Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

FT: Ο Ομπάμα παραδίδει τη σκυτάλη της παγκόσμιας ηγεσίας στη Μέρκελ

FT: Ο Ομπάμα παραδίδει τη σκυτάλη της παγκόσμιας ηγεσίας στη ΜέρκελΌταν ο Μπαρακ Ομπάμα προσγειωθεί στο Βερολίνο για το αποχαιρετιστήριο ταξίδι του στην Άνγκελα Μέρκελ, θα πει αντίο, όπως ο ίδιος έχει πει στην «πιο στενή του σύμμαχο». 
Με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναλαμβάνει τον Λευκό Οίκο, ορισμένοι θεωρούν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος παραδίδει τη σκυτάλη της παγκόσμιας...
φιλελεύθερης ηγεσίας στην Γερμανίδα καγκελάριο.
Με τα παραπάνω λόγια ξεκινάει το άρθρο των Financial Times οι οποίοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το τελευταίο ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου. Όπως τονίζουν πάντως η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει ήδη αποδεχθεί την πρόκληση καθώς σε επιστολή της στον Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να εργαστεί μαζί του στην βάση των κοινών δημοκρατικών αξιών. Όπως τονίζεται από το δημοσίευμα πρόκειται για έναν όρο ο οποίος δεν έχει τεθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν από Γερμανό καγκελάριο σε Αμερικανό πρόεδρο.
Τονίζοντας την ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο οι FT σημειώνουν ότι όσοι «αποθεώνουν την Μέρκελ ως τη νέα ηγέτη της Δύσης δεν θα έπρεπε να έχουν τόσο μεγάλες προσδοκίες», καθώς όπως εξηγούν μπορεί κατά τη διάρκεια της θητείας της να έχει λάβει γενναίες αποφάσεις, αντιλήφθηκε όμως με αφορμή το προσφυγικό για παράδειγμα, ότι για κάθε τι τολμηρό υπάρχει μία τιμή.
Το άρθρο συνεχίζει περιγράφοντας την πολιτική κατάσταση στην Γερμανία καθώς προτεραιότητα για την Μέρκελ, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφια για μία τέταρτη θητεία, είναι να κερδίσει τις εκλογές του 2017. Όπως τονίζεται όμως το γεγονός ότι υποχώρησε αποδεχόμενη την υποψηφιότητα ενός σοσιαλδημοκράτη για την Προεδρία της χώρας του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, θεωρείται ήττα.


Μία ακόμα ήττα της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν η αποτυχία της να πείσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν την πολιτική της στο προσφυγικό. «Η ίδια η ΕΕ είναι σε μια κρίσιμη καμπή. Με τους λαϊκιστές στην Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο να οδεύει στην έξοδο από την ΕΕ αλλά και την Λεπέν να διεκδικεί την Προεδρία στην Γαλλία, η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει πιο σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό της παρά στο εξωτερικό», σημειώνει το δημοσίευμα.
Επιπλέον τονίζεται ότι παγκόσμιος ρόλος της Γερμανίας ενδυναμώθηκε χάρις στην συνεργασία με τις ΗΠΑ που παραμένουν στρατιωτική υπερδύναμη.
«Η καλύτερη πιθανότητα για την Μέρκελ είναι να τιμήσει την υπόσχεσή της για τήρηση των δημοκρατικών αξιών πρέπει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ ακόμα και αν αυτό σημαίνει δύσκολους συμβιβασμούς στα θέλω του κ. Τραμπ. Αυτή θα είναι η συμβουλή του Μπαρακ Ομπάμα. Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι ο διάδοχός του είχε «εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διατήρηση του πυρήνα των στρατηγικών μας σχέσεων», συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ. Ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει λάθος για τις προθέσεις τουΤραμπ, η καλύτερη υπόθεση εργασίας της Μέρκελ είναι ότι έχει δίκιο», καταλήγουν οι FT.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: