Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί μας χτυπάει ο Σόιμπλε, γιατί μας στηρίζει ο Γκάμπριελ

Αποτέλεσμα εικόνας για Σόιμπλε, γιατί μας στηρίζει ο Γκάμπριελ

Η Άνγκελα Μέρκελ ενδιαφέρεται αυτή την στιγμή για ένα και μόνο πράγμα: Για το πώς θα κερδίσει και πάλι τις γερμανικές εκλογές. 

Το ίδιο θα έκανε και οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός στην θέση της. 
Το πρόβλημα για μας αρχίζει να δημιουργείται από...
την στιγμή που η ελληνική υπόθεση  γίνεται μέρος της επίλυσης του γρίφου των εκλογών. 
Έχουμε μπει για άλλη μία φορά μέσα σε ένα δωμάτιο που χορεύουν ελέφαντες…

Η ελληνική υπόθεση περιλαμβάνει δύο μεγάλους φακέλους
Ο πρώτος αφορά την οικονομική κρίση και 
ο δεύτερος το μεταναστευτικό. 
Για μας τους Έλληνες στην ατζέντα βρίσκεται ψηλά  το πώς θα αποφύγουμε το Grexit. 
Για τους Γερμανούς το πώς θα αποφύγουν τα κύματα των προσφύγων.
Μέχρι πρόσφατα όλα πήγαιναν περίφημα, καθώς είχε βρεθεί η χρυσή τομή
Οι Γερμανοί έβαζαν πλάτη στην ελληνική κυβέρνηση στα οικονομικά και ο κ. Τσίπρας φρόντιζε να διατηρήσει τους πρόσφυγες εντός των ελληνικών συνόρων.
Οι Γερμανοί άλλαξαν στάση σε σχέση με την Ελλάδα. Όχι γιατί ο Σόιμπλε είναι ένας αδιόρθωτος ιδεοληπτικός, αλλά για έναν πιο απλό λόγο. Είναι πολιτικός! 
Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε, λοιπόν, διέγνωσαν έναν σημαντικό κίνδυνο από τα δεξιά τους. Οι εναλλακτικοί είχαν ανέβει σημαντικά στις δημοσκοπήσεις και απειλούσαν με εμβολισμό το πλοίο της παραδοσιακής γερμανικής Δεξιάς.  Ο  λόγος της ανόδου είχε σχέση με την αγανάκτηση ενός μέρους της κοινής γνώμης με την διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα από τους Έλληνες. Και τι έκανε τότε η Μέρκελ; «Άφησε» τον Σόιμπλε να εκφράσει την σκληρή γραμμή σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.
Το κακό για μας είναι ότι είμαστε και στο προσφυγικό σε μειονεκτική θέση! Ακόμη κι αν η κυβέρνηση ήθελε να βάλει στο τραπέζι το προσφυγικό και να προσπαθήσει έτσι να πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αυτό δεν είναι πλέον δυνατόν. Δεν εξαρτάται από εμάς. Αν η Τουρκία θέλει να αυξήσει τις ροές, μπορεί να το κάνει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Κι εμείς θα είμαστε υποχρεωμένοι να τους κρατήσουμε εντός της ελληνικής επικράτειας, καθώς τα σύνορα είναι … κλειστά. Προφανώς κι αυτό είναι άδικο. Αλλά έχουμε βάλει κι εμείς το χεράκι μας στην διαμόρφωση αυτής της κατάστασης με εκείνες τις περίφημες δηλώσεις του 2015…

Θα έλεγε κανείς ότι η ελληνική πλευρά απέκτησε τις τελευταίες εβδομάδες έναν απρόσμενο σύμμαχο, τους σοσιαλδημοκράτες. 
Οι δηλώσεις Γκάμπριελ έδωσαν μια βαθιά ανάσα στην Αθήνα, κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο. Θα μπορούσε να είναι κι έτσι. Εδώ θα πρέπει κάποιος να σκεφτεί αν είναι καλό να γίνουμε μέρος της προεκλογικής εκστρατείας των γερμανικών κομμάτων ή όχι. Διότι η στρατηγικές επιλογές των Γερμανών δεν πρόκειται να αλλάξουν, όποιος κι αν κερδίσει. Όταν πρόκειται για λεφτά των γερμανών φορολογουμένων, οι γερμανικές κυβερνήσεις, δυστυχώς για μας,  έχουν την ίδια ακριβώς πολιτική.
Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν κάθε λόγο να πιέζουν την Μέρκελ να καταγγείλει την σκληρή γραμμή ΣόΙμπλε, καθώς έτσι θα συνεχιστεί το σφυροκόπημά της από την ακροδεξιά. Κι ο Σόιμπλε έχει έναν βασικό λόγο να συνεχίσει την ρητορική του. Είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσει αυτές τις εκλογές.

Η Αθήνα βρίσκεται για άλλη μία φορά παγιδευμένη από αναλύσεις που στερούνται βάθους. 
Όταν οι δικές μας στρατηγικές επιλογές στηρίζονται σε αξιώματα του τύπου «έχω έναν γνωστό στο επιτελείο του Τραμπ» και «αν χάσει ο Σόιμπλε θα λυθούν τα προβλήματά μας», τότε προφανώς δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί τι μας συμβαίνει.  Και κυρίως  δεν έχουμε πάρει το μάθημά μας για το τι μπορεί να μας συμβεί αν κλειδωθούμε σε ένα δωμάτιο παρέα με εξαγριωμένους ελέφαντες…
Όσο για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων; 
Είναι η πρόταση που απαντά στο εσωτερικό της Γερμανίας, για το ποια πολιτική θα εξασφαλίσει τον κόπο των Γερμανών. Κι οι Γερμανοί όταν αναφέρονται σε αυτό ακριβώς το θέμα έχουν κάθε φορά στο μυαλό τους το ισχυρό μάρκο του παρελθόντος και το ισχυρό ευρώ του μέλλοντος. 
Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων δεν είναι κάτι που μας ξαφνιάζει. Κάθε άλλο. 
Η Γερμανία έχει στρατηγική και εναλλακτικές λύσεις για κάθε πρόβλημα. Εμείς είμαστε που περιμένουμε να... καταρρεύσει το ευρώ για να λύσουμε τα προβλήματά μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: