Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν ΣΥΡΙΖΑ...

Θα το πιστεύατε αν σας έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 18-34 καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά του; 

Ή ότι οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ προτιμούν να κερδίσει τις επόμενες εκλογές η Ν.Δ.;

Και όμως αυτά είναι τα νέα ευρήματα που προκύπτουν από μια προσεκτικότερη ανάγνωση των ερευνών. 
Οι δημοσκόποι μάλιστα τα θεωρούν αξιόπιστα, διότι αναγνωρίζοντας τα σφάλματα που έκαναν στο παρελθόν, αλλά και καλούμενοι να διερευνήσουν ένα εντελώς ρευστό εκλογικό σώμα...
(αφότου έγιναν και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μνημονιακά κόμματα), επιχειρούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις μας με νέα όπλα. 
Στα γνωστά ερωτήματα –παράσταση νίκης, καταλληλότητα πρωθυπουργού– εντάσσουν πλέον και μη αναμενόμενες ερωτήσεις, προσβλέποντας να αποκρυπτογραφήσουν τις διαθέσεις ακόμη και όσων δεν έχουν λάβει τις τελικές τους αποφάσεις.
Ενα τέτοιο διπλό ερώτημα θέτει ήδη από το 2015 η MRB και όπως θα δείτε έχει αποδειχθεί πιο αξιόπιστο ακόμη και από την πρόθεση ψήφου. Το ερώτημα δεν είναι «τι θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές», αλλά ανεξαρτήτως του τι ψηφίζετε «ποιος από ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. θα θέλατε να κερδίσει», όπως και «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε τις εκλογές»
Δείτε τι προκύπτει από τις απαντήσεις. 
Λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 οι πολίτες που προτιμούσαν να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 5,5% περισσότεροι από αυτούς που ήθελαν τη Ν.Δ., ενώ ανάλογη ήταν η διαφορά (5,3%) και όσων δεν ήθελαν να τις κερδίσει η Ν.Δ. Ποια είναι τα αντίστοιχα σημερινά αποτελέσματα; Η Ν.Δ. προηγείται με 13,7% του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο ερώτημα και με 19,1% στο δεύτερο.

Γιατί αναδεικνύεται το συγκεκριμένο ερώτημα; Διότι το 2015 απεδείχθη ότι «προέβλεψε» καλύτερα το αποτέλεσμα της κάλπης σε σχέση ακόμη και με την εκτίμηση ψήφου όλων των εταιρειών. Γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον να δούμε τα ποιοτικά στοιχεία της ίδιας έρευνας (MRB Τάσεις Δεκ. ’16) που δεν έχουν μέχρι σήμερα δημοσιοποιηθεί και παραχώρησε στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Μαύρος.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Ν.Δ. όχι μόνον προηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (με διαφορές που φτάνουν το 29% στους άνω των 65) αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πλέον και στις νέες ηλικίες, που ήταν το προνομιακό του πεδίο. Στην ομάδα 18-24 η Ν.Δ. προηγείται με 5% και στους 25-34 με 13,4%, με την πλειοψηφία βέβαια να εκφράζει την απαρέσκειά της για όλα τα κόμματα.

Απίστευτο μοιάζει επίσης ότι μόνον 44,6% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι θα ήθελαν να ξανακερδίσει τις εκλογές (με το 15,5% σχεδόν να ομολογεί ότι θα ψηφίσει Ν.Δ.), ενώ ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε». Ενας στους τρεις ψηφοφόρους του κ. Τσίπρα (27,8%) ομολογεί ότι δεν θέλει να ξανανικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμη και οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ σε ποσοστό 39,4% λένε ότι επιθυμούν να κερδίσει τις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. (και μόνον το 20,4% ο ΣΥΡΙΖΑ), με το 58,1% των ψηφοφόρων του κ. Καμμένου να δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν εάν ξανακέρδιζε ο κ. Τσίπρας!

Να λοιπόν πώς εξηγείται η πρωτοφανής κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, που θυμίζει πια αυτήν του ΠΑΣΟΚ το 2012. Διότι όπως λένε και οι δημοσκόποι, όταν ένα κόμμα του 35% σε μόλις ενάμισι έτος από τις εκλογές διαπιστωμένα αμφισβητείται από τουλάχιστον τους μισούς ψηφοφόρους του, δεν ελπίζει σε τίποτα, πέραν του να προσπαθεί να αναβάλλει όσο μπορεί την επαλήθευση των δημοσκοπήσεων στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: