστεθούν στην ίδια εικόνα των σούπερ μάρκετ που δείχνει πτώση κατανάλωσης 10-15% μεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου. 
Άντε τώρα να πείσεις την κυβέρνηση ότι οι βιομήχανοι τροφίμων και οι λιανέμποροι δεν της κάνουν πόλεμο μαζί με τον Στουρνάρα ο οποίος αναρωτήθηκε χθες από μικροφώνου στην γενική συνέλευση του ΣΕΒΤ, πόσο θα είναι τελικά το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο…
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε όψιμα την αυτοκριτική του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που, αλλά λησμόνησε να υπενθυμίσει ότι λάθος που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι λάθος. Και η κυβέρνηση του έχει κάνει πάρα πολλά για να φτάσουμε εδώ που είμαστε κυνηγώντας την ουρά μας για να ξανανέβουμε στο σκαλοπάτι του 2014 μέσα στο περιβάλλον στασιμοχρεοκοπίας που διαμορφώνεται.
Ειδικά στο θέμα της φορολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ ξήλωσε το πουλόβερ όσο κανείς άλλος σε τόσο λίγο χρόνο και πλέον το πληρώνει η οικονομία ακριβά με την πτώση της κατανάλωσης. 
Φόρτωσε το σαμάρι της μεσαίας τάξης τόσο πολύ, που τώρα αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει πλέον να σπάσει και να μας καταπλακώσει όλους. Δύο χρόνια διακυβέρνησης έχουν κοστίσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπών και νέων φόρων και δεν χρειάζεται να μαντέψουμε σε ποιανού πλάτες φορτώθηκαν ή πόσα πληρώθηκαν και πόσα κατέληξαν στην δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Κι όλα αυτά γιατί; 
Την απάντηση θα τη δώσουν οι οικονομολόγοι. Το μείγμα των μέτρων όμως αποδεικνύεται καταστροφικό και το βλέπουμε κάθε μέρα στην πορεία της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Η ίδια η κυβέρνηση πανηγυρίζει πως ενώ ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι ήταν στο 0,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα παρουσίασε πλεόνασμα πάνω από 2-2,5%. Δηλαδή αντί για 900 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε πέντε φορές περισσότερα, και φέτος αντί για 3 δισ. ευρώ λέει ότι θα φτιάξει πλεονάσματα 6 δισ. ευρώ. Όσο κι αν θα ήθελε η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι υπάρχει «success story» στην οικονομία επικαλούμενη τα δημόσια έσοδα, τα πλεονάσματα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης, κερδών και νέων επενδύσεων. Είναι λεφτά από την υπερβολική φορολόγηση των πολιτών, και την μη απόδοση χρημάτων που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Είναι λεφτά που δεν βγήκαν από την παραγωγή και παράλληλα λείπουν από την κατανάλωση, τις δύο βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ.
Αυτό που μας είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το ετεροχρονισμένο mea culpa είναι ότι η κυβέρνησή του το παράκανε. Έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, κορόιδεψε τον κόσμο για την φοροδιαφυγή (θυμάται κανείς τον πρώην υφυπουργό Γ. Μάρδα που μιλούσε για έσοδα 1,5 δις. ευρώ από το λαθρεμπόριο πετρελαίου;), έβαλε πολύ περισσότερους φόρους από όσους έπρεπε για να πετύχει νωρίτερα τους στόχους, υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της οικονομίας να σηκώσει κεφάλι, δεν έδωσε ουσιαστική ανάσα στα φτωχότερα στρώματα που έχουν πραγματική ανάγκη, και εν τέλει έπληξε σφόδρα τη μεσαία τάξη που είναι αυτή που πληρώνει.
Η ροπή στην υπερφορολόγηση έγινε από ένα σημείο και μετά αυτοσκοπός χωρίς λόγο. Τώρα το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στην κατανάλωση. Η κάμψη που καταγράφεται εκεί δεν είναι απότοκος μόνο της αβεβαιότητας που γεννά η παράταση των διαπραγματεύσεων και η καθυστέρηση της αξιολόγησης. Είναι και δείγμα της εξάντλησης των χρημάτων που υπήρχαν στο στρώμα και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων.
Δείτε τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Πέρα από τη σύγχυση που επικρατεί και τον εκτροχιασμό των εσόδων του νέου Ταμείου σε σχέση με τις προβλέψεις, η αγορά πληρώνει ήδη τον πρώτο λογαριασμό από την μεγάλη αύξηση εισφορών στην λεγόμενη «μεσαία τάξη» η οποία κερδίζει και καταναλώνει. Η ικανοποίηση των εμπόρων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών που πράγματι ελαφρύνθηκαν σημαντικά από το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών με βάση το δηλούμενο εισόδημα, μετατρέπεται σε απογοήτευση όταν βλέπουν το ταμείο. Γιατί αυτό που κερδίζουν από τη μείωση των δικών τους εισφορών, το χάνουν δύο και τρεις φορές από τον τζίρο τους επειδή αυξήθηκαν υπέρμετρα οι φόροι στους καλύτερους πελάτες τους.
Το πρόβλημα είναι πως το σημερινό φορολογικό μείγμα θα συνεχίσει να παίρνει όλο και πιο ακραία μορφή τα επόμενα χρόνια (σ.σ ψηφίζονται μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για το 2019) και αν δεν γίνει κάτι από την πλευρά των δανειστών και της κυβέρνησης να αλλάξει εγκαίρως, κανείς δεν θα μπορεί να διαβεβαιώσει πως το υποζύγιο θα αντέξει για να βγουν τα πλεονάσματα από το 2018 και μετά.

Του Βασίλη Γεώργα

Δεν υπάρχουν σχόλια: