Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Η μαφία της κρίσης θησαυρίζει

Η μαφία της κρίσης θησαυρίζει
ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ «ΓΕΝΝΗΣΑΝ» ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
Όσο βαθαίνει η κρίση, δίνει πρόσφορο έδαφος σε επιτήδειους, να εκμεταλλευθούν την οικονομική αδυναμία των συμπολιτών μας και να αυξήσουν τα κέρδη τους. 
Τοκογλύφοι, «εισπράκτορες», ενεχυροδανειστές, εκβιαστές και πολλοί ακόμα, θησαυρίζουν εν μέσω της ελληνικής κρίσης, κάνοντας χρυσές δουλειές...
Ο κόσμος της νύχτας έχει πλέον δεθεί με αυτόν της μέρας, αφού το κέρδος από τις εισπράξεις οφειλών, τους τόκους (ξεπερνούν και το 12%) και το «διώξιμο» χρημάτων στο εξωτερικό είναι τεράστιο. Γιατί, κέρδος βέβαια, δεν έρχεται μόνο από τις εισπράξεις, αλλά και από τις απάτες…
Σήμερα, η μαφία της κρίσης μοιάζει με Λερναία Ύδρα, καθώς επεκτείνεται σε μια τεράστια γκάμα δραστηριοτήτων και κοινωνικών τάξεων, η οποία και μεγαλώνει, καθώς βρίσκονται νέα πεδία «εργασίας».
Οι «δουλειές»
Οι «δουλειές», όσο «απλώνουν» τα χρέη μεταξύ μικρών επιχειρήσεων και ιδιωτών και αυξάνονται οι υποθέσεις, επεκτείνονται και σε αυτό το επίπεδο, όπου πλέον συχνά επικρατούν φαινόμενα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Είτε από ιδιώτες που αναλαμβάνουν να «λύσουν» μόνοι τους τις οικονομικές διαφορές, είτε προσλαμβάνοντας «εισπράκτορες» οι οποίοι αναλαμβάνουν να εκφοβίσουν/εκβιάσουν με διάφορους τρόπους, σχεδόν ποτέ νόμιμους, τους οφειλέτες. Από «επισκέψεις», μέχρι συνεχείς, πιεστικές τηλεφωνικές οχλήσεις και απειλές περί κατασχέσεως της περιουσίας του οφειλέτη δίχως δικαστική προσφυγή, ως και εκβιασμούς από ανθρώπους της νύχτας, χρησιμοποιούνται πλέον όλο και συχνότερα για την «τακτοποίηση» λογαριασμών.
Βεβαίως, ο κόσμος της νύχτας έχει ήδη «δέσει» με αυτόν, από τη γιγάντωση των κυκλωμάτων τοκογλυφίας και ενεχυροδανειστηρίων. Στην Ελλάδα της κρίσης, αυτά τα δύο «επαγγέλματα» ανθούν, συχνά αλληλένδετα μεταξύ τους: Η διακίνηση λαθραίου χρυσού μέσα από τα ενεχυροδανειστήρια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και η τοκογλυφία. Στη δεύτερη «κατηγορία», «επαγγελματίες» υπάρχουν πολλοί, σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να καλύπτουν και το τελευταίο χωριουδάκι, όμως τον έλεγχο έχουν οι κύριες συμμορίες που συνιστούν τον βασικό κορμό της μαφίας των τοκογλύφων.
Οι αετονύχηδες έχουν ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο αφού δρουν πλέον χωρίς κανένα προκάλυμμα και, εκτός από το να κάνουν οικονομική αφαίμαξη των θυμάτων τους, εκβιάζουν, απειλούν και χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα, πρακτικές και μεθόδους της μαφίας. Έτσι, διογκώνουν και τα μεγέθη τους…
 Στα κυκλώματα τοκογλυφίας, είναι μπλεγμένα και πρόσωπα «υπεράνω υποψίας». Μιλάμε για δικηγόρους, συχνά και επώνυμους, επιχειρηματίες, συμβολαιογράφους, αστυνομικούς, αλλά και δικαστικούς λειτουργούς. Όλοι αυτοί βέβαια, συνιστούν και το… περιβόητο κύκλωμα των πλειστηριασμών. Εκεί δηλαδή όπου καταλήγουν οι περιουσίες όσων κάνουν το λάθος να δανειστούν από τοκογλύφους.
Το 60% αγγίζει το ποσοστό παραβατικότητας στα ανταλλακτήρια- ενεχυροδανειστήρια, που εντοπίστηκε στους ελέγχους του ΣΔΟΕ.      Πολλά από τα ενεχυροδανειστήρια που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, έχουν γίνει επίκεντρα απάτης, εκμεταλλευόμενα την ανάγκη των συμπατριωτών μας για λίγα μετρητά. Με δεδομένο ότι ορισμένα από αυτά τα καταστήματα λειτουργούν ως χώροι κλεπταποδόχων, υπάρχει και το ζήτημα της κερδοσκοπίας και της απάτης. Οι κομπιναδόροι ενεχυροδανειστές, επί της ουσίας εκμεταλλεύονται την ανάγκη των «πελατών», παίρνοντας τα χρυσαφικά, τα αυτοκίνητα, καθώς και άλλα τιμαλφή έναντι πινακίου φακής και, στη συνέχεια, τα εξαφανίζουν. Χωρίς ο δανειζόμενος να έχει τη δυνατότητα να τα πάρει ποτέ πίσω, αφού «εξάγονται» απευθείας και αφού δεν τηρούνται παραστατικά.
Οι καταγγελίες για εκμετάλλευση των δανειοληπτών είναι αμέτρητες ενώ χιλιάδες είναι οι καταγγελίες για εκβιασμούς και επιθέσεις από μπράβους και κυκλώματα της νύχτας τα οποία συνεργάζονται με τους ενεχυροδανειστές. Βασιζόμενοι στην διαφθορά του δημοκρατικού κράτους, οι απατεώνες των ενεχυροδανειστηρίων εκμεταλλεύονται την νομική άγνοια των εχόντων ανάγκη και θησαυρίζουν.
Τα στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ακόμη ότι πίσω από αρκετά από αυτά τα καταστήματα υποκρύπτεται εκτεταμένο «ξέπλυμα χρήματος». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απώλεια φόρων για το ελληνικό δημόσιο είναι μηνιαίως της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ». Έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα τοκογλυφίας, «ξεπλύματος χρήματος», διακίνησης κλοπιμαίων κ.α.
Τα χρήματα
Μεγάλες διαστάσεις έχουν πάρει και οι κομπίνες που γίνονται μέσω των εταιριών μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό. Πέραν των αυτονόητων, δηλαδή των ποσών που εξάγονται κάτω από τη μύτη των ελληνικών φορολογικών αρχών, έχει στηθεί ένα «πάρτι». Μέσω αυτών των εταιριών, δεκάδες κυκλώματα δεν στέλνουν μόνο χρήματα από παράνομες δραστηριότητες στο εξωτερικό για «ξέπλυμα», αλλά και καταφέρνουν να απομυζούν τον κόσμο.
Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα απάτης. Συνηθέστερο, αυτό του «δανεισμού», στο οποίο ο έχων την ανάγκη για χρήματα, καλείται να καταθέσει μέσω αυτών των εταιριών κάποια χρήματα για «τα έξοδα κίνησης», τα οποία φυσικά εξαφανίζονται. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις αγορές μέσω διαδικτύου και όχι μόνο, όπου μέσω αυτών των εταιριών κατατίθενται χρήματα για την απόκτηση αντικειμένων, τα οποία δεν υπάρχουν.
ΠΩΣ «ΒΓΑΖΟΥΝ» ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Και το έγκλημα με τα POS
Η καθιέρωση του πλαστικού χρήματος και η σταδιακή κατάργηση των μετρητών δεν είναι απαραίτητο ότι φέρνει ασφάλεια για τους πολίτες. Τουναντίον. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της «μαφίας των προμηθευτών POS» που κατάφερε να ρίξει στα δίχτυα της εκατοντάδες επαγγελματίες οι οποίοι έσπευσαν να τοποθετήσουν τερματικά και όχι μόνο.  Με την κομπίνα των κυκλωμάτων που εισάγουν και διαθέτουν στην Ελλάδα συσκευές εκκαθάρισης πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στο εξωτερικό, επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τους ανυποψίαστους πελάτες, χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα. Αυτά, είναι συνδεδεμένα με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να «αποδρά» το ηλεκτρονικό ίχνος για σημαντικούς τζίρους από την εφορία.
Ταυτόχρονα όμως, τα κυκλώματα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ανάληψη των σχετικών ποσών από ελληνικά ATM, παρακάμπτοντας το όριο των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες που ισχύει στο πλαίσιο των capital controls, ενώ αφού τα χρήματα των εισπράξεών τους βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορούν να τα μεταφέρουν ελεύθερα σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: