Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Bloomberg: Γιατί έχει δίκιο το ΔΝΤ για τo χρέος


"Σε έναν οικονομικά λογικό κόσμο, μια τέτοια πολύπλευρη αξιολόγηση που υποστηρίζεται από την πλειονότητα των μελών του ΔΝΤ θα έπρεπε να επαρκούσε για ένα καλύτερο αποτέλεσμα και ιδιαίτερα όταν το ίδιο το Ταμείο μαζί με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς της ΕΕ ήταν βασικός δανειστής και εγγυητής"

αναφέρει το Αμερικανικό πρακτορείο, Bloomberg...

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, δημοσιεύει κείμενο του στο Αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο τιτλοφορείται "The IMF Staff Has It Right on Greece"
Κοινώς, οι επιτελείς του ΔΝΤ έχουν δίκιο για το ελληνικό χρέος.

Στην ανάλυση του επισημαίνει ότι τα στελέχη του ΔΝΤ, "αναγνωρίζοντας τις σημαντικές αντιξοότητες για την ανάπτυξη, μιλούν όλο και πιο έντονα για την ανάγκη οι Ευρωπαίοι εταίροι (της Ελλάδας) να συμφωνήσουν σε μείωση του επίσημου διμερούς χρέους".
Εκτιμά ότι η μείωση αυτή "έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές του ΔΝΤ δεν επιτρέπουν στο Ταμείο να δανείζει όταν δεν εξασφαλίζεται η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους".
"Σε έναν οικονομικά λογικό κόσμο, μια τέτοια πολύπλευρη αξιολόγηση που υποστηρίζεται από την πλειονότητα των 189 μελών του ΔΝΤ θα έπρεπε να επαρκούσε για ένα καλύτερο αποτέλεσμα και ιδιαίτερα όταν το ίδιο το Ταμείο μαζί με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς της ΕΕ ήταν βασικός δανειστής και εγγυητής των προγραμμάτων προσαρμογής", αναφέρει ο Ελ-Εριάν.
Παρόλα αυτά, καθιστά σαφές ότι κάτι τέτοιο στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει επειδή τα στελέχη και η διοίκηση του ΔΝΤ βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους πολιτικούς.
Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι "όσο περισσότερο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται στη μείωση χρέους για την Ελλάδα, τόσο δυσκολότερο θα είναι για τη χώρα να ανακάμψει από την καταστροφική μείωση του ΑΕΠ και του βιοτικού επιπέδου.
Όσο περισσότερο διατηρηθεί η κατάσταση αυτή, τόσο περισσότερο θα τροφοδοτεί τα κόμματα που είναι κατά του κατεστημένου και που επικρίνουν την αναποτελεσματικότητα του ευρώ και τις ανομοιόμορφες συνέπειες του. Όσο πιο πολύ συνεχιστεί αυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρχουν ανησυχίες για την ακεραιότητα αυτού του σημαντικού και ιστορικού έργου, του οποίου οι επιπτώσεις εκτείνονται πέρα από τα οικονομικά ζητήματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: