Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΑ – ΕΝΑ «ΣΚΑΝΕ» ΤΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: «Τελειώνετε με την αξιολόγηση… Μετά θα είναι χειρότερα»

Το ένα μετά το άλλο λαμβάνει η Αθήνα τα τελεσίγραφα των Ευρωπαίων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Την αρχή έκανε χθες ο Πιέρ Μοσκοβισί, από το Μέγαρο Μαξίμου δίνοντας… πάσα στον Αλέξη Τσίπρα να βιαστεί για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Τη σκυτάλη πήραν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)... Κλάους Ρέγκλινγ και ο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ενώ άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημείωνε με νόημα ότι η αξιολόγηση «δεν είναι κόκκινο κρασί να γίνεται καλύτερο», υπονοώντας ότι δεν έχει νόημα η παράταση της διαδικασίας.

Ρέγκλινγκ: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις

«H Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Πουθενά η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα και η διακυβέρνηση τόσο αδύναμη», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας σε συνέδριο στο Μόναχο και πρόσθεσε: «Αλλά η Ελλάδα μπορεί να κάνει στροφή και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα».

Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί»


Mε την σκωπτική φράση «η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί για να περιμένεις να γίνει καλύτερη» σχολίασε ευρωπαίος αξιωματούχος τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Καλύτερα να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα νωρίτερα, παρά αργότερα, το να περιμένεις και να περιμένεις, αντίθετα με το κόκκινο κρασί, δεν κάνει την κατάσταση καλύτερη, αλλά χειρότερη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι αρκετά σύντομο» πρόσθεσε δε ο αξιωματούχος κουρεύοντας τις όποιες ελπίδες για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως ανέφερε, οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είναι σε εξέλιξη για τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα για συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πάντως ότι είναι πιθανή μια συμφωνία το Μάρτιο. «Ολοκληρώθηκε περιορισμένος αριθμός από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης… Οι θεσμοί διαφωνούν στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019» σημείωσε.

Ντομπρόφσκις: «Η καθυστέρηση θα κοστίσει ακριβά»

Προειδοποίηση πως τυχόν καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις θα επιφέρει κόστος σε όλες τις πλευρές έστειλε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας πως η επιλογή είναι ανάμεσα στην σκληρή προσπάθεια για συμφωνία και την επικίνδυνη διολίσθηση στην αβεβαιότητα.

«Θεωρώ ότι η επιλογή είναι εμφανής», δήλωσε, μιλώντας στο Euro2day.

Ο κ. Ντομπρόφσκις διευκρίνισε πάντως ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με το 2015, όταν η χώρα μας κινδύνευσε με πτώχευση και έξοδο από την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: