Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Δεσμεύουν τραπεζικούς λογαριασμούς στα τυφλά ακόμη και σε όσους ρυθμίζουν χρέη

Τη στιγμή που εκατομμύρια φορολογούμενοι προσπαθούν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη ζωή τους οδηγώντας τους σε πλήρη οικονομική αδυναμία. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο κρούσμα, η δέσμευση λογαριασμών σε φορολογούμενους που...
την προηγούμενη ημέρα είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με την εφορία τους.

Ελεύθερος επαγγελματίας ενημερώθηκε τις προηγούμενες μέρες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και προκειμένου να μην ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εναντίον του, κλήθηκε να μεταβεί στην εφορία του και να προχωρήσει σε διακανονισμό.

Αφού έκανε όλες τι απαραίτητες ενέργειες ρύθμισε το χρέος του σε 12μηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο την επόμενη ημέρα (και χωρίς να το γνωρίζει ούτε η εφορία στην οποία ανήκει) η κεντρική υπηρεσία διέταξε τη λήψη αναγκαστικών μέτρων και τη δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών, παρά το γεγονός ότι είχε ρυθμίσει σε 12 δόσεις το χρέος του.

Όταν ζήτησε εξηγήσεις, ενημερώθηκε από την εφορία του ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι και ότι ο λογαριασμός θα «ελευθερωθεί» με την εξόφληση του συνόλου της οφειλής, δηλαδή μετά από ένα χρόνο! Μάταια  ο φορολογούμενους προσπαθούσε να βρει το δίκιο του και δυστυχώς δεν κατάφερε να πληρώσει ούτε την πρώτη δόση της ρύθμισης.

Το παραπάνω παράδειγμα είναι ένα από τα πολλά κρούσματα φορολογικής παράνοιας που έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί οφειλέτες όχι μόνο να μην μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά και να χάνουν τις σχετικές ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί.

Υπηρεσιακό στέλεχος σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο πολλοί φορολογούμενοι έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων με το δημόσιο επίσης να χάνει σημαντικά ποσά.

Επισημαίνει δε, ότι το προηγούμενο διάστημα επέτρεπαν σε  ανθρώπους που είχαν προβλήματα επιβίωσης, να δίνουν ένα ποσό χαμηλότερο τη δόσης προκειμένου να μην τη χάσουν αλλά και με στόχο το δημόσιο να εισπράττει έστω και αυτά τα χαμηλότερα ποσά.

Όταν όμως η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων ενημερώθηκε  για τις διευκολύνσεις αυτές δημιούργησε πρόβλημα στους προϊστάμενους των εφοριών με αποτέλεσμα αφενός οι φορολογούμενοι να χάσουν τη ρύθμιση αφετέρου το δημόσιο να χάσει έσοδα. Όπως υποστηρίζουν, εξαιτίας της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε μειώθηκαν τα έσοδα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων κατά 66% σε ένα τρίμηνο.

Δυστυχώς αποδεικνύεται πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η φορολογική διοίκηση βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα. Η γραφειοκρατία δείχνει ανίκανη να διαχειριστεί με λογικούς όρους τα καθημερινά προβλήματα που προκαλεί η υπερφορολόγηση και η μείωση των εισοδημάτων σε χιλιάδες φορολογούμενους.


Του Προκόπη Χατζηνικολάου
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: