Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Μητσοτάκης: Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα που φέρνει ο Τσίπρας - Δικός του είναι ο λογαριασμός

Φωτογραφίες: intimenews/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το αίτημα για εκλογές είναι πάγιο και διαρκές σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αποσυνδέοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης με τις πρόωρες κάλπες.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Ν. Χατζηνικολάου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνειδητά καθυστερεί την αξιολόγηση. «Το 4ο μνημόνιο είναι εδώ και θα δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις»...
 είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο ενώ ερωτηθείς για το εάν μπορεί να κλείσει ως τις 23/3 η αξιολόγηση απάντησε: «Φοβάμαι ότι αυτή η ημερομηνία εξαιρετικά επισφαλής».
Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι αποσυνδέει το αίτημα για εκλογές από την αξιολόγηση και υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει επανειλημμένα ευχηθεί να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα παρά το γεγονός ότι το μόνο που ξέρουμε σήμερα είναι η μείωση αφορολόγητου και συντάξεων. 
«Η κυβέρνηση φορτώνει πρόσθετο λογαριασμό στους πολίτες επειδή δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις. 
Τι εμπόδιζε τον κ. Τσίπρα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της δεύτερης αξιολόγησης; Οπως τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις αποκρατικοποιήσεις;» 
είπε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης. 
Επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται άλλο σχέδιο για να προσελκύσει επενδύσεις και προειδοποίησε: 
«Η κυβέρνηση, ψηφίζοντας από τώρα μέτρα για το 2019-2020 φέρνει το τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο».

Οπως τόνισε μάλιστα «το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ, όταν υπάρχουν μέτρα που ξεπερνούν τον ορίζοντα του προγράμματος και δεσμεύει τη χώρα πέρα από το 2018 χωρίς πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους».
Ερωτηθείς για το εάν θα καταψηφίσει μόνο τα μέτρα ή και τα αντίμετρα, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε: «Δεν ψηφίζουμε τίποτα, όλο το δημοσιονομικό πακέτο. Ο Αλ. Τσίπρας μόνος του θα φέρει το βάρος της υπερψήφισης των μέτρων. Δικός του ο λογαριασμός, ο ίδιος πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα».
Για ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Δεν πιστεύω σε αυτού τους είδους τις κυβερνητικές λύσεις. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αποφασισμένη κυβέρνηση που θα παραγνωρίσει το πολιτικό κόστος και θα διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά της
Θα κερδίσουμε τις εκλογές. Και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, θα κοιτάξω να συγκροτήσω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση, θα απευθύνω και πρόσκληση σε πρόσωπα έξω από το πολιτικό σύστημα. Σε αυτή την προσπάθεια δεν χωρά ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρούσα του δομή και πολιτική.
Δεν χρειαζόμαστε μια νερόβραστη κυβέρνηση
Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι νερόβραστη κυβέρνηση, με εσωτερικές αντιπαραθέσεις.
Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι 100% αφοσιωμένη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που δεν θα χωρούν προσωπικές ατζέντες.
Και χωρίς αυτοδυναμία θα προκύψει κυβέρνηση
Ερωτηθείς τι θα πράξει εάν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση θα προκύψει κυβέρνηση. Η απλή αναλογική καταστροφική για τη χώρα, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία. Αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές δέσμευσή μου θα αλλάξει. Χρειαζόμαστε πιο σύγχρονο σύστημα, με μικρότερες εκλογικές περιφέρειες.
Θα κάνω εξεταστική αλλά δεν θα ποινικοποιήσω την πολιτική ζωή
Ερωτηθείς για το εάν ως κυβέρνηση η ΝΔ θα κινήσει δικαστικές διαδικασίες κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα capital controls, απάντησε πως «θα γίνει εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο» αλλά διευκρίνισε: «Δεν είναι πρόθεσή μου να ποινικοποιήσω την πολιτική ζωή. Είμαι κατά αυτής της λογικής. Εξεταστική θα γίνει, πρέπει να μάθουμε τι συνέβη, αλλά το μέλημά μου να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά. Το πώς θα βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο, πώς ο άνεργος θα βρει δουλειά, θα λειτουργούν καλύτερα τα νοσοκομεία.. Αυτό θα γίνει με επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων».
Στο Βερολίνο διεκδίκησα να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Το να μιλά ο Πρωθυπουργός για αντιπατριωτική συμπεριφορά όταν ενθάρρυνε τους πολίτες να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ είναι οξύμωρο. Οταν βγαίνω στο εξωτερικό φοράω την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, διεκδικώ το καλύτερο για τη χώρα μου» είπε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε: «Ξεκαθάρισα σε Μέρκελ και Σόιμπλε ότι πρέπει να σταματήσει η συζήτηση περί Grexit και διεκδίκησα να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε αν υπήρχε στο τραπέζι πακέτο πρόσθετων μέτρων πριν από έξι μήνες για να συμπληρώσει: «Η καθυστέρηση προκαλεί πρόσθετα μέτρα. Δείτε τι έγινε στην α' αξιολόγηση. Προέκυψε κόφτης και υπερταμείο. Το ίδιο συμβαίνει τώρα».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει ευθύνη και των δανειστών γιατί προσέρχονται με υπερβολικές απαιτήσεις. «Κάποιες απαιτήσεις τους είναι υπερβολικές, όπως τα πλεονάσματα για μία δεκαετία. Αλλά αυτή την απαίτηση τη δέχθηκε ο κ. Τσίπρας. Αλλά όταν είμαστε αναξιόπιστοι τους δίνουμε πάτημα να είναι πιο αυστηροί» είπε χαρακτηριστικά.
Για τις ευθύνες της ΝΔ
Σε ερώτηση για τις ευθύνες που έχει η Νέα Δημοκρατία για την κρίση, απάντησε πως έχει ήδη κάνει την αυτοκριτική για τα χρόνια που κυβέρνηση το κόμμα του.
«Εχω πει ότι η ήπια προσαρμογή ίσως παραήταν ήπια. Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες. Αλλά ο Κώστας Καραμανλής, με καθυστέρηση αν θέλετε, είπε την αλήθεια. Ο Γιώργος Παπανδρέου πορεύτηκε με το ''λεφτά υπάρχουν'' και μας οδήγησε στο μνημόνιο χωρίς να το πάρει χαμπάρι. Ο Καραμανλής είχε έστω και με καθυστέρηση το θάρρος να πει αλήθεια, να ζητήσει συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση», ανέφερε.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: