Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Reuters: Ο λαϊκισμός χάνει εκεί που γεννήθηκε, στην Ελλάδα

Reuters: Ο λαϊκισμός χάνει εκεί που γεννήθηκε, στην Ελλάδα

Τις ρίζες του στην Ελλάδα έχει ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός μετά την οικονομική κρίση, αναφέρει το Reuters, κάνοντας σαφή αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και στη σαρωτική νίκη του το 2015 με τις υποσχέσεις οι οποίες δύο χρόνια μετά δεν τηρήθηκαν.

Σε ανάλυση στην ιστοσελίδα Breaking Views του διεθνούς πρακτορείου γίνεται εκτενής ανάλυση στις πολιτικές εξελίξεις...
στις χώρες της Ευρώπης και στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 και εστιάζει στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι όπως η Δημοκρατία από αυτή τη χώρα ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός λαϊκισμός μετά την οικονομική κρίση.
O αρθρογράφος φέρνοντας ως παράδειγμα τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτιμά ο λαϊκισμός θα τελειώσει στην Ελλάδα με την ήττα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια μετά έχει γίνει μέρος του προβλήματος, έχει αποτύχει να αναζωογονήσει την απασχόληση ή την ανάπτυξη. Οι μισοί νέοι είναι ακόμα άνεργοι, και το ΑΕΠ αναμένεται να μην αυξηθεί το 2016.
«Το μετριοπαθές κέντρο, έχει σκληρή δουλειά να κάνει και το 2017 θα είναι μια χρονιά κρίσιμη. Τουλάχιστον στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο λαϊκισμός έχει τα όριά του».
Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Ενα κόμμα που είχε συνδεθεί κάποτε με την ευνοιοκρατία, επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του υπό τον ηγέτη του Κυριάκο Μητσοτάκη ως μια μετριοπαθή εναλλακτική που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσφύγει στις εκλογές το 2017, κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει, εκτιμά η ιστοσελίδα.

Αντιμέτωπα με συνέπειες τα κόμματα που κάνουν υποσχέσεις χωρίς να τις τηρούν
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα κόμματα που κάνουν υποσχέσεις χωρίς να τις τηρούν και μάλιστα σημείωνεται ότι για τους φιλελεύθερους πολιτικούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανταρσίες των ριζοσπαστών σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αυτή η αφήγηση είναι ενθαρρυντική, καθώς κόμματα που κάνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιήσουν, θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες.
Ο λαϊκισμός, που θα μπορούσε να οριστεί ως ένα κίνημα που παίρνει μέρος στην πάλη ανάμεσα στη διεφθαρμένη ελίτ και την πλειονότητα που δεν έχει προνόμια, είναι καλά εδραιωμένος, αλλά τείνει να είναι ασταθής. Στη Λατινική Αμερική, χώρες όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, που υιοθέτησαν λαϊκιστές ηγέτες, τώρα επαναπροσδιορίζονται.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η αλλαγή θα συμβεί και στην Ευρώπη, και πόσο γρήγορα. Στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου ριζοσπαστικά κόμματα κατά του κατεστημένου καταγράφουν άνοδο, πρόκειται να γίνουν εκλογές το 2017.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: