Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

«ΒΟΜΒΑ»: Αμερικανορωσικό χαστούκι στον «Σουλτάνο» – Τινάζει στον αέρα τον Τουρκικό επεκτατισμό

Οι Κούρδοι της Συρίας (οι ίδιοι που ο Ερντογάν επιμένει να αποκηρύττει ως «τρομοκράτες, χειρότερους κι από τζιχαντιστές») ανακοίνωσαν χθες ότι προχώρησαν στη σύναψη συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία (την ίδια που ο Ερντογάν επιλέγει πλέον να αποκαλεί «φίλη»).

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ
Το ρωσοκουρδικό «ντιλ» θέλει τη Μόσχα να αποκτά τη δική της στρατιωτική βάση στις αυτονομημένες κουρδικές περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, εν προκειμένω στο...


καντόνι Αφρίν, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία. Θέλει, επίσης, Ρώσους στρατιωτικούς να εκπαιδεύουν πολιτοφύλακες των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Σύμφωνα μάλιστα με όσα δημοσίευσε χθες πρώτο το πρακτορείο «Reuters» (και αναπαρήγαγε λίγο αργότερα το ρωσικό «SputnikNews» επικαλούμενο κουρδικές πηγές), οι πρώτες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στο καντόνι Αφρίν, συνοδευόμενες από τεθωρακισμένα.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ήρθε να σχολιάσει την είδηση (με αρκετές ώρες καθυστέρηση, είναι η αλήθεια) υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για νέες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία» και ότι αυτό που βρίσκεται κοντά στο Αφρίν είναι ένα ρωσικό «κέντρο για τη συμφιλίωση» των αντιμαχόμενων πλευρών.
Περίπου την ίδια ώρα ωστόσο, πίσω στην Τουρκία, ο Μουράτ Γετκίν, κεντρικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Hurriyet Daily News», υποστήριζε, επικαλούμενος διπλωματικές πηγές από την Αγκυρα, ότι «η Τουρκία απέτυχε στην προσπάθειά της να πείσει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να της επιτρέψουν να συμμετάσχει ενεργά στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα». Ουάσιγκτον και Μόσχα εμφανίζονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να απέρριψαν το σχέδιο στρατιωτικής δράσης που τους παρουσίασε ο Τούρκος αργηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ στις αρχές Μαρτίου. Κι αυτό διότι το τουρκικό σχέδιο έθετε ως προϋπόθεση την απόσυρση της διεθνούς στήριξης προς τους Κούρδους.

Στήριξη

Ρώσοι και Αμερικανοί προφανώς δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τους Κούρδους (καθώς δεν εμπιστεύονται τους τουρκικούς μεγαλοϊδεατικούς σχεδιασμούς στην περιοχή)
Αντιθέτως, συνεχίζουν να τους στηρίζουν, προκρίνοντάς τους ως προτιμητέους συμμάχους έναντι της Αγκυρας στο πεδίο των συριακών μαχών. Λέγεται, μάλιστα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται, ότι κατά τη συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων Ρωσίας, ΗΠΑ και Τουρκίας στην Αττάλεια στις αρχές Μαρτίου, ο Ρώσος στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ έσκυψε προς τον Χουλουσί Ακάρ υπογραμμίζοντάς του ότι έχει έρθει η ώρα για τους Τούρκους να αποχωρήσουν από τη Συρία.

Σχεδόν επτά μήνες μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», η Αγκυρα μετράει σειρά από ήττες στο μέτωπο της Συρίας, ενώ οι Κούρδοι αντιθέτως παραμένουν δυτικά του Ευφράτη και μάλιστα ενισχυμένοι. 
Οταν οι Τούρκοι επιχείρησαν να εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις από την πόλη Μανμπίζ, Ρώσοι και Αμερικανοί έσπευσαν να τους βάλουν πάγο μπαίνοντας στη μέση (ουσιαστικά υπέρ των Κούρδων που έχουν διατηρήσει τα «κεκτημένα» τους). Και τώρα, πίσω στο παρόν, ο «πάγος» διευρύνεται προσεγγίζοντας τα τουρκικά σύνορα με τη μορφή ρωσοκουρδικής συνεργασίας.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: