Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Τρόμος για τα φετινά κρούσματα της γρίπης

Τρόμος για τα φετινά κρούσματα της γρίπηςΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ – ΑΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ - ΝΟΣΟΥ
Πέρυσι, προσβλήθηκαν 868.641 Έλληνες και πέθαναν 197. Τι συμβαίνει με τις κλειστές ΜΕΘ
Οι τραγικές ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά και ένα «κίνημα» κατά των εμβολιασμών, προκαλούν τρόμο σε επιστήμονες και φορείς, οι οποίοι προειδοποιούν πως φέτος, η εποχική γρίπη θα είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ. 
Με κάτι παρακάτω από 1 εκατομμύριο κρούσματα την προηγούμενη σεζόν και 197 θανάτους, τα “SOS” των γιατρών, μόνο αμελητέα δεν είναι…
Με την εποχική γρίπη να επελαύνει, η ιδέα και μόνο ότι στην Ελλάδα του 2017 μπορεί να θρηνήσουμε και άλλα θύματα από κάτι που, τυπικά τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε να είναι μη διαχειρίσιμο, είναι τρομακτική.
Χωρίς ΜΕΘ, πώς ζεις;
Για να αντιληφθεί κανείς το πόσο αστήρικτες δεν είναι οι ανησυχίες των επιστημόνων και των λοιπών φορέων, αρκεί να δει τα δεδομένα σε αριθμούς. Πέρυσι, τη σεζόν 2015 – 2016, βάσει των στοιχείων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η γρίπη προσέβαλε 868.641 Έλληνες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την εξεταζόμενη περίοδο, από τα παραπάνω περιστατικά, τα 435 χαρακτηρίστηκαν ως σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Εξ αυτών, τα 408 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Οι 172 από αυτούς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ με κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, κατέληξαν. Με δεδομένο ότι το σύνολο των θανάτων από τη γρίπη πέρυσι έφτασε τους 197 στη χώρα μας, αντιλαμβάνεται κανείς τον κίνδυνο που διατρέχουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Αναλύοντας παραπέρα τα ίδια στοιχεία, βλέπουμε ότι τα 166 από τα 197 θανατηφόρα κρούσματα γρίπης, δηλαδή το 84,3%, ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Και όμως! Στην Ελλάδα του 2016, αν συγκρίνουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία με τα δεδομένα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο χώρος της υγείας σήμερα, θα αντιληφθεί πως είναι κάτι παραπάνω από… δεδομένο πως θα θρηνήσουμε και φέτος νεκρούς.
Και πώς να μην είναι όταν, την ώρα που η χώρα θα έπρεπε να είναι «θωρακισμένη» απέναντι στη γρίπη και οι υπηρεσίες της πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά και μη κρούσματα, τα νοσοκομεία είναι υπό διάλυση. Όταν δεν ξέρουμε πού θα νοσηλεύονται οι ασθενείς. Όταν υπάρχει τόσο τρομακτικό έλλειμμά σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικών Θεραπειών.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), επικαλούμενη αναφορές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), καταγγέλλει ότι επί καθημερινής βάσεως, σαράντα βαριά ασθενείς και πολυτραυματίες, βρίσκονται σε μια… ατέλειωτη λίστα αναμονής για να βρεθεί μια κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο λεκανοπέδιο Αττικής.
“Κάθε ημέρα», λέει η ΠΟΕΔΗΝ, »στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για ΜΕΘ βρίσκονται κατά Μέσο Όρο 40 Ασθενείς. Μόνο οι 2 Ασθενείς εξ αυτών βρίσκουν κρεβάτι κατά το πρώτο 24ωρο. Αυτό το λέει το ΕΚΑΒ. Οι υπόλοιποι 38 δίνουν άνιση μάχη με το χρόνο, παραμένοντας διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους Νοσηλείας. Δυστυχώς πολλοί εξ αυτών χάνουν τη μάχη για τη ζωή. Επίσης αναβάλλονται δεκάδες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα Νοσοκομεία, επειδή στη συνέχεια οι χειρουργημένοι ασθενείς χρειάζονται ΜΕΘ και δεν υπάρχουν. Οι ιατροί δεν τολμούν τα χειρουργεία. Έτσι πεθαίνουν χωρίς καν να προλάβουν να χειρουργηθούν!!! Κύριε Τσίπρα, κύριοι Υπουργοί Υγείας, οι πολίτες δικαιούνται ή όχι κλίνη ΜΕΘ τη στιγμή που την έχουν ανάγκη και όχι μετά θάνατον εγγραφόμενοι στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ ή στις λίστες αναμονής των χειρουργείων; Τι φταίει και δεν ανοίγουν οι 200 έτοιμες κλίνες ΜΕΘ; Γιατί οι ανασφάλιστοι που χρειάζονται ΜΕΘ δεν δικαιούνται Νοσηλεία στις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΠΥ»;
Προσωπικό
Το τι φταίει, βέβαια, το ξέρουμε όλοι. Κρεβάτια υπάρχουν, αλλά είναι κλειστά, αφού δεν υπάρχει προσωπικό για να τα δουλέψει. Άλλωστε οι αριθμοί, τόσο για τους γιατρούς, όσο και για τους νοσηλευτές, είναι πολύ κάτω από αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως ΅όριο ασφαλείας΅.
Έτσι, δικαίως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλεί το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, η ζήτηση των οποίων αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης. Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, στις 150 κλίνες Εντατικής που έχουν την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν λειτουργούν ελλείψει προσωπικού, εκτιμάται ότι μπορούν να νοσηλευθούν ετησίως 4.000 άτομα και να σωθεί το 50% εξ αυτών.
Και εμβόλια
Όμως, εκτός από τον κίνδυνο αυτής καθεαυτής της γρίπης, αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο φόβο για τα αποτελέσματά της, όπως και για την εξάπλωση και άλλων ασθενειών, είναι… η μεταδιδόμενη βλακεία. Γιατί, όπως φαίνεται, η βλακεία είναι κολλητική, όπως η γρίπη.
Στην Ελλάδα, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, παρατηρείται ότι εντείνεται ένα άτυπο ΅κίνημα΅ κατά των εμβολιασμών. Επικίνδυνοι –στην κυριολεξία – συμπολίτες μας, δίχως καμία απολύτως γνώση, ή έστω θεσμική ιδιότητα, παροτρύνουν τους συμπολίτες τους να μην εμβολιάζονται, τόσο οι ίδιοι, όσο και να αρνούνται τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Όσο τα social media μπαίνουν πιο δυναμικά στη ζωή μας, τα κινήματα αυτά, με δικαιολογίες του τύπου «τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό και άλλες παθήσεις» ή «δεν χρειάζονται και μας ζητούν να εμβολιαζόμαστε για να κερδίζουν οι πολυεθνικές», τα οποία, δυστυχώς, γίνονται πιστευτά, «προσελκύουν» μεγάλη μερίδα του κοινού στις –εντελώς αστήρικτες- απόψεις τους.
Και κάπως έτσι, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ από πλευράς εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του ιού της γρίπης, δηλαδή επί της ουσίας ο πληθυσμός ο ίδιος δεν είναι έτοιμος να «υποδεχθεί» τον ιό. Και, το πλέον εξοργιστικό της υπόθεσης είναι το γεγονός πως αυτοί που δεν εμβολιάζονται, όχι μόνο θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, αλλά θέτουν και τους υπόλοιπους, μεταφέροντας ιούς που, μπορεί να μην σκοτώσουν τους ίδιους, όμως θα το κάνουν σε άλλους, πιο ευαίσθητους πληθυσμούς που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους. Αλλά, όταν θα αρχίσει η γρίπη να θερίζει ζωές, θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα λένε πως για όλα φταίει μόνο το κακό κράτος, οι κακοί πολιτικοί. Οι ίδιοι, δεν θα έχουν καμία ευθύνη, έστω και αν προέτρεψαν κάποιον να κάνει κάτι που στο τέλος θα του στοιχίσει τη ζωή…
Γι¨αυτό λοιπόν, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος συστήνει σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -άτομα άνω των 60 ετών, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, μεταβολικά νοσήματα, ανοσοκαταστολή, έγκυοι, θηλάζουσες, παχύσαρκοι κ.ά.- καθώς και στο υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστούν εγκαίρως -εντός του Νοεμβρίου- έναντι της γρίπης. «Είναι απαράδεκτο να βρισκόμαστε στην τελευταία θέση της Ευρώπης από πλευράς εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του ιού της γρίπης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό», λέει ο κ. Βλασταράκος. Και, να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι το εμβόλιο για τη γρίπη χορηγείται δωρεάν σε κάθε ασφαλισμένο.

Η ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Κι όμως, πεθαίνουν παιδιά λόγω… βλακείας
Στα μέσα Οκτωβρίου, ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας, ανακοίνωσε ότι ένα βρέφος που νοσηλευόταν στο Παιδιατρικό Κέντρο στην Αθήνα, πέθανε από κοκκύτη. Το παιδί δεν είχε εμβολιαστεί για να αποκτήσει τη κατάλληλη ανοσία μιας και το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε ηλικία 2 μηνών, όμως ο θάνατός του συνδέεται από τους επιστήμονες με την αντιεμβολιαστική υστερία που έχει φτάσει στην Ελλάδα. Γιατί;
Γιατί το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα στη χώρα μας, έχει επηρρεάσει αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «ανοσία της αγέλης». Πέφτει, δηλαδή η ανοσολογική κατάσταση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα ασθένειες οι οποίες ήταν σπάνια εμφανιζόμενες να πλήττουν πια μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού. Το βρέφος, ήταν λοιπόν παράπλευρο θύμα αυτής της υστερίας, αφού κάποιος από το 25% των Ελλήνων που δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια, «φρόντισε» με έμμεσο τρόπο, να φτάσει ο κοκκύτης μέχρι αυτό. Ίσως, αυτός ο πρώτος (;) θάνατος μιας αθώας ψυχής, να πρέπει να προβληματίσει κάποιους…

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Κλειστές Εντατικές, κλειστά και τα Χειρουργεία!
Μπορεί η υγειονομική περίθαλψη να αυξήθηκε κατά 2% σε μισθούς και συντάξεις, όμως, πέρα από τις παροχές, η κατάσταση στο χώρο της Υγείας επιδεινώνεται με δραματικούς ρυθμούς. Η ΠΟΕΔΗΝ, με συνεχείς ανακοινώσεις της, προσπαθεί να εξηγήσει τη διάλυση στην οποία βρίσκονται πλέον τα δημόσια νοσοκομεία… Οι εργαζόμενοι σε αυτά, περιγράφουν εφημερίες χωρίς… γιατρούς, ή με ελάχιστους νοσηλευτές, ανύπαρκτο, ανεπαρκή, ή στην καλύτερη περίπτωση κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και χειρουργεία που αναβάλλονται μέχρι τον… θάνατο του ασθενή, λόγω των παραπάνω ελλείψεων.
Γιατί, εκτός από τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ, κλειστές είναι και δεκάδες χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών, γεγονός που οδηγεί σε φαινόμενα όπως έκτακτα περιστατικά που μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να χειρουργηθούν, μακρές λίστες αναμονής για τους ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν έως και δύο έτη, διαλυμένος εξοπλισμός, μεγάλες ελλείψεις χειρουργικών υλικών κ.α.  Ασθενείς που χρειάζονται άμεσα να υποβληθούν σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, δεν χειρουργούνται επειδή δεν είναι εξασφαλισμένο το κρεβάτι μετά το χειρουργείο. Χειρουργεία αναβάλλονται επειδή δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, δεν λειτουργούν αναισθησιολογικά μηχανήματα, δεν υπάρχουν διαγνωστικά μηχανήματα (Αξονικοί Τομογράφοι), λείπουν χειρουργοί, νοσηλευτές και άλλες απαραίτητες υποστηρικτικές ειδικότητες Ιατρών. Πολλά φορεία και καρότσια που μεταφέρουν τους ασθενείς στα χειρουργεία είναι άχρηστα και διαλυμένα. Διαλυμένα επίσης τα χειρουργικά τραπέζια. Νοσοκομεία δεν έχουν πλυντήριο εργαλείων και τα εργαλεία πλένονται στο χέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: