Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Reuters: Μέτρα 3,6 δισ. ευρώ θα ζητήσουν οι δανειστές από την Ελλάδα

Reuters: Μέτρα 3,6 δισ. ευρώ θα ζητήσουν οι δανειστές από την Ελλάδα  Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ και τελεσίγραφο στην Ελλάδα
Μέτρα 1,8 δισ. μέχρι το 2018 και άλλα τόσα μετά η πρόταση των δανειστών
Ντάισελμπλουμ: Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις αν και είναι σε καλή κατεύθυνση, παίρνουν πολύ χρόνο.

Μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα μισά έως το 2018 και τα άλλα μισά για μετά το 2018 περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών στην Ελλάδα για να κλείσει η αξιολόγηση....

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ενιαία στάση που υιοθέτησαν απέναντι στο ελληνικό ζήτημα θα ζητήσουν από την Ελλάδα να αποδεχτεί τη λήψη μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018. Τα μέτρα επικεντρώνονται στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης-δηλαδή στη μείωση του αφορορολόγητου- και σε περικοπές συντάξεων.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη για το αν η Αθήνα θα δεχτεί τις προτάσεις. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.
Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ και τελεσίγραφο στην Ελλάδα
Οπως σημειώνει το Reuters, αυτό το κοινό μέτωπο μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι «μια σημαντική εξέλιξη, επειδή οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είχαν επί μήνες διαφορετικές απόψεις σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που η Ελλάδα έπρεπε να επιτύχει το 2018 και τα επόμενα από αυτά χρόνια, αλλά και σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».
Οι δανειστές της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα σήμερα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε από τη Χάγη ότι αργότερα σήμερα έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση μεταξύ των δανειστών και Ελλήνων αξιωματούχων.
«Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη για το αν η Αθήνα θα δεχτεί τις προτάσεις. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.
Οπως σημειώνει το Reuters, αυτό το κοινό μέτωπο μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι «μια σημαντική εξέλιξη, επειδή οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είχαν επί μήνες διαφορετικές απόψεις σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που η Ελλάδα έπρεπε να επιτύχει το 2018 και τα επόμενα από αυτά χρόνια, αλλά και σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».
Ντάισελμπλουμ: Δεν θα συζητήσουμε για το χρέος 
Οι σημερινές επαφές για την Ελλάδα δεν αφορούν το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους αλλά τα πρωτογενή πλεονάσματα τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ενόψει της συνάντησης των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες.
Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις διαρκούν πολύ χρόνο, αλλά βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του ξεκαθαρίζοντας ότι οι συζητήσεις για την β΄ αξιολόγηση δεν είναι επείγουσες.
Το ύψος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα, πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μιλώντας στη Χάγη, ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι θα λάβει χώρα μια συνάντηση των βασικών παικτών στη διάσωση της Ελλάδας, αλλά απέρριψε τον όποιο ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίση.
EWG: Νομοθετήστε προληπτικά μέτρα τώρα
Εν τω μεταξύ, το EuroWorking Group, που συνεδρίασε χθες, παρότι δεν συζήτησε αναλυτικά το ελληνικό ζήτημα, έστειλε σαφές μήνυμα. Πηγές της Ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι δυνατή ακόμη και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.
Προς αλλαγή πλεύσης η Αθήνα
Oσον αφορά τώρα την ελληνική κυβέρνηση, η  Αθήνα μπαίνει, κατά πληροφορίες του iefimerida, στον χορό των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με στόχο να βρεθεί ένας συμβιβασμός.
Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ότι ετοιμάζεται για αλλαγή πλεύσης -με προκαταβολική νομοθέτηση κάποιων μέτρων- και η επίσημη «γραμμή» είναι πως «προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις που έχουμε εκφράσει».
 Ωστόσο, το μήνυμα του EWG ήταν σαφές και εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως προμηνύεται συμβιβασμός με μια πρόταση από τους δανειστές η οποία προφανώς και δεν θα είναι στα μέτρα της ελληνικής πλευράς.
Όλες οι πλευρές συγκλίνουν στο γεγονός ότι μόνο με πολιτική απόφαση θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα τα κλιμάκια και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου -ή και σε έκτακτο Εurogroup- να βγει λευκός καπνός.
Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων προϋπόθεση για την αξιολόγηση
Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης διεμήνυε ότι «η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018
.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: