Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Στάθης Σαραφόπουλος: Από τη Βουλή καλλιεργητής υπερτροφών


Ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έβαλε στο κτήμα του εξωτικά φρούτα

της Στέλλας Νοβάκη - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Στροφή στις εναλλακτικές καλλιέργειες προτείνει στους αγρότες της χώρας ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Στάθης Σαραφόπουλος, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει φτιάξει στο κτήμα του στη Δράμα έναν εξωτικό παράδεισο από σπάνιες καλλιέργειες, με φυτά που προμηθεύεται από όλο τον κόσμο.
Ο κ. Σαραφόπουλος, οικονομολόγος και ένα από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που θήτευσαν στα κοινοβουλευτικά έδρανα για δύο τετραετίες, τα τελευταία χρόνια έχει μείνει μακριά από το πολιτικό προσκήνιο και έχει ασχοληθεί με το αγαπημένο του... χόμπι: την καλλιέργεια παράξενων φρούτων και λαχανικών, μεταξύ των οποίων... χουρμάδες και Ιαπωνικά αχλάδια...


«Καμιά φορά η πείνα για εξουσία είναι τόσο μεγάλη, που ο άνθρωπος ξεχνάει πως η επαφή με τη φύση είναι απαραίτητη. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τη δουλειά μου, αλλά και τα πολιτικά δρώμενα που με απασχολούν, μακριά όμως από τα κέντρα της εξουσίας, κάνω αυτό που αγαπώ πολύ: είμαι κοντά στη γη και ανακαλύπτω συνεχώς τις νέες δυνάμεις της», δηλώνει στα «Π» ο πρώην βουλευτής και εκτιμά ότι είναι καιρός η ελληνική γεωργία να γυρίσει σελίδα και να στραφεί στις εναλλακτικές καλλιέργειες.
«Εχει βαλτώσει το ελληνικό προϊόν, όχι από άποψη ποιότητας ή αγοράς, αλλά γιατί οι αγρότες παραμένουν επί χρόνια στις παραδοσιακές καλλιέργειες και σε καιρούς κρίσης ούτε οι τιμές είναι ικανοποιητικές ούτε ο ανταγωνισμός μπορεί να νικηθεί εύκολα. Πρέπει να ξανανοιχτούμε σε νέες αγορές, να αφουγκραστούμε τις νέες ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και να προσεγγίσουμε και εμείς για καλλιέργεια τα νέα προϊόντα που προσεγγίζουν και εκείνοι για τη διατροφή τους», προσθέτει.
"Τζίτζιφα" ή Ινδικός χουρμάς
Ο κ. Σαραφόπουλος στο κτήμα του καλλιεργεί αρκετές από τις λεγόμενες υπερτροφές, τα «super foods», κάνοντας μια προσπάθεια όχι μόνο να αλλάξει ο ίδιος τη διατροφή του, αλλά και να δει κατά πόσο είναι δυνατόν να αναπτυχθούν οι καλλιέργειες αυτές στην περιοχή της Μακεδονίας, δηλαδή πόσο ανθεκτικές είναι στο κλίμα και στο περιβάλλον της.
Τζίτζιφα, κινεζικά αχλάδια, ινδικοί χουρμάδες και κίτρινες ντομάτες είναι μόνο μερικά από τα… άγνωστα στην ελληνική αγορά ή τουλάχιστον στους ελληνικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς προϊόντα, τα οποία ο κ. Σαραφόπουλος έφερε από τη μακρινή Ανατολή. 

«Σαφώς και δεν εμπορεύομαι τα προϊόντα αυτά -άλλωστε, είναι μικρή η ποσότητα της παραγωγής-, όμως τα απολαμβάνω μαζί με την οικογένειά μου και τους φίλους μου, κυρίως από τον πολιτικό χώρο, γιατί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από... super foods», μας αναφέρει.
Η επαφή του με τα «παράξενα» προϊόντα που τόλμησε να φυτέψει στην ελληνική γη ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, όταν το 2000 διάβασε σε ένα βιβλίο για το ασιατικό αχλάδι και τα προτερήματά του, καθώς θεωρείται μία από τις υπερτροφές του πλανήτη. 
Παρήγγειλε σε ένα φυτώριο από τη Βέροια να του φέρει 15 δέντρα, τα οποία και «χρυσοπλήρωσε» τότε. Τα φύτεψε στο κτήμα του και από την επόμενη χρονιά πήρε την πρώτη παραγωγή! 

«Ενα από τα ισχυρά ατού των αχλαδιών αυτών είναι το γεγονός πως μπορούν να καταναλωθούν αμέσως μετά τη συγκομιδή, αλλά και αρκετούς μήνες αργότερα, εφόσον φυλαχθούν στο ψυγείο», σημειώνει και υπογραμμίζει: 

Αχλάδι nashi
«Είναι πολύ εύκολα δέντρα στην καλλιέργειά τους. Μεγαλώνουν γρήγορα, δεν θέλουν πότισμα, ράντισμα και ιδιαίτερη φροντίδα». Το μόνο που δηλώνει ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με την ποιότητα του ελληνικού προϊόντος είναι η κίτρινη ντομάτα που έχει στον κήπο του: «Η γεύση της δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δικές μας ντομάτες».
Οπως αποκαλύπτει ο κ. Σαραφόπουλος, τα προϊόντα αυτά έχουν κατακτήσει ήδη τις αγορές της Κύπρου, καθώς οι Κύπριοι εδώ και χρόνια έχουν κάνει στροφή στις εναλλακτικές καλλιέργειες και ήδη ξανοίγονται, με σημαντικές προοπτικές, στις διεθνείς αγορές.
«Στα οκτώ στρέμματα που διαθέτω στη Δράμα έχω διάφορα φυτά και δένδρα, που έχουν προσφέρει καρπούς σε ικανοποιητικό βαθμό, και ίσως είναι καιρός η κεντρική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να στρέψει το ενδιαφέρον των αγροτών προς τέτοιες καλλιέργειες. Στο εξωτερικό μάλιστα, όπως στην Κύπρο, χαρακτηρίζονται χρυσοφόρες». Οπως επισημαίνει μάλιστα ο ίδιος, «η αγορά των ποιοτικών καλλιεργειών δεν είναι κορεσμένη και είναι ευκαιρία για τη χώρα μας και για τον αγροτικό κόσμο να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει τα νέα αυτά προϊόντα». 

«Με απογοητεύουν οι πολιτικές εξελίξεις»

Οσο για την πολιτική, ο κ. Σαραφόπουλος δηλώνει απογοητευμένος από τις εξελίξεις: 
«Με θλίβουν όσα βλέπω να συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή». «Εχω να πολιτευτώ με το κόμμα που υπηρέτησα και υπηρετώ από το 2004. 
Με έχουν στενοχωρήσει κάποιες κινήσεις και πρόσωπα με τα οποία διαφώνησα σε ηγετικό επίπεδο. 
Παραμένω πάντα πιστός στις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ελπίζω σύντομα το κόμμα να απαλλαγεί από τις σκιές και να επανέλθει στις αρχές του Εθνάρχη και ιδρυτή του κόμματος»
Ο κ. Σαραφόπουλος ωστόσο δεν εγκαταλείπει την κομματική του ταυτότητα. 
Ο δύο φορές βουλευτής της Ν.Δ. συχνά κάνει σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν στον νομό του, καθώς παραμένει στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας αναφορές για αγροτικά ή οικονομικά ζητήματα. 
Οπως σημειώνει: 
«Παρακολουθώ από πολύ κοντά τόσο τις πολιτικές όσο και τις κομματικές εξελίξεις. Μπορεί να μην είναι πάντα αισιόδοξα τα πράγματα, αλλά… ευελπιστούμε».  


Nashi



11/08/2016
Πηγή: www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: