Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Η ευθύνη για νέα μέτρα βαραίνει αποκλειστικά τον Τσίπρα

Κύκλοι ΝΔ: Η ευθύνη για νέα μέτρα βαραίνει αποκλειστικά τον Τσίπρα Θετική είναι η αποτίμηση που κάνουν στη ΝΔ, για τις μέχρι τώρα επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

Την Τρίτη το πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μια «δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα συνάντηση»...

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι η ΝΔ έχει τονίσει στον κ. Τσίπρα να κλείσει την αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκφράζοντας την βεβαιότητα πως όσο αργεί τόσο περισσότερα μέτρα θα έρχονται. Μάλιστα, κάνουν λόγο για δύο σενάρια: είτε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, είτε «να σέρνεται η Ελλάδα και να πλησιάζει απειλητικά ο Ιούνιος και ο Ιούλιος» - ένα σενάριο το οποίο και χαρακτηρίζουν καταστροφικό αλλά και μη αποδεκτό. Όσον αφορά το τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου και θα αποφασίσουν μετά.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων μέτρων, από το Μοσχάτο ξεκαθαρίζουν πως η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει δημοσιονομικά μέτρα. «Η ευθύνη βαραίνει τον κ. Τσίπρα. Είναι δική του ευθύνη να κρατήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία», αναφέρουν. Μάλιστα, σχολιάζοντας δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί δραχμής, επισημαίνουν το γεγονός ότι ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε κάποιος άλλος στην κυβέρνηση, έσπευσαν να τις αποδοκιμάσουν.
«Ο κάθε πολίτης μπορεί να προβληματίζεται για το τι σκέφτεται ο κ. Τσίπρας», λένε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, σύμφωνα με την οποία «ο κίνδυνος θα είναι να ζητάμε τέταρτο μνημόνιο και να μη μας το δίνουν».
Πηγές της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν πως η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν είναι καθόλου εύκολη για την Ελλάδα - κάτι που φάνηκε και από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με βουλευτές του CDU, όπου φάνηκε να υπάρχει κόπωση, καθώς βουλευτές επεσήμαναν πως έχουν ακούσει πολλά πράγματα που δεν έχουν υλοποιηθεί.
«Γενικά υπάρχει μεγάλη καχυποψία», σημειώνουν οι γαλάζιες πηγές και υπενθυμίζουν την άποψη της οδού Πειραιώς, σύμφωνα με την οποία η χώρα θα έβγαινε από τα Μνημόνια εάν δεν είχε οδηγηθεί σε εκλογές το 2015. «Τώρα φορτωθήκαμε ένα τρίτο πρόγραμμα», είναι η χαρακτηριστική αναφορά τους.
Οι ίδιες πηγές επαναφέρουν την ανάγκη άμεσης προσφυφγής στις κάλπες, τονίζοντας πως θα είναι η νίκη της λογικής απέναντι στον λαϊκισμό. Όπως λένε, «ο κ. Μητσοτάκης έχει διαπιστώσει από τις επαφές που έχει, πως εκεί που παλιά όλοι έτρεμαν τις εκλογές, τώρα είναι αρκετοί που λένε πως οι εκλογές θα ήταν η λύση για το πρόβλημα. Η κυβέρνηση υπερφορολογεί ό,τι κινείται. Καθυστερεί τα πάντα. Δεν κάνει τίποτα. Σε ένα τριετές πρόγραμμα είμαστε ένα χρόνο πίσω. Δεν κάνει μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, ξηλώνει μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία και η Παιδεία».
Όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, κύκλοι του Μοσχάτου υπενθυμίζουν πως η Νέα Δημοκρατία «έβαλε πλάτη» στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να διαχειριστεί το όλο θέμα. «Εμείς έχουμε συγκροτημένη πρόταση για το ζήτημα, που έχει βασικούς πυλώνες τη σωστή προστασία των συνόρων, την επιτάχυνση επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου, το διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και την υλοποίηση σωστών πολιτικών ενσωμάτωσης» σημειώνουν.

Κύκλοι ΝΔ: Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ

Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι εξαρχής αναζητούσε μια κοινή εθνική στάση. Παρ΄ όλα αυτά δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, για παράδειγμα όσον αφορά τη διαδικασία αίτησης ασύλου. Επίσης, συζητήθηκαν και τα ελληνοτουρκικά, χωρίς να γίνει γνωστό το τι ακριβώς ειπώθηκε.
Πάντα σύμφωνα με κύκλους της αντιπροσωπείας του κ. Μητσοτάκη, η συνάντηση με την καγκελάριο πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και έγινε μια συζήτηση σε βάθος. Άλλωστε είναι η τρίτη φορά που τη συναντά με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ήδη από την αρχή της συνομιλίας τους ο αρχηγός της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν τίθεται και ως εκ τούτου δεν το συζητά. Η ελληνική αντιπροσωπεία σχημάτισε την εντύπωση ότι και η καγκελάριος είναι της ίδιας άποψης.
Αναλύοντας τα επιμέρους προβλήματα του ελληνικού ζητήματος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι αιτία για τις υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών έναντι της Ελλάδας είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε η τρέχουσα αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2016. Πάντως, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων δεν προκύπτει μόνο λόγω των δεσμεύσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα η ίδια η Ελλάδα έχει ανάγκη από αλλαγές στους τομείς δικαιοσύνη, εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση και αλλού. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνιστούν το σημαντικότερο συστατικό για να ανακτήσει η χώρα τη χαμένη της αξιοπιστία.
Πηγή: Κύκλοι ΝΔ: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: