Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Τι συμβαίνει πραγματικά μεταξύ Τσακαλώτου-Τσίπρα - Ρήξη, ψύχρα, καχυποψία

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOCΠέπλο μυστηρίου καλύπτει το τελευταίο διάστημα τις πραγματικές σχέσεις που έχει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον τελευταίο να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Επισήμως, όσοι συναναστρέφονται τους δυο άντρες, μιλούν για την...
«καλή συνεργασία» και την «ειλικρινή σχέση» που έχουν μεταξύ τους, καθώς και για το ότι «στον Ευκλείδη πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα για όσα έχουμε καταφέρει». Σημειωτέον ότι ο υπουργός οικονομικών διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους που σε δύσκολες στιγμές για την Αθήνα, έχουν διαδραματίσει «πυροσβεστικό» ρόλο. Πράγμα που κατά καιρούς επισημαίνουν παράγοντες του Μαξίμου.
Όλα τα παραπάνω όμως, δεν κουμπώνουν με συγκεκριμένα κρούσματα που διαδέχονται το ένα το άλλο, αρχής γενομένης από την 20η Φεβρουαρίου και έπειτα. Οπότε και ο υπουργός οικονομικών είχε γίνει πυρ και μανία με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να σπεύσει, τότε, να βγάλει non paper στο οποίο γινόταν λόγος για «μια πολύ θετική εξέλιξη» και για συμφωνία με «ούτε ενα ευρώ επιπλέον λιτότητα».
Τους προσγείωσε...ανώμαλα
Θέση, με την οποία ο ίδιος ποτέ δε συμφώνησε, νιώθοντας μάλλον πως συνεργάτες του πρωθυπουργού θέλησαν να τον καπελώσουν, αντί να έχει αυτός τον πρώτο ρόλο στο πως θα γίνει η επικοινωνιακή διαχείριση. Καθόλου τυχαία άλλωστε, από την επιτροπή της Βουλής, είχε ξεκαθαρίσει πως «ούτε εμείς λέμε ότι η λιτότητα τελείωσε».
Και βέβαια, έκτοτε δεν έχει ανοίξει ποτέ τα χαρτιά του για την ταμπακιέρα της διαπραγμάτευσης προτιμώντας να λέει ότι «δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για το τι θα δώσουμε».
«Καρφί» Τζανακόπουλου για την ΕΛΣΤΑΤ
Το πιο πρόσφατο  επεισόδιο ωστόσο που ενόχλησε τους κυβερνητικούς φαίνεται πως διαδραματίστηκε την Δευτέρα. Οταν ο πρωθυπουργός μιλούσε για ανάπτυξη το 2016, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να γνωρίζει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία έδιναν ύφεση για το 2016. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, εάν πέρα από τον πρωθυπουργό, δεν γνώριζε τα στοιχεία ούτε ο υπουργός οικονομικών είπε κοφτά: «Γι'αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον υπουργό οικονομικών».
Τους ενώνει η Τρόικα
Ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, αφού κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην παρούσα φάση Τσίπρας-Τσακαλώτος εργάζονται για ένα κοινό σκοπό: να κλείσουν τη συμφωνία και να την αμπαλάρουν καταλλήλως, για να περάσει από τους βουλευτές. Εν ολίγοις, η τρόικα τους κρατάει σφιχταγκαλιασμένους θέλοντας και μη.
Δεν λείπουν, ωστόσο, οι πληροφορίες, από κορυφαίους παράγοντες που αναφέρουν ότι μετά την διαπραγμάτευση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παραιτηθεί από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών ή, σε άλλη εκδοχή, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τον «παραιτήσει».
«Εγώ δεν θα γίνω Βαρουφάκης»
Ενδεικτικό της κακής σχέσης των δύο ανδρών είναι το γεγονός ότι παρότι ο κ. Τσακαλώτος δεν ανακινεί ποτέ εσωκομματικά προβλήματα στην κυβέρνηση, έχει δηλώσει αυθόρμητα «Εγώ δεν είμαι Ιφιγένεια, δεν θα γίνω Βαρουφάκης», αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση. Φοβάται, πιθανώς, ότι θα θυσιαστεί και εκείνος στον βωμό των πολιτικών επιδιώξεων του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, όπως έκανε στην περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη, πιθανόν και τώρα να θελήσει να ρίξει τις ευθύνες για τις αρνητικές πτυχές της αξιολόγησης στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, και να κρατήσει για τον εαυτό του μόνο τις θετικές: ποσοτική χαλάρωση, ελάφρυνση του χρέους.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: