Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικα ψυχανεμίσματα…

Στολισμένα έλατα, λαμπιόνια και φάτνες κοσμούν δρόμους, μπαλκόνια και πλατείες για να φωτίσουν γιορτινά μοσχομυρωδάτες μέρες αγάπης, προσφοράς, προσδοκίας και συγχώρεσης .

Με τις ψυχές, όμως, των ανθρώπων τι γίνεται; 
Πώς στολίζονται με το πνεύμα των Χριστουγέννων; 
Πώς ζεσταίνονται οι πιο παγωμένες απ΄αυτές από την θαλπωρή της ανθρωπιάς και της ελπίδας; ...

Πώς αγγίζει τις πιο μίζερες μια νότα χαράς και αισιοδοξίας; 
Γιατί, τέλος, άλλες βιώνουν τέτοια εποχή συναισθηματική έξαψη και άλλες μελαγχολικό ψυχοπλάκωμα;
Ενδεχομένως οι τελευταίες, σύμφωνα με τον εκ του προχείρου ψυχαναλυτή πρωθυπουργό της χώρας , «δεν είναι καλά”. 
Σύμφωνα με το ανέξοδα απαξιωτικό του αφήγημα αυτές είναι κυρίως ανίκανες, εφόσον “δεν μπορούν ν' αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις χώρες τους, στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο.”
Λίγο πολύ η πρωτότυπη πρωθυπουργική προσέγγιση ερμήνευε ένα ιδιότυπο κόσμο όπου οι κακές ψυχές δημιουργούν εμμονικά μοχθηρούς ανθρώπους που με τη σειρά τους παράγουν προβληματικές καταστάσεις. Τόσο, μάλιστα δυσοίωνες που δεν αφήνουν χρονιάρες μέρες το πλεόνασμα ψυχής του ελληνικού λαού να εκδηλώσει τη χαρά του.
Αν τύχει τώρα αυτοί οι “μαυρόψυχοι” να συναρτώνται με πολιτικούς του αντιπάλους και επιπροσθέτως να έχουν συνάφεια με ανθρώπους καθηλωμένους σε αναπηρικά αμαξίδια, τόσο το χειρότερο γι αυτούς.
Δεδομένου, ότι ο μεγάθυμος πρωθυπουργός τους ευχήθηκε καλοπέραση και ευτυχία. Ευλογίες που απεύθυνε τέτοιες μέρες πέρυσι και προς τους Έλληνες πολίτες. Με τα γνωστά αποτελέσματα της καταπόνησης του σημείου αντοχής και θραύσης τους.
Ωστόσο τα βαριά του υπονοούμενα που αποτυπώθηκαν με αυτοσχέδιους ψυχιατρικούς όρους ανασκευάστηκαν άμεσα. Αφού προηγουμένως είχαν αγγίξει το θυμικό του κομματικού του ακροατηρίου. Προφανώς , διαβεβαιώθηκε αρμοδίως ότι οι πρωθυπουργικές διαγνώσεις δεν συνδέονταν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ούτε με τις νευρώσεις του.
Και προφανέστερα επικυρώθηκε επισήμως ότι ο καλόκαρδος Έλληνας πρωθυπουργός δεν επιχείρησε μικρόψυχα να ανακτήσει μέρος της χαμένης αξιοπιστίας του, πλήττοντας με ύπουλα ρητορικά χτυπήματα το όποιο κύρος του αντιπάλου του.
Τεκμηριώθηκε με αυτό τον ανώδυνο τρόπο ότι η μαγεία των Χριστουγέννων δεν αντέχει το βάρος των πολιτικών επιχειρημάτων. Χωράει, όμως ψυχανεμιστικά προσχήματα που επιδιώκουν να αντιπαραβάλλουν τις “κακές ψυχές” με τις προπαγανδιστικές πονηριές. Μόνο που όσο “μαύρες” φαντάζουν οι πρώτες τόσο φθηνές αποκαλύπτονται οι δεύτερες.

Βασίλης Πήλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: