Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Σιγά-σιγά μας οδηγούν εκεί που θέλουν

Αποτέλεσμα εικόνας για Σιγά-σιγά μας οδηγούν εκεί που θέλουν
Διάβασα με ενδιαφέρον την χθεσινή δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό περιοδικού. Παρακολουθώντας την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ επί τέσσερα περίπου χρόνια και γνωρίζοντας πρόσωπα, νοοτροπίες και καταστάσεις, δεν εξεπλάγην καθόλου με τα ευρήματα της.
Συγκεκριμένα, το 53% πιστεύει πως ήταν λάθος η ένταξή μας στην Ευρωζώνη, έναντι του 38% που πιστεύει το αντίθετο, ενώ το 9%...

δεν έχει άποψη. 
Επίσης, το 41% πιστεύει πως η Ευρωζώνη θα διαλυθεί, έναντι 40% που πιστεύει πως θα επιβιώσει. Ένα 19% δεν έχει γνώμη.
Έγραφα παλαιότερα, πως τον Α. Τσίπρα με τον Π. Λαφαζάνη δεν τους χωρίζει η τελική κατάληξη της διαδρομής, αλλά ο δρόμος που θα ακολουθήσουν. 
Δεν διαφωνούν στο στρατηγικό στόχο, αλλά στο ποια είναι η πιο αποδοτική τακτική για την επίτευξή του. Και οι δύο υποστηρίζουν την μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Ο Π. Λαφαζάνης, πολύ πιο έντιμος ιδεολογικά, ήθελε το καλοκαίρι του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευθεί την ανεπανάληπτη ευκαιρία που είχε και καταγγέλλοντας τους Ευρωπαίους να αποχωρήσει από το ευρώ. Η λαϊκή στήριξη, όπως προέκυπτε από το δημοψήφισμα και δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ήταν και μεγάλη και δεδομένη.
Ο Α. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δίστασαν μπροστά στο άλμα στο κενό. 
Μάλλον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα τον προειδοποίησαν για το τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα μας, αν εγκαταλείψουμε ατάκτως και μονομερώς την Ευρωζώνη, μάλλον θα θυμήθηκε και μια κουβέντα που του είχε πει ο Β. Βενιζέλος σε ανύποπτο χρόνο, και έκανε μια θεαματική στροφή.
Τα έδωσε όλα στους εταίρους–δανειστές μας για να κερδίσει χρόνο, ώστε την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα να την ζητήσει ο ίδιος ο λαός, αγανακτισμένος και κουρασμένος από τη συνεχή επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου. 
Μάλιστα, ευθύς εξ αρχής, από τις 13 Ιουλίου 2015, τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαλαλούσαν προς πάσα κατεύθυνση, πως υπέκυψαν σε έναν στυγνό εκβιασμό και αρνήθηκαν την ιδιοκτησία του αριστερού μνημονίου. Ακόμα και σήμερα υποστηρίζουν πως ο πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και όχι στα μέτρα που οι δανειστές τον υποχρεώνουν να πάρει. Αυτοί ευθύνονται για την υποβάθμιση της ζωής των Ελλήνων. 
Δηλαδή έχουμε μια απόπειρα πλήρους μετάθεσης ευθυνών.
Μα τον πιστεύει κανένας, πέραν των φανατικών; θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, όμως το σαράκι του αντι-ευρωπαϊσμού, κατατρώγει σιγά-σιγά την Ελληνική κοινωνία. Και αυτός είναι ο στόχος του και φαίνεται πως τον πετυχαίνει. 
Τα νούμερα της δημοσκόπησης της Alco, δεν είναι τυχαία. Αποτυπώνουν σήμερα μια κατάσταση που καταγράφηκε για πρώτη φορά στο δημοψήφισμα του 2015 και έκτοτε δεν έχει αλλάξει. 
Ούτε το 53% που θεωρούν λάθος την ένταξη στην Ευρωζώνη προέκυψε τυχαία, ούτε το 38% των φίλων του ευρώ, καθώς συμπίπτει απολύτως με το ποσοστό του ΝΑΙ.
Πολλοί πιστεύουν πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από τυχάρπαστους, εξουσιομανείς ιδεοληπτικούς. 
Νομίζω πως κάνουν λάθος. Τους υποτιμούν. 
Έχουν στρατηγικό σχέδιο, με αρχή, μέση και τέλος και προσπαθούν στο μέτρο των ικανοτήτων τους, να το εφαρμόσουν. 
Φυσικά και κάνουν λάθη, φυσικά και υφίστανται πολιτικές ήττες, όμως φαίνεται, με την βοήθεια και ενός διευρυμένου διεθνούς ευρωσκεπτικιστικού κλίματος, πως οδηγούν την Ελληνική κοινωνία εκεί που αυτοί θέλουν.
Να ζητήσει η ίδια, την έξοδο από την Ευρωζώνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: