Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Spiegel: Πιθανό τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα - Χωρίς το ΔΝΤ

Φωτογραφία: Intimenews

Το Βερολίνο δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα τα καταφέρει μόνη της
Ενα τέταρτο πρόγραμμα είναι πιθανό χωρίς πλέον το Ταμείο
Μέρκελ και Σόιμπλε δεν έχουν ψευδαισθήσεις: Σε νέα κρίση το ΔΝΤ θα φύγει
Στη θέση του το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
Süddeutsche Zeitung: Η κρίση στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται...

Φωτιές έχει ανάψει στη Γερμανία η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης και το ενδεχόμενο επιβολής νέου μνημονίου χωρίς το ΔΝΤ.
Το Spiegel αναφερόμενο στις εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί για πιθανό νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ διερωτάται: «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αντί Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Οπως εξηγεί το Spiegel «Μέρκελ και Σόιμπλε δεν έχουν πλέον ψευδαισθήσεις: δεν μπορούν να ελπίζουν μελλοντικά στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εάν η Ευρωζώνη πέσει σε αναταράξεις. Σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους».
Προειδοποιεί μάλιστα ότι αυτές οι κρίσεις θα μπορούσαν να έρθουν πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύει κανείς.
«Στο υπουργείο Οικονομικών, οι ειδικοί του Σόιμπλε δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα καταφέρει μόνη της να δανειστεί χρήματα από τις αγορές. Η συνέπεια: ένα τέταρτο πρόγραμμα είναι πιθανό – και σε αυτό δεν πρόκειται να συμμετάσχει πια το ΔΝΤ».

Süddeutsche Zeitung: Η κρίση στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται


«Και πάλι η Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η Süddeutsche Zeitung και σχολιάζει: «Όταν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει στους Έλληνες ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη δεν βοηθάει και πολύ. Θα βοηθούσε πολύ περισσότερο εάν όλοι επικεντρώνονταν στην ουσία αντί να κάνουν προεκλογικό αγώνα. Η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει κουραστεί από τις μακροχρόνιες διαφωνίες ανάμεσα στην Αθήνα, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Η καθημερινότητά τους πλήττεται από τη μεγάλη ανεργία, τους αυξανόμενους φόρους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Κυρίως οι νέοι είναι απογοητευμένοι και εγκαταλείπουν τη χώρα».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Η κρίση στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται. Τώρα απαιτείται περιορισμός των ζημιών. Παρά τις διαφωνίες οι δανειστές θα πρέπει να βρουν τα μέσα ώστε η Ελλάδα να μην χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα. Εάν η Ελλάδα καταφέρει αυτό το χρόνο να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και καταργήσει τους έλεγχους κεφαλαίων, θα μπορούσε αυτό το σενάριο να μην πραγματοποιηθεί».

Πηγή: DW
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: