Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ • Στο 93% η απογοήτευση

 Οι πολίτες αισθάνονται οργή (61%), φόβο (48%), ντροπή (48,4%)
 Η διαλυμένη από τα Μνημόνια κοινωνία σε πλήρη σύγχυση 
 Μόνο το 56,2% συμφωνεί με το δώρο στους συνταξιούχους! Το 28,4% συμφωνεί με το πάγωμα του υψηλού ΦΠΑ στα νησιά! 
Το 61,3% θέλει παραμονή στην ευρωζώνη! Περισσότεροι από τους μισούς ζητούν άλλη τακτική για να αποφευχθούν νέα μέτρα...

Ευρήματα-σοκ στις εξαμηνιαίες Τάσεις της MRB. Οι πολίτες αισθάνονται οργή (61,9%), φόβο (48,9%) και ντροπή (48,4%)
Η πίεση που προκαλούν στους Ελληνες τα διαδοχικά Μνημόνια από το 2010 αποτυπώνεται ανάγλυφα στα ευρήματα των εξαμηνιαίων Τάσεων της MRB που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Εκτός από τη συντριπτική απαισιοδοξία και τη δυσαρέσκεια που όχι μόνο δεν αναχαιτίστηκε αλλά διογκώθηκε ύστερα από τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, εντυπωσιακό ενδιαφέρον έχουν η σύγχυση και οι μεγάλες αντιφάσεις που επικρατούν στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό παρατηρείται μάλιστα τόσο στα κορυφαία ζητήματα που αφορούν τους στρατηγικούς προσανατολισμούς της χώρας όσο και στα επιμέρους που συνδέονται με την καθημερινότητα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 61,3% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά την ίδια ώρα περισσότεροι από τους μισούς δεν συμφωνούν με την τακτική που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας για την αποφυγή νέων μέτρων.
Ετσι, το 51,1% δεν δέχεται ότι με τις πρόσφατες εξαγγελίες του ο πρωθυπουργός «έστειλε μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών ότι απαιτείται άμεσα πολιτική συμφωνία χωρίς την επιβολή συμπληρωματικών μέτρων για να μην αναγκαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές», ενώ αυτοί που συμφωνούν περιορίζονται στο 41,7%.
Σκοπιμότητες
Επίσης, η πλειοψηφία βλέπει εκλογικές σκοπιμότητες πίσω από τις ενέργειες Τσίπρα, καθώς το 63,6% θεωρεί ότι «ανοίγει μία περίοδο παροχών με στόχο να προχωρήσει σε άμεσες εκλογές». Διαφωνεί μόλις το 31%. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός της σχετικά χαμηλής αποδοχής για τη «13η σύνταξη». Ακόμη και την ώρα που η φτώχεια σπάει κάθε ρεκόρ και στη Βουλή η σχετική διάταξη ψηφίζεται με διευρυμένη πλειοψηφία, μόλις το 56,2% αξιολογεί θετικά το μέτρο, με τις αρνητικές αξιολογήσεις να διαμορφώνονται στο (τηρουμένων των αναλογιών υψηλό) 41,4%. Πιο θετική είναι η αποδοχή της εξαγγελίας για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Το 68,2% επιδοκιμάζει και μόλις το 28,4% είναι αρνητικό.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κοινωνικό περιβάλλον, για πρώτη φορά έχει κυριολεκτικά μηδενιστεί ο βαθμός αισιοδοξίας. Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα στη χώρα;» αρνητικά απαντά το 92,9%, ενώ καλά τα κρίνει μόλις το... 0,6%. «Ούτε καλά ούτε άσχημα» δηλώνει το 5,8%.
Επίσης, το 93,5% κρίνει κακή έως πολύ κακή την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και το 81,2% πιστεύει ότι στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών θα χειροτερέψει. Το 75,9% χαρακτηρίζει την προσωπική οικονομική κατάστασή του κακή ή πολύ κακή, καθώς με «πολύ μεγάλη δυσκολία» ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του και η λέξη που εκφράζει περισσότερο τα συναισθήματα είναι η «οργή» (61,9%). Ακολουθούν ο «φόβος» (48,9%) και η «ντροπή» (48,4%).

Ενδιαφέρον έχει και ότι από τα τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα πρώτη έρχεται ανεργία με 64,5%, ακολουθεί το φορολογικό σύστημα με 46,1%, έπεται η υγεία και η περίθαλψη με 34,2%, ενώ η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης συγκεντρώνει 31,6%.
Προβάδισμα 11,4% της Ν.Δ. παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα
Η μεγάλη ανατροπή στις εκλογικές τάσεις επιβεβαιώνεται και στη νέα δημοσκόπηση. Η Ν.Δ. καταγράφει προβάδισμα 12,9% στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μάλιστα όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά διευρύνθηκε μετά τις πρόσφατες πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Στην προηγούμενη μέτρηση, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν 11,4%, ενώ τον Ιούνιο του 2016 η Ν.Δ. προηγούνταν με μόλις 5,9%.

Η Ν.Δ. καταγράφει τώρα ποσοστό 29,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,2%. Ενισχυμένη εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή που είναι καθαρά τρίτο κόμμα με 8,3%, ενώ ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ.) με 6,5% και το ΚΚΕ με 6,4%. Την είσοδό της στη Βουλή δείχνει να επιτυγχάνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 3,1%, η Ενωση Κεντρώων βρίσκεται οριακά στο 3%, ενώ οι ΑΝ.ΕΛ. συγκεντρώνουν 2,4% και το Ποτάμι 2,0%.

Πάντως, εντυπωσιακά υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, καθώς η «αδιευκρίνιστη ψήφος» αγγίζει το 19,2% και «άλλο κόμμα» επέλεξε το 2,6%. Το ποσοστό της «αδιευκρίνιστης ψήφου» αναλύεται ως εξής: 7,6% «δεν αποφάσισα / δεν απαντώ» και 11,6% «λευκό - άκυρο - αποχή».

Συντριπτική είναι η υπεροχή της Ν.Δ. και στην παράσταση νίκης
Εχει προβάδισμα 55,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 14,0% και η επιλογή «κανένα κόμμα» 22,2%.
Επίσης, το 31% θεωρεί ότι η Ν.Δ. μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 15,6%. 
Το 41,9% απαντά, πάντως, «κανένα κόμμα». Ως προς τα πρόσωπα, στο ερώτημα «ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός» ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί με 30,7% έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει μόλις 19,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 44,0%.
www.dimokratianews.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλα μας πεισατε παλι μαυρο θα φαει ο ΚΟΥΛΗΣ