Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Άβυσσος η ψυχή του Συριζαίου

Σχετική εικόνα
Του Σάκη Μουμτζή
Περιδιαβαίνοντας τις φιλικές, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εφημερίδες και σερφάροντας στις ιστοσελίδες που πρόσκεινται σε αυτόν, προσπαθώ να καταλάβω πώς σκέφτεται ένα στέλεχος κι ένας ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ. 
Όχι ένας πρώην Πασόκος, που εδώ και μια πενταετία φιλοξενείται στο κόμμα αυτό. 
Αυτός θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και όχι να γίνει ο ίδιος Συριζαίος. 
Ο Κουρουμπλής και ο Σπίρτζης είναι τα ινδάλματά του...
Μ΄ενδιαφέρει ο τρόπος σκέψης του ανθρώπου που εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, δραστηριοποιείται και ψηφίζει την κύρια έκφραση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο πιο ασφαλής τρόπος για να το μάθω, είναι να δω με τι πληροφορίες βομβαρδίζεται και τι άρθρα διαβάζει.
Έτσι, υφίσταμαι την ταλαιπωρία να ενημερώνομαι καθημερινά για όλα αυτά, μελετώντας επί δίωρο τις σχετικές εφημερίδες και ιστοσελίδες. Κάτι βέβαια που είναι απαραίτητο για την δουλειά μου. 
Άλλωστε, είναι πάγια θέση μου πως αν δεν γνωρίζεις πώς σκέφτεται ο αντίπαλος, δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

Χθες, το κύριο θέμα τους ήταν η έκθεση της Κομισιόν που δίνει ανάπτυξη 0.3% για το 2017 κάτι, που κατά τα λεγόμενα τους, διαψεύδει τις κασσανδρικές προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας
Άλλωστε, είναι λογικό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποτελεί τον κύριο στόχο των επιθέσεων τους. 
Βέβαια, παραβλέπουν το γεγονός πως με τέτοια ανάπτυξη όλοι οι στόχοι του προγράμματος, ουσιαστικά, ακυρώνονται.

Στην συνέχεια, το δεύτερο βασικό θέμα των ιστοσελίδων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – ή «Κούλη», ανάλογα με το ύφος της ιστοσελίδας—με την Α. Μέρκελ. Κοινός τόπος των δημοσιευμάτων ήταν ο χρόνος αυτής της συνάντησης, που χρονομετρήθηκε στα είκοσι λεπτά, για όλα ανεξαιρέτως τα μέσα. 
Σαν να υπήρχε κάποιος αθέατος χρονομέτρης έξω από τον χώρο, και μετρούσε. Βέβαια, όπως σημειώνουν όλες οι υπόλοιπες έγκυρες ιστοσελίδες, η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιαν ώρα. 
H προσπάθεια υποβάθμισης τόσο του γεγονότος, όσο και του ίδιου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι εμφανής, και εν πολλοίς δικαιολογημένη. 
Ο Κυριάκος τους έστειλε, «με το καλημέρα» δέκα μονάδες—τουλάχιστον –πίσω.

Και επειδή ο κύριος εκφραστής αυτού του πετυχημένου αντιπολιτευτικού έργου είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι λογικό να είχε χθες κι αυτός την «τιμητική» του. 
Έτσι, όλες οι συριζαϊκές ιστοσελίδες είχαν σε περίοπτη θέση την επίθεση που αυτός δέχθηκε, από ένας μονίμως ανοηταίνοντα συνάδελφό του, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ο τελευταίος, αντί να ασχοληθεί με τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, ως όφειλε, ενοχλήθηκε από τον τρόπο που αντιπολιτεύεται ο Άδωνις την συγκυβέρνηση. Και βέβαια αυτήν την ευκαιρία δεν θα την άφηναν να πάει χαμένη οι δημοσιογράφοι και οι σχολιαστές της κυβερνητικής παράταξης.

Είναι λογικό η ψυχή των πονεμένων και προδομένων Συριζαίων να αναζητεί την γιατρειά της σε δημοσιεύματα που ασχολούνται υποτιμητικά και σκωπτικά με την Νέα Δημοκρατία. 
Είναι ένα βάλσαμο στο πληγωμένο, αριστερό, φιλότιμο τους. Μου θυμίζουν τους φιλάθλους που η ομάδα τους βρίσκεται δέκα πέντε βαθμούς πίσω από τον αντίπαλο τους, και αυτοί ακόμα με αυτόν ασχολούνται. Δεν βλέπουν τα χάλια τους.

Και επειδή η πολιτική μοιάζει με το ποδόσφαιρο, η ομάδα που χάνει, συνήθως, αλλάζει και προπονητή. Η ψυχή του Συριζαίου είναι βαρέλι δίχως πάτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: