Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

FAZ: Διευκολύνσεις για το χρέος μετά τη δέσμευση για μειώσεις συντάξεων

FAZ: Διευκολύνσεις για το χρέος μετά τη δέσμευση για μειώσεις συντάξεων Το «πράσινο φως» του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Κάνει αναφορά τόσο στο «πάγωμα» των συζητήσεων μετά τον μποναμά Τσίπρα όσο και στη δέσμευση που ακολούθησε ότι αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα μειωθούν οι συντάξεις...
«Η Ελλάδα κερδίζει» επιγράφεται σύντομο ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, που σημειώνει ότι «μετά την αντιπαράθεση για το δώρο Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους η Αθήνα παίρνει τελικά τις διευκολύνσεις για το χρέος.
Τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σχετικά μέτρα. Έτσι, εκλείπει πλέον ένα σημείο τριβής ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη.
Εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να συμμετάσχει στην τρέχουσα δανειακή σύμβαση (για την Ελλάδα). 
Για το ζήτημα αυτό η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι «συνομίλησαν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός.
Ο Σόιμπλε δήλωσε σχετικά στο Bloomberg: ʻαν τροποποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να διαπραγματευθούμε άλλο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα συμβούλευα να ζητήσουμε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίουʼ».
«Διευκολύνσεις για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος στο σχετικό ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «το Γιούρογκρουπ είχε αποφασίσει ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου τα μέτρα. Τα οποία όμως στη συνέχεια ʻπάγωσανʼ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε εφάπαξ πληρωμές για άπορους συνταξιούχους, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πιστωτές.
Στο μεταξύ, η σχετική αντιπαράθεση έχει διευθετηθεί, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για φέτος».

Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: