Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Κίσινγκερ, φαν του Τραμπ: Δώστε του μια ευκαιρία να αναπτύξει το όραμά του για την παγκόσμια τάξη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

Η προσωπικότητα του Ντόναλντ Τραμπ «δεν έχει προηγούμενο» στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, αλλά θα πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία να αναπτύξει τις πολιτικές του», είπε ο Χένρι Κίσινγκερ, υποστηρίζοντας ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έχει όλα τα φόντα για να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια πολιτική σκηνή εμμένοντας στην αμερικανική παράδοση της «οικοδόμησης παγκόσμιας ειρήνης».

Μιλώντας στο Φόρουμ του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο για το θέμα της...
 «Παγκόσμιας Ειρήνης μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές», ο 93χρονος πρώην υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια που πυροδότησε η εκλογή του εκκεντρικού ρεπουμπλικανού μεγιστάνα.
«Προτού θεωρήσει κανείς ως αναπόφευκτη μια κρίση, θα πρέπει να δώσει μια ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση να αναπτύξει το όραμά της για την παγκόσμια τάξη», είπε ο βετεράνος διπλωμάτης. Κι υπογράμμισε ότι μετά τις εκλογές η συζήτηση για το ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο θα έπρεπε  να εστιαστεί μάλλον στις δυνατότητες του Τραμπ και τις πολιτικές του παρά στην προεκλογική  ρητορική του, που ανησύχησε πολλές χώρες απ' την Ευρώπη μέχρι την Ασία για τη μελλοντική τοτυς σχέση με την Ουάσιγκτον.
«Η διεθνής συζήτηση θα έπρεπε να αφορά στην εξέλιξη της αμερικανικής πολιτικής, όχι στη ρητορική της προεκλογικής καμπάνιας, Η πρωταρχική επιδίωξη της ειρήνης και της σταθερότητας κυριάρχησε σε κάθε αμερικανική κυβέρνηση που μελέτησα και γνωρίζω», είπε ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επί Νίξον.
«Αναμφίβολα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ως προσωπικότητα δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία», πρόσθεσε ο Κίσινγκερ απ' το βήμα του φόρουμ στο Όσλο.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: @berman_michael / Instagram
Οι 4 μεγάλες προκλήσεις της προεδρίας Τραμπ
Στην ομιλία του ο Κίσινγκερ υπέδειξε τέσσερα πεδία που μπορεί να αποδειχθούν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση μελλοντικών συγκρούσεων και τη δημιουργία μεγάλων προκλήσεων για την προεδρία Τραμπ
Ποια είναι αυτά; 
Η επιδείνωση των σινο-αμερικανικών σχέσεων, η κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, η εξασθένιση της στρατηγικής σημασίας της Ευρώπης κι η κλιμάκωση των συρράξεων στη Μέση Ανατολή.
Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ο Κίσινγκερ υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι η αμερικανική ηγεσία πάντα ασκούσε μεγάλη επιρροή όσον αφορά σητν παγκόσμια τάξη κι ότι ο Τραμπ δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.
«Πολλές απ' τις υφιστάμενες δομές προστασίας της ειρήνης είτε είχαν αμερικανική υποστήριξη είτε αμερικανική προέλευση», είπε ο Κίσινγκερ. «Ελπίζω και πιστεύω ότι τις επόμενες δεκαετίες οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν το ιστορικό τους πεπρωμένο στην οικοδόμηση της παγκόσμιας ειρήνης.»
Δεν είναι η πρώτη φορά που Κίσινγκερ σπεύδει να υπερασπιστεί τον Τραμπ, με τον οποίο συναντήθηκε τουλάχιστον δύο φορές φέτος – η πρώτη ήταν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον περασμένο Μάιο κι η δεύτερη φορά τον Νοέμβριο μετά την επικράτηση του Τραμπ στις εκλογές-. 
Σε συνέντευξή του στο CNN τον περασμένο μήνα ο Κίσινγκερ κάλεσε τους Αμερικανούς να δώσουν μια ευκαιρία στον Τραμπ, αποκαλώντας τον «την πιο μοναδική»  προεδρική προσωπικότητα που γνώρισε ποτέ...
Πηγή:efimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: