Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει το αριστερό success story με επίκεντρο την βραχυπρόθεσμη λύση στο χρέος

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει το αριστερό success story με επίκεντρο την βραχυπρόθεσμη λύση στο χρέοςΟι δανειστές δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους και στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι ακόμα και της τελευταία στιγμή μπορεί να ρίξουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που ξεκίνα σήμερα νέα επώδυνα μέτρα

Η επίσκεψη Ομπάμα, το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η αυξημένη πιθανότητα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι τα «συστατικά» που θα...
χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να δημιουργήσει το πολιτικό και επικοινωνιακό «ελιξίριο» προκειμένου να τονωθεί και ανακάμψει.
Άλλωστε ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος με τη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή έδειξε ότι θα σταθεί αρωγός της ελληνικής προσπάθειας για έξοδο από την κρίση και δεν θα «τσιγκουνευτεί» την παροχή στήριξης στο αίτημα για μείωση του χρέους.  
«Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ΔΝΤ έχει πει ότι η μείωση του χρέους είναι κρίσιμη για να βάλει την ελληνική οικονομία σε μια βιώσιμη τροχιά και να θέσει το πλαίσιο για την επιστροφή στην ευημερία» σημειώνει ο αμερικανός πρόεδρος που φθάνει στην Αθήνα αύριο και στέλνει μήνυμα στους δανειστές και κυρίως στο Βερολίνο προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να προτρέπει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που θα είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους. 
Αυτή την αναφορά του αναμένεται να επαναλάβει και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Αθήνα.   
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του εμφανίστηκε βέβαιος για το ζήτημα του χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «η συζήτηση είναι, ήδη, στο τραπέζι και είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να έχουμε καλά νέα» ενώ συμπλ’ήρωσε ότι «μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, θα τεθούν, επιτέλους, οι όροι για την ελάφρυνση του χρέους, ενός χρέους, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρούσαν ότι είναι βιώσιμο». 
Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός σημείωνει ότι και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα, για να συμπληρώσει ότι «μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, θα ανοίξουν οι προϋποθέσεις για επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά». 
Τις θετικές εξελίξεις συμπληρώνουν οι πληροφορίες πως παρά τις αντιφατικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το σχέδιο για τον συμβιβασμό Ευρωζώνης, Ελλάδος και ΔΝΤ είναι έτοιμο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% ή στο 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ώστε ΕΕ και ΔΝΤ να μοιράσουν τη μεταξύ τους απόσταση ανάμεσα στον στόχο 3,5%.
Οι ίδιες πληροφορίες που πηγάζουν από κοινοτικές πήγες και δημοσιεύτηκαν στον γερμανικό τύπο επιβεβαιώνουν και τα όσα υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας για συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για τη δεύτερη αξιολόγηση με ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων τον Ιανουάριο και εκταμίευση των δόσεων. 
Θέμα χρόνου και η έκθεση βιωσιμότητας χρέους από το ΔΝΤ η οποία θα λαμβάνει και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ετοιμάζει ο ESM και μια πιο σαφή διατύπωση για τις μεσοπρόθεσμες ενέργειες. 
Όλα αυτά θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό από το Μέγαρο Μαξίμου και το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης η οποία θα επιχειρήσει να οικοδομήσει ένα «success story» για να ανακάμψει και να πορευθεί με στόχο την εξάντληση της τετραετίας. 
Ωστόσο οι δανειστές δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους και στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι ακόμα και της τελευταία στιγμή - όπως άλλωστε συνηθίζουν - μπορεί να ρίξουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που ξεκίνα σήμερα νέα επώδυνα μέτρα κυρίως στα εργασιακά.   
Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απαντά με …σκληρό ροκ στις επιθέσεις της Αντιπολίτευσης και κυρίως στη Νέα Δημοκρατίας που ζητά επίμονα προσφυγή στις κάλπες.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: