Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016

Βαρουφάκης: Ταφόπλακα η επιστολή ΤσακαλώτουΑποτέλεσμα εικόνας για βαρουφακηςΟ Γιάνης Βαρουφάκης, με άρθρο του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ασκεί κριτική στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αφορμή την επιστολή του προς τους Θεσμούς. 
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, έβαλε στο στόχαστρο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επειδή έδωσε το επίδομα στους συνταξιούχους. 
Για την επιστολή Τσακαλώτου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το μόνο που πέτυχε ήταν να μπει η ταφόπλακα του «παράλληλου προγράμματος».
Αναλυτικότερα

«H κίνηση του πρωθυπουργού να δοθεί εφάπαξ ποσό στους συνταξιούχους και να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ήταν μια τελευταία προσπάθεια να αναβιώσει η υπόσχεση του «παράλληλου» προγράμματος - της ιδέας ότι η κυβερνώσα Αριστερά υποχωρεί μεν (αποδεχόμενη το Μνημόνιο) αλλά αντεπιτίθεται δρομολογώντας παροχές στους αδύναμους χωρίς την υπογραφή του κ. Βίζερ (του βασικού τοποτηρητή του Μνημονίου και προέδρου του EuroWorkingGroup).
Το μόνο όμως που πέτυχε, όπως αποδεικνύει η επιστολή Τσακαλώτου, ήταν να μπει η ταφόπλακα του «παράλληλου» προγράμματος με τη ρητή δήλωση του Υπ.Οικ. ότι: «...παραδέχομαι πως μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο πρέπει να συζητώνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο των Μνημονιακών μας δεσμεύσεων»
Θα ρωτήσει κάποιος; 
Δεν άξιζαν αυτές οι έστω μικρές παροχές (ακόμα κι αν δεν επαναληφθούν); Για να απαντήσουμε πρέπει να δούμε τι θα στοιχίσουν μεσοπρόθεσμα, έστω και έμμεσα, στους ίδιους ανθρώπους που το έλαβαν.
Κόστισαν την αποδοχή, άλλη μια φορά, του απαράδεκτου στόχου 3,5% πρωτογενούς για το 2018 και για αρκετά χρόνια μετά (σύμφωνα με το ανακοινωθέν του τελευταίου Eurogroup). 
Η κυβέρνηση, εν ολίγοις, έδωσε ένα επίδομα ανακούφισης της φτώχειας υπό τον όρο
(Α) ότι δεν θα το ξανακάνει και 
(Β) ότι αποδέχεται τη μονιμοποίηση του μηχανισμού που παράγει και ενισχύει αυτή τη φτώχεια!

Συνολικά ο ελληνικός λαός θα κληθεί να βρει 10,5 δισ. ευρώ μέχρι το καλοκαίρι για αποπληρωμές χρέους. Πρόκειται για ναρκοπέδιο. Είναι αδύνατον να πειστεί κανείς ότι το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους, που η κυβέρνηση υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα είναι το τελευταίο, άξιζε την υποταγή μας σε αυτό το πρόγραμμα που δεν έπρεπε να έχει υπογραφεί ποτέ»

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/varoufakis-tafoplaka-epistoli-tsakalotou

Δεν υπάρχουν σχόλια: