Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΝΕΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. – ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΕ Η ΒΑΡΣΟΒΙΑ ΚΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: «Η Ευρώπη εκτελεί διαταγές του Βερολίνου»

Η επανεκλογή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δεύτερη θητεία, στην οποία αντιτασσόταν η Βαρσοβία, είναι ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτελεί τις «διαταγές του Βερολίνου», κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι.
«Ο τρόπος με τον οποίο αυτό έγινε πραγματικότητα μας δείχνει διεξοδικά πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και πού πάει. Ξέρουμε τώρα ότι αυτή είναι μια ΕΕ υπό τις διαταγές του Βερολίνου»... είπε ο Βαστσικόφσκι ερωτηθείς για τον διορισμό του Τουσκ με τις ψήφους των άλλων 27 χωρών μελών από τον ιστότοπο wpolityce.pl της πολωνικής δεξιάς, όπως σημειώνει και το Protothema.gr.

Κατσίνσκι: Κυρίαρχη δύναμη η Γερμανία

Η απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διορίσουν εκ νέου τον Ντόναλντ Τουσκ πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνει ότι η Γερμανία είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτήν, έκρινε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ηγέτης του δεξιού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS).
Η συντηρητική κυβέρνηση στη Βαρσοβία αντιτασσόταν σθεναρά στην επανεκλογή του Τουσκ, του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας ο οποίος παραμένει στενά συνδεδεμένος με την κεντρώα αντιπολίτευση στη χώρα του.
Κατά την άποψη που εξέφρασε ο Κατσίνσκι, οι ηγέτες των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ παραβίασαν τους κανόνες επιλέγοντας τον Τουσκ για μια δεύτερη θητεία –30μηνης διάρκειας– στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Ο κανόνας που ορίζει ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πρέπει να έχουν την υποστήριξη της χώρας τους παραβιάστηκε», ανέφερε ο Κουτσίνσκι στους δημοσιογράφους. Πάντως υποβάθμισε οποιοδήποτε σενάριο περί πολωνικών προθέσεων αποχώρησης από την ΕΕ κάνοντας λόγο για «ανοησίες».

«Στυλώνει τα πόδια» η Βαρσοβία για Τουσκ

Η Πολωνία, που είχε αντιταχθεί στην επανεκλογή του Πολωνού πρώην πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ανέφεραν δύο ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η Πολωνία αντιτίθεται στο εξής στα συμπεράσματα» της συνόδου, είπε η μία από αυτές τις πηγές που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη. Η ενέργεια αυτή της Βαρσοβίας δεν ανατρέπει την επανεκλογή του Τουσκ η οποία έγινε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, δεδομένου ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή υπόθεση. Για την εκλογή του Τουσκ δεν ήταν αναγκαίο να επιτευχθεί ομοφωνία αλλά αρκούσε η «ειδική πλειοψηφία» μεταξύ των χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: