Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Τα 12 φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα και τα 15 με τα λιγότερα [λίστες]

Φωτογραφία: Pexels

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι φράουλες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας Dirty Dozen, με τα 12 φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, όπως καθορίστηκε από την Environmental Working Group.

Σπανάκι, νεκταρίνια και μήλα ακολουθούν στη λίστα του 2017. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι...
από το 2011 έως το 2015 στην κορυφή της λίστας βρίσκονταν τα μήλα. 
Σε δείγμα φράουλας βρέθηκαν 20 διαφορετικοί τύποι φυτοφαρμάκων, το σπανάκι είχε κατά μέσο όρο είχε διπλάσια φυτοφάρμακα απ' ότι άλλα λαχανικά. 
Στη συνοπτική έκθεση που συνοδεύει τις λίστες του EWG σημειώνεται ότι «κάθε ένα από αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά βρέθηκαν μια σειρά διαφορετικών φυτοφαρμάκων, σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από αυτές σε άλλα προϊόντα. Τα αχλάδια και οι πατάτες εμφανίστηκαν φέτος στη λίστα (σ.σ. δεν υπήρχαν το 2016), ενώ τα αγγούρια φέτος δεν υπάρχουν και οι ντομάτες βρίσκονται στην τελευταία θέση». 
Ο οδηγός της EWG έχει ως στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέγουν φρούτα και λαχανικά με χαμηλότερες συγκεντρώσεις όταν δεν είναι διαθέσιμα αυτά που επιθυμούν σε βιολογική καλλιέργεια. 
Από την άλλη πλευρά στη λίστα Cleen Fifteen αυτή με τα φρούτα και τα λαχανικά με τις μικρότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων, στην πρώτη θέση βρίσκονται τα αβοκάντο και το γλυκό καλαμπόκι.
Καθαρά θεωρούνται και ο ανανάς, η παπάγια, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια και τα λάχανα, αφού στο 80% των δειγμάτων δεν βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση εφιστά την προσοχή των καταναλωτών λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις ετήσιες λίστες του EWG. Αναφέρει μάλιστα ότι η κατάταξη είναι παραπλανητική, απαξιώνεται από τους επιστήμονες και αποτρέπει τους καταναλωτές με μικρά εισοδήματα να αγοράζουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά. 
The Dirty Dozen -Τα 12 φρούτα και λαχανικά με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσει φυτοφαρμάκων
  1. φράουλες
  2. σπανάκι
  3. νεκταρίνια
  4. μήλα
  5. ροδάκινα
  6. αχλάδια
  7. κεράσια
  8. σταφύλια
  9. σέλερι
  10. ντομάτες
  11. πιπεριές
  12. πατάτες
Η Clean Fifteen -Τα 15 φρούτα και λαχανικά με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων
  1. γλυκό καλαμπόκι
  2. αβοκάντο
  3. ανανάς
  4. λάχανο
  5. κρεμμύδια
  6. κατεψυγμένος γλυκός αρακάς
  7. παπάγια
  8. σπαράγγια
  9. μάνγκο
  10. μελιτζάνα
  11. πεπόνι μελιτώματος
  12. ακτινίδια
  13. πεπόνι κανταλούπ
  14. κουνουπίδι
  15. γκρέιπφρουτ
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: