Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Παραίτηση «βόμβα» της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου - Τι καταγγέλλει

Φωτογραφία: EUROKINISSI/αρχείο

Σαν βόμβα έπεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η αναφορά της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, με την οποία ζητεί την αντικατάστασή της, καθώς, όπως λέει, δεν αισθάνεται πλέον ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται.

Η επί μακρόν προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με μία πολυσέλιδη αναφορά, καταγγέλλει ότι...
μόλις η ίδια και οι επίκουροι εισαγγελείς βρέθηκαν μπροστά σε ένα τεράστιο σκάνδαλο (με την αποκάλυψη λογαριασμού που τροφοδοτούσε γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων και άγνωστο ακόμη πόσους και ποιους άλλους), ένα δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας (Documento) «αποκάλυψε» την αναφορά ανακρίτριας με την οποία κατηγορεί την κυρία Ράικου ότι έχει αποκρύψει στοιχεία στις δικογραφίες του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου. 
Η εισαγγελική λειτουργός υποβάλλει την παραίτησή της υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να μετατραπεί σε «Ιφιγένεια» στον βωμό συμφερόντων που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό τη συγκάλυψη της έρευνας και την ακύρωση του έργου της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η αναφορά της Ελένης Ράικου
Στην πολυσέλιδη αναφορά της, η εισαγγελική λειτουργός υποστηρίζει ότι τις τελευταίες ημέρες, μετά από επίπονη προσπάθεια, το τμήμα διαφθοράς κατάφερε να συλλέξει τα πρώτα κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση Novartis, στοιχεία που οδηγούσαν πασιφανώς στο συμπέρασμα ότι ένας μεγάλος αριθμός γιατρών δημοσίων νοσοκομείων έπαιρναν μίζες από την εταιρεία.

Και δεν ήταν μόνο η αποκάλυψη του επίμαχου λογαριασμού, αλλά και των εμβασμάτων που στέλνονταν σε εταιρείες (νομικά πρόσωπα) οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως οχήματα για να διοχετεύονται «δώρα» σε άλλους... αποδέκτες, «προφανώς αξιωματούχους». Αμέσως σήμανε συναγερμός για την Εισαγγελία, αφού το συνολικό ποσό που διοχετευόταν από τον επίμαχο λογαριασμό άγγιζε τα 28 εκατομμύρια ευρώ!

Για την εισαγγελική λειτουργό, η οποία χαρακτηρίζει την υπόθεση της Novartis «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας», και ενώ η υπηρεσία είχε εστιάσει όλες της τις προσπάθειες σε αυτήν την έρευνα, «όλως συμπτωματικώς» σε διαφημιστικό βίντεο προβαλλόταν πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento με τίτλο: «Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο».

Η κυρία Ράικου στην αναφορά της χαρακτηρίζει «ανυπόστατο, άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο» το επίμαχο δημοσίευμα, λέγοντας ότι ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από ποινική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία Δδιαφθοράς, «εκκρεμούν, δε, σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας».

Οσον αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου, η κυρία Ράικου αναφέρει ότι «ήδη έχουν αποσταλεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα, το Πρωτοδικείο Αθηνών. Επιπλέον, εκκρεμεί απάντηση επί αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές Αρχές, απ' όπου και αναμένουμε σημαντικά ευρήματα. Εκτός, δε, αυτού, έχει ασκηθεί από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες».

Και καταλήγει η κυρία Ράικου:

«Κυρία εισαγγελέα, ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε "Ιφιγένεια" στον βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας. Με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας "έστησαν" μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, στην οποία απευθύνει την επιστολή της η κυρία Ράικου, σύμφωνα με το ΑΠΕ βρίσκεται στην Κύπρο, σε προγραμματισμένη επίσκεψη, και με την επιστροφή της θα παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Πηγή:  | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: