Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

«ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ»: Ανατρεπτική ανάλυση του Foreign Affairs για την Ελλάδα


Ανάλυση του περιοδικού Foreign Affairs, υπό τον τίτλο «Ανάμεσα στον Τραμπ και την Τρόικα», δίνει μια νέα διάσταση στις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Στην ανάλυσή τους οι συντάκτες Άκης Γεωργακέλλος και ο Χάρης Μυλωνάς, συνδέουν την επίσκεψη Ομπάμα και το μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα στους δανειστές, με την εκλογή Τράμπ στην Αμερική και τη στάση που θα κρατήσει...
ο νέος αμερικανός πρόεδρος στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος. Οι συντάκτες σημειώνουν επίσης, πως το γεγονός της εκλογής Τράμπ μπορεί ακόμα και να φέρει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ «στην ίδια πλευρά», παρά τις μέχρι τώρα διαφορές τους.
«Το ταξίδι του Ομπάμα πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ επιχειρούν να επουλώσουν τις πληγές τους που προκάλεσε μια από τις πιο αποφασιστικές εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει πως η ελληνική κρίση αποτελεί ένα πρόβλημα της Γερμανίας και ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε μπει στην ευρωζώνη. Κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας ο Ομπάμα είχε ακολουθήσει την ακριβώς αντίθετη στάση, κάνοντας παρεμβάσεις εναντίον της λιτότητας και επιχειρηματολογώντας υπέρ μιας σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανάλυση.
Όπως τονίζουν οι συντάκτες του άρθρου, η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου λειτούργησε ως ένας χρήσιμος αντιπερισπασμός, καθώς ήρθε σε μια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει μια κρίση παρόμοια με εκείνη που αντιμετώπισαν προηγούμενες κυβερνήσεις, μετά την εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας που προέβλεπαν τα προηγούμενα πακέτα διάσωσης.
«Η επίσκεψη Ομπάμα συνέπεσε με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι στις τελευταίες του ημέρες ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ομπάμα θα ασκήσει πίεση στη Μέρκελ και το ΔΝΤ για να δώσουν στην Ελλάδα μια ελάφρυνση χρέους. Η εκλογή Τραμπ ωστόσο ανέτρεψε τα πράγματα», τονίζεται στο κείμενο του Foreign Affairs.
«Τώρα ελπίζει ότι ο και ο Τραμπ, όταν αναλάβει τον Λευκό Οίκο, θα αλλάξει τις απόψεις που έχει για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος» αναφέρεται στο κείμενο.
Σε κάθε περίπτωση η εκλογή του Τραμπ φαίνεται ότι προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις στους κυβερνητικούς εταίρους, τονίζουν οι συντάκτες του κειμένου και προσθέτουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε απογοητευμένος με τα αποτελέσματα, ενώ οι ΑΝΕΛ χαρούμενοι. Την ίδια στιγμή, καθιστά περίπλοκη τη δυναμική της διαμόρφωσης κυβερνητικών συνεργασιών».
«Εάν ο Τραμπ δεν αλλάξει άποψη στο ελληνικό ζήτημα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθούν στην ίδια πλευρά. Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι, μεταξύ αυτών και ο Τσίπρας, που ελπίζουν ότι η εικόνα του Τραμπ ως προέδρου θα είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που έδειξε ως υποψήφιος. Αυτό βεβαία είναι κάτι που μένει να φανεί».


Δεν υπάρχουν σχόλια: