Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Eurogroup: Απόφαση για μέτρα και δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα - “Τυράκι” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - Σχόλιο

Eurogroup LIVE: Απόφαση για μέτρα και δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα - “Τυράκι” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Η συνεδρίαση του Eurogroup τελείωσε... νωρίς - νωρίς

Το Eurogroup συμφώνησε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, τα οποία πρότεινε ο ESM, αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup.

Σχόλιο Ε Μ ΠΡΟ Σ : Το ζουμί της συμφωνίας είναι ότι συμφωνούμε σε μέτρα για να πιαστεί πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% το 2018.
Συμφωνούμε επίσης ότι το 3,5% θα είναι και ο μεσοπρόθεσμος στόχος μετά το 2018.
Το 3,5% δεν βγαίνει οπότε βρισκόμαστε πάλι στο σημείο 0. ...

- Η συνεδρίαση του Eurogroup τελείωσε... νωρίς - νωρίς
- Μοσκοβισί: Έγινε σημαντική πρόοδος
- Ρέγκλινγκ: Τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους
- Ο Ντάισελμπλουμ δεν πήρε σαφή θέση για την "εφιαλτική" πρόταση Σόιμπλε
- Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για άλλα 10 χρόνια!...



"Ημερομηνία - ορόσημο η 5η Δεκεμβρίου". Μία φράση που έχει... χιλιογραφτεί το τελευταίο διάστημα, αποτελώντας όμως απλά την αλήθεια. Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο, με αποφάσεις για μέτρα και δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα. Το... τυράκι που έδωσαν στην Ελλάδα, ήταν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που απόφασίστηκαν για το χρέος.

«Το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο που έχει γίνει για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ιδιαίτερα καλωσόρισε τη συμφωνία με τους Θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ, που επιτρέπει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο δημιουργεί ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.
Το Eurogroup σημειώνει ότι η τεχνική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) όπως και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.
Ειδικότερα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του ΔΣ του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του Ιανουαρίου 2017, για να γίνει πλήρως λειτουργικό το ταμείο», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.
Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Επίσης υπενθύμισε τη σημασία μίας δημοσιονομικής τροχιάς που είναι συνεπής με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις υπό το πλαίσιο της ΕΕ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό.  
Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων με βάση τις προτάσεις του ESM και την προπαρασκευαστική εργασία του EWG, που θα υλοποιηθούν από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: