Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Τσακαλώτος: ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ... Δεν κάνω του κεφαλιού μου, με συλλογικές αποφάσεις οι... συμφωνίες [Βίντεο]


ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ: «Δύσκολοι καιροί για Grexit» – Τι ζήτησε από τους ΣΥΡιζαίους συντρόφους του 

«Παράπονα» προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έκανε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε στήριξη από τους συντρόφους του και ταυτόχρονα ζήτησε να κλείσουν οι στρόφιγγες των διαρροών.
Ταυτόχρονα, με την δήλωσή του ότι δεν έχει «λευκή επιταγή», ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι δεν ευθύνεται μόνο ο ίδιος για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Οι συζητήσεις με τους δανειστές γίνονται στην βάση των συλλογικών αποφάσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στους συναδέλφους του υπουργούς, οι οποίοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ζητώντας τους να «μην κατεβάζουν τα στυλό» και να παράγουν έργο.
«Δύσκολοι καιροί για Grexit»
Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονμικών, στην ομιλια του στην Κ.Ε άσκησε έντονη κριτική στη στάση του Δ.Ν.Τ.
Στη συνέχεια, συνομιλώντας με δημοσιογράφους για την τοποθέτηση του στην ΚΕ, είπε ότι «το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. Κι αυτό όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε, επίσης, ότι το Δ.Ν.Τ. χρησιμοποιεί πολύ αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του. Ειδικά αναφέρθηκε στον αστήρικτο, όπως είπε, ισχυρισμό του Ταμείου ότι στην Ελλάδα το 40% έως το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος και πρόσθεσε ότι εάν το Δ.Ν.Τ. χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ήξερε ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 12%. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ιδέα που επαναλαμβάνει ο Πωλ Τόμσεν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες. «Είναι να γελάει κανείς και τον έχω καλέσει να έρθει στην Ελλάδα κα μετά να πάμε στη Γερμανία και να κάνουμε την σύγκριση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
«Το Δ.Ν.Τ. θα πρέπει να πάρει γρήγορα μία απόφαση για το τι θέλει να κάνει» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε ότι «αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά.
Αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες εκείνες, που δεν δέχονται να έχει η Ελλάδα πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης είπε ότι «καλώς κρατάμε κάποια πράγματα στο τέλος της διαπραγμάτευσης, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές, σε όλες τις εποχές, για όλα τα πλαίσια διαπραγμάτευσης και φθάνει ένα σημείο που τίποτε δεν κλείνει έως ότου κλείσουν όλα».
Επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι την κατηγορία που απευθύνει στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, «δεν την συμμερίζεται κανείς, ούτε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε οι θεσμοί».   Ο κ. Τσακαλώτος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, καθώς, όπως είπε, όλοι κατανοούν ότι είναι πολλά τα ζητήματα και οι περιορισμοί, λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες και προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό.
«Οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit» είπε και υπογράμμισε ότι «όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα». «Διαπραγματευόμαστε σκληρά» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε πως «η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λάβει λευκή επιταγή και πάντοτε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απορρέει από συλλογικές αποφάσεις».


Τα παράπονα του Τσακαλώτου στο εσωτερικό του... από Enikos_gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: