Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Προ των πυλών το… 4o μνημόνιο

Ιδιαίτερα ανήσυχα είναι  τα στελέχη της ΝΔ για την πορεία της αξιολόγησης, μετά και τα όσα έγιναν  το βράδυ της Παρασκευής  στις Βρυξέλλες.
Η εικόνα την οποία έχουν στο Μοσχάτο είναι πως σε κάθε περίπτωση το «ξεπάγωμα» της διαπραγμάτευσης και η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, όπως έγινε σαφές και από...
τις απαιτήσεις των θεσμών πίσω από τις κλειστές πόρτες.
«Για να πάρει πραγματικά μπρος ξανά αυτή η διαπραγμάτευση, ο λογαριασμός των μέτρων θα πρέπει να εκτοξευθεί σημαντικά, με τελικό παραλήπτη τον Ελληνα φορολογούμενο» τονίζουν στελέχη της ΝΔ που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Η εικόνα που υπήρχε στην ΝΔ και επιβεβαιώθηκε από τα όσα έγιναν στη Βελγική πρωτεύουσα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εύκολες συζητήσεις, στοιχείο που δεν παραγνωρίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δανειστές μάλιστα έδειξαν να αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα με μια σειρά ιδιαίτερα σκληρών μέτρων μεταξύ αυτών :
– Την μείωση του αφορολόγητου
– Την μείωση της προσωπικής διαφοράς κατά 30%.

Η ανάλυση που κάνουν στο Μοσχάτο έχει ως άξονα ότι Ευρώπη και ΔΝΤ τα βρήκαν, με πρωταγωνιστές τον γερμανό υπουργό Σόιμπλε και την διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Κακώς η ελληνική πλευρά έμπλεξε σε αυτήν την αιώνια κόντρα» τονίζουν στο Μοσχάτο αφού μοναδικός χαμένος είναι η χώρα μας, κάτι που αποδείχθηκε και στη συνάντηση των Βρυξελλών. 
«Τώρα πλέον είναι όλοι ενωμένοι απέναντί μας» υποστηρίζουν γαλάζιες πηγές που απορούσαν με την «ωμή» παραδοχή κυβερνητικού στελέχους, που διέρρευσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η Αθήνα συζητά μείωση αφορολόγητου μέχρι τα  6000 ευρώ και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολο μονοπατιού. Από την μία η ψήφιση όλων των σκληρών μέτρων και από την άλλη οι πρόωρες εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, στην ΝΔ άκουσαν  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο Λονδίνο πως αν δηλαδή  δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία, η Ελλάδα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και πως η κατάσταση θα χειροτερέψει στο μέλλον, αν δεν υπάρξει συμφωνία άμεσα.
Πίσω από τα όσα είπε ο κ. Χουλιαράκης, στο Μοσχάτο είδαν μια κυνική ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας από τα πλέον αρμόδια χείλη, όπως λένε χαρακτηριστικά.
Κάποιοι  τον χαρακτήρισαν «λαγό», μια και στόχος του ήταν, όπως τόνισαν, να προετοιμάσει  την κοινή γνώμη για τον επώδυνο συμβιβασμό που θα αποτελέσει το τέταρτο μνημόνιο. Ένα μνημόνιο που θα φέρει τις υπογραφές Τσίπρα - Καμμένου.

Στη ΝΔ επισημαίνουν ότι με την τροπή που έχουν πάρει οι συζητήσεις με τους  θεσμούς είναι πιθανόν να τεθεί εν αμφιβόλω ακόμα και η ένταξή της χώρας  στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης στις 9 Μαρτίου, κάτι που αν τελικώς συμβεί θα δυσχαιράνει κατά πολύ την προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη.

Μετά από πολύωρες συσκέψεις στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, κυρίαρχη είναι η άποψη ότι στην  καλύτερη περίπτωση που η  συμφωνία κλείσει άμεσα, θα πρόκειται για  μία επώδυνη, πολύ χειρότερη απ’ ότι προβλεπόταν αρχικά,  συμφωνία, κάτι που έγινε και με την προηγούμενη αξιολόγηση. 
Στην ΝΔ πάντως εντοπίζουν  μία ακόμα παράμετρο που πιθανόν να καθορίσει και τις εξελίξεις. 
Θεωρούν ότι παρατηρούνται σύννεφα  στις σχέσεις  Τσίπρα  – Τσακαλώτο, ένα ρήγμα που το αποδίδουν σε εσωκομματικά παιχνίδια διαδοχής. 
Κάποιοι εκτιμούν ότι δε θα αργήσει  η μέρα που η διαφωνία του υπουργού των Οικονομικών θα πάρει δημόσιο χαρακτήρα, με απρόβλεπτες συνέπειες, θυμίζοντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ηγείται των 53.

Στο Μοσχάτο δεν κρύβουν ότι έχουν προειδοποιήσει την κοινή γνώμη για όσα συμβαίνουν σε σχέση με τη διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο αυτό βγήκε και η «γαλάζια» ανακοίνωση όπου τονίζονταν ότι η  Νέα Δημοκρατία έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση, επισημαίνοντάς της ότι όσο καθυστερεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις και όσο ακολουθεί το εσφαλμένο μείγμα της υπερφορολόγησης των πολιτών τόσο ο κίνδυνος αποτυχίας του προγράμματος θα μεγαλώνει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει δεύτερη φορά το έγκλημα Τσίπρα - Βαρουφάκη του 2015 κατέληγε η ανακοίνωση, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι μέρες θυμίζουν βαρουφάκη και ...δημιουργική ασάφεια.
«Με τον Τσίπρα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος» έλεγε στους διαδρόμους της Βουλής έμπειρο κομματικό στέλεχος, δίνοντας έτσι μια ακόμα διάσταση στην πιθανή κυβερνητική στρατηγική των τελευταίων 24ωρων ειδικά μετά το τέλος της συνάντησης στο Βέλγιο.
Το ίδιο στέλεχος δεν απέκλειε την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να διαπραγματεύεται την περίοδο αυτή απλώς τη διαχείριση της αποτυχίας της διαπραγματευτής. 
Με άλλα λόγια δηλαδή έδινε σοβαρές πιθανότητες στο να έχει ήδη αποτύχει η διαπραγμάτευση και απλώς το Μέγαρο Μάξιμου να  ψάχνει τρόπο διαφυγής και επικοινωνιακής διαχείρισης της.   
Το τί τελικώς θα συμβεί θα φανεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, αφού ακόμα και η δημιουργική ασάφεια  έχει τα όριά της.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: