Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Ο Τσακαλώτος έστειλε εξευτελιστική επιστολή συγνώμης για να ξεπαγώσει τα μέτρα για το χρέος

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η ΝΔ στους «πανηγυρισμούς» του Μαξίμου για τα μέτρα για το χρέος από τον ESM.

Κάνοντας λόγο για «εξευτελιστική επιστολή συγνώμης» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στους θεσμούς, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ
«Το θράσος και η υποκρισία της Κυβέρνησης συνεχίζονται.
Για να "ξεπαγώσουν" σήμερα τα μέτρα για το χρέος από τον E.S.M., ο αφοσιωμένος στο Μνημόνιο Υπουργός κ. Τσακαλώτος, απέστειλε μια εξευτελιστική επιστολή συγγνώμης, ότι δεν θα ξαναδώσει κανένα εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους.
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας, συμφωνώντας για πολλά χρόνια σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π., που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν...
Πόσες φορές ακόμη θα βγάλουν ανακοινώσεις πανηγυρισμών για τη συνεχή λιτότητα χωρίς αντίκρισμα, που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό;
».

Η επιστολή 

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μη στείλει τις προτάσεις της για την άρση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου στο Eurogroup, όπως είχε δεσμευτεί στο Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου. 
Αντί μιας δεσμευτικής επιστολής, ο αρμόδιος υπουργός κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε στους Ευρωπαίους συναδέφους του ένα κείμενο κενό ουσιαστικού περιεχομένου, υποσχόμενος θα τους ενημερώσει αναλυτικά για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης.
Δύο τινά συμβαίνουν:
Η κυβέρνηση ή δεν έχει καταλήξει σε σαφείς θέσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και (στη συνέχεια) το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος και για το λόγο αυτό «κάνει καθυστέρηση» ή
σκοπίμως διατηρεί ένα κλίμα «κρίσης», κυρίως για εσωτερικούς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Και στα δύο ενδεχόμενα ελέγχεται.
Στην πρώτη περίπτωση ελέγχεται γιατί δεν επιτρέπεται, μετά από τόσους μήνες εκκρεμότητας να μην είναι σε θέση να κλείσει την αξιολόγηση και να απελευθερώσει την οικονομία από το σημερινό τέλμα. 
Στη δεύτερη περίπτωση ελέγχεται γιατί δεν επιτρέπεται να καλλιεργεί σκοπίμως ένα κλίμα αδιεξόδου και διαρκούς φθοράς στις σχέσεις μας με τους εταίρους και δανειστές μας, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα πολιτικά σενάρια και όλες τις εκδοχές για τις στρατηγικές επιλογές της χώρας.

Πολλοί μάλιστα από τους επικριτές της κυβέρνησης θεωρούν πως το παρατεταμένο αδιέξοδο περί την αξιολόγηση είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών αντιφάσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. 
Είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναγκαίες επιλογές που συνεπάγονται πολιτικό κόστος ή αμφιθυμίας των βασικών στελεχών της για το κεντρικό σενάριο και τις επιμέρους επιλογές που πρέπει να υιοθετήσει με αποφασιστικότητα η χώρα για να δει ο λαός τις καλύτερες μέρες.

Όπως και να έχει το πράγμα, η διαδικαστική - και όχι ουσιαστική - επιστολή Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες δείχνει άρνηση (ή αδυναμία) πρωτοβουλίας στο πιο ζωτικό σήμερα ζήτημα για τον τόπο και μετάθεση, εκ των πραγμάτων, του βάρους των αποφάσεων, για μια ακόμα φορά, στους «κακούς δράκους»...

Η επιστολή που συνέταξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη σύσκεψη που συγκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, απεστάλη στα …τυφλά. Όχι γιατί δεν είχε παραλήπτη (αυτός θα είναι το Eurogroup), αλλά γιατί δεν είναι σε γνώση της Αθήνας τι συμφώνησαν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. 
Ποιο είναι το σημείο επαφής τους, με ποια κοινή διαπραγματευτική πλατφόρμα θα εμφανιστούν… Πράγμα που σημαίνει ότι οι ελληνικές παραχωρήσεις μπορεί και να μην αποδειχθούν ικανές για τη συμφωνία, και να απαιτηθούν κι άλλες…
Εξ ου και η… λευκή κατ ουσίαν επιστολή που έστειλε ο κ. Τσακαλώτος στους δανειστές. 
Τι λέει πρακτικά; 
Πως θα εξηγήσει και θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που θα περιλαμβάνει ο περιβόητος «κόφτης» δια ζώσης, στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης. 
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα αποκλείσει το σενάριο της εκ των προτέρων νομοθέτησής τους 
Ο σχεδιασμός, εξάλλου είναι γνωστός
Συμφωνία – πακέτο με υποχωρήσεις μεν [«έντιμο συμβιβασμό», το αποκάλεσε προ ολίγων ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος], αλλά με «αντίδωρα» από τους δανειστές: 
Την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους...


Δεν υπάρχουν σχόλια: