Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Μετωπική: Η ΝΔ δεν ψηφίζει τα μέτρα παρά τις πιέσεις κυβέρνησης-δανειστών

Μετωπική: Η ΝΔ δεν ψηφίζει τα μέτρα παρά τις πιέσεις κυβέρνησης-δανειστών

Σκληρή γραμμή μέχρι τέλους είναι αποφασισμένη να κρατήσει η ΝΔ, η οποία παρά τις πιέσεις -από κυβέρνηση και δανειστές- δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τα μέτρα που θα προκύψουν από τυχόν συμφωνία με τους θεσμούς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει...
εγκαίρως σαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, πως δεν προτίθεται να βάλει πλάτη για ακόμη μια φορά -όπως έκανε το καλοκαίρι του 2015- υπερψηφίζοντας τη συμφωνία που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι τα μέτρα είναι άδικα, φορομπηχτικά και προέκυψαν επειδή ο κ. Τσίπρας καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις και την αξιολόγηση.

Αυτό το ξεκαθάρισε και χθες η ΝΔ με επίσημη ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα ψηφίσει τα μέτρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν σήμερα τρία κορυφαία στελέχη, οι αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης και ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διαμηνύοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να ψηφίσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, όμως θα σεβαστεί τη συνέχεια του κράτους και θα επιδιώξει να αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα πείθοντας τους εταίρους με τις πολιτικές της.
Χατζηδάκης: Δεν ψηφίζουμε μέτρα, σεβόμαστε τη συνέχεια του κράτους
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε πως «δεν θα ξεπλύνουμε τα λάθη της κυβέρνησης ψηφίζοντας τα νέα μέτρα που έρχονται λόγω των αποτυχιών της κυβέρνησης και φέρουν την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου».
Ο Κ. Χατζηδάκης πάντως διευκρίνισε ότι η ΝΔ δεν υποκρίνεται πως διαθέτει «μαγική γομολάστιχα» με την οποία θα σβήσει τα συμφωνηθέντα «με ένα νόμο κι ένα άρθρο» - όπως ισχυριζόταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, η ανατροπή της λιτότητας θα επιτευχθεί μέσω της επανεκκίνησης της οικονομίας, η οποία θα δρομολογηθεί με σοβαρή πολιτική, ακολουθώντας τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.
Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς τα μέτρα, σε μια περίοδο που απαιτείται πολιτική υπευθυνότητα.
Αδωνις: Δεν θα επιβάλει ο Σόιμπλε στη Βουλή πώς θα κινηθεί
Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα αλλά θα τηρήσει τις όποιες συμφωνίες δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης
Οπως είπε μάλιστα «Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν είπαμε ούτε ότι θα καταργήσουμε το μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο, ούτε go back madam Merkel, ούτε ότι θα εξορίσουμε την τρόικα».
Εξήγησε δε ότι η ΝΔ πάντα λέει ότι «οι υπογραφές που βάζει μια ελληνική κυβέρνηση, όχι η παρούσα, οποιαδήποτε, δεσμεύουν την ελληνική δημοκρατία και άρα η όποια επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το λαμβάνει υπόψιν».
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε ακόμα πως «στην Ελλάδα δεν έχουν υπογραφεί μελλοντικά μέτρα από την αντιπολίτευση» και τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα του κυρίου Τσίπρα».
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Αδ. Γεωργιάδης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Σαπέν-Σόιμπλε.
Οπως τόνισε «η δήλωση του κυρίου Σαπέν για το ΔΝΤ διαψεύστηκε από το ίδιο το Ταμείο» ενώ διαχώρισε την άποψη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. «Η δήλωση του κυρίου Σόιμπλε δεν λέει αυτό το πράγμα, λέει ότι η σημερινή αντιπολίτευση θα πρέπει να σεβαστεί την συμφωνία και να έχει κάνει κάποιου είδους δήλωση ότι θα σεβαστεί την συμφωνία, διότι τα μέτρα είναι και για μετά την θητεία αυτής της κυβέρνησης» για να προσθέσει: «Η δήλωση του κ. Σόιμπλε δεν μας αφορά, αυτά είναι θέματα λυμένα: Δεν μπορεί ποτέ ο κύριος Σόιμπλε να επιβάλει σε ένα κοινοβούλιο πώς θα κινηθεί».
Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε αν είναι τυχαία η ανακίνηση του θέματος, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Σκουρλέτη - Φίλη για στήριξη των μέτρων από διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σταϊκούρας: Δεκανίκι της κυβέρνησης δεν θα γίνουμε
Αλλά και ο Χρήστος Σταϊκούρας, τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, επανέλαβε: «Εμείς δεκανίκι της κυβέρνησης δεν θα γίνουμε. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει νέα δημοσιονομικά μέτρα».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι κάθε συμφωνία δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση, αλλά προσέθεσε ότι η ΝΔ μπορεί να πείσει τους εταίρους πως θα πετύχει τους ίδιους στόχους με διαφορετικό τρόπο. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναζητά «πολιτικό σωσίβιο» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μπροστά στην ανικανότητά της να κλείσει την αξιολόγηση, αλλιώς κινδυνεύει με «πολιτικό πνιγμό».
ΝΔ: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στους δανειστές για να ψηφίσουμε εμείς
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ χθες, αφού ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν ψηφίζει τα μέτρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στους δανειστές προκειμένου εκείνοι να ασκήσουν πιέσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και έσπευσε να ζητήσει από την κυβέρνηση «να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο, να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα». Για να καταλήξει η ΝΔ: «Ισως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε».
Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου: «Η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης» διεμήνυσε το Μαξίμου, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη ΝΔ για «συνομωσιολογικά σενάρια» και «τζάμπα μαγκιές».
Ο κλοιός πιέσεων
Η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε αίφνης σε ένα κλοιό -έμμεσων κυρίως- πιέσεων από κυβέρνηση και δανειστές. Ασφαλώς, μόνο τυχαία δεν ήταν προ ημερών η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος έθεσε στον δημόσιο διάλογο θέμα υπερψήφισης των μέτρων από πλειοψηφία 180 βουλευτών - κάτι το οποίο απέρριψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η «βόμβα» Σαπέν και η διάψευση του ΔΝΤ
Χθες έσκασε νέα «βόμβα» από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωνε έκπληκτος για το γεγονός ότι -όπως είπε- το ΔΝΤ ζητά ουσιαστικά τη δέσμευση της ΝΔ για την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.
«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Μια δήλωση που έσπευσε να διαψεύσει το Ταμείο, μέσω αξιωματούχου του.
Πιέσεις και Σόιμπλε
Ακολούθησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε μετά το Ecofin ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν «θα πρέπει να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα».
Φέρνοντας ως παράδειγμα το συνταξιοδοτικό το οποίο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν από το 2020, ο Σόιμπλε είπε πως μέχρι τότε μεσολαβούν εκλογές στην Ελλάδα: «Η αντιπολίτευση φυσικά τώρα λέει “είμαστε εναντίον”, αλλά θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες και παλιότερα στην Ελλάδα».
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: