Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Κυβέρνηση: Υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν κάνουμε πίσω σε παράλογα μέτρα

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει την πρόοδο, αλλά επιμένει να ζητά πολιτική λύση
«Αν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ παραμένουν παράλογες δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων»
Ντάισελμπλουμ: Σημειώσαμε ουσιαστική πρόοδο
Δεν επιβεβαιώνει η Αθήνα ότι την Κυριακή επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια
Αγνωστο πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο
Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ και τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Μέτρα 1,8 δισ. μέχρι το 2018 και άλλα τόσα μετά η πρόταση των δανειστών
Κυβερνητικός παράγοντας: Δεχόμαστε μείωση αφορολόγητου μέχρι τις 6.000 ευρώ
Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος για συμφωνία ως τις 20 Φεβρουαρίου...

Σε πολιτική λύση επιμένει η κυβέρνηση μετά την 4ωρη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή «υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στις δύο πλευρές και σημειώθηκε πρόοδος» ωστόσο διεμήνυε ότι «εφόσον οι απαιτήσεις του ΔΝΤ παραμένουν παράλογες δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».
Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα επιδιώκει αντισταθμιστικά οφέλη σε σχέση με το χρέος για να πει το «ναι» σε υποχωρήσεις που αφορούν στο αφορολόγητο, στις ομαδικές απολύσεις και προληπτικά μέτρα.

Δεν είναι τυχαία μάλιστα και η αναφορά του κυβερνητικού αξιωματούχου που προσομοιάζει με έμμεση απειλή ότι αν συνεχιστούν οι πιέσεις η Αθήνα δεν θα δεχθεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις ούτε καν σε τεχνικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσαν ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1 την Κυριακή θα έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, αλλά άγνωστο ακόμη το πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο. Την ίδια ώρα όμως το Μέγαρου Μαξίμου δεν επιβεβαίωνε την επιστροφή τεχνικών κλιμακίων και κουαρτέτο στην ελληνική πρωτεύουσα. 
Η ανακοίνωση του Ντάισελμπλουμ
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ανακοίνωσή του μετά το τέλος της 4ωρης συνάντησης τόνισε:
«Σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».
Κυβερνητικός παράγοντας: Δεχόμαστε μείωση αφορολόγητου αλλά όχι κάτω από 6.000 ευρώ
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, η Αθήνα δέχεται μείωση του αφορολόγητου μέχρι τις 6.000 ευρώ και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Το αφορολόγητο όριο σήμερα ανέρχεται στα 8.636 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9.545 ευρώ αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά.
Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος ότι θα κλείσει η συμφωνία
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος απόψε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν είναι αισιόδοξος ότι θα κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. «Πάντοτε, πάντοτε» αρκέστηκε να πει.
Η πρόταση των δανειστών είναι μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα μισά έως το 2018 και τα άλλα μισά για μετά το 2018.
Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ενιαία στάση που υιοθέτησαν απέναντι στο ελληνικό ζήτημα θα ζητήσουν από την Ελλάδα να αποδεχτεί τη λήψη μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018. Τα μέτρα επικεντρώνονται στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης-δηλαδή στη μείωση του αφορορολόγητου- και σε περικοπές συντάξεων.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη για το αν η Αθήνα θα δεχτεί τις προτάσεις. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.
Η συνάντηση Τσακαλώτο-δανειστών ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:30 (ώρα Ελλάδος), στον χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ, η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης. Συμμετείχαν: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Ελληνας αξιωματούχος: Δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία
Ελληνας αξιωματούχος είχε προαναγγείλει πάντως πως η συνάντηση δανειστών-Τσακαλώτου δεν θα κατέληγε σε συμφωνία απόψε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου. Επιχειρώντας να αποδραματοποιήσει πάντως το τετ α τετ, ο ίδιος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες είπε: «Δεν είμαστε στο τέλος του κόσμου, είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία όμως σίγουρα δεν είναι οριακή. Οι θέσεις της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει. Το βασικό είναι ότι θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουμε τις θέσεις Ελλάδας και δανειστών». Τέλος ανέφερε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «θα κάνει ότι είναι δυνατόν για μια βιώσιμη, κοινωνικά, συμφωνία».
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: