Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

DW: Στα φόρτε τους οι λαϊκιστές μετά τη νίκη Τραμπ

Τι σημαίνει ο θρίαμβος Τραμπ για τα δεξιά λαϊκίστικα κινήματα στην Ευρώπη; 

Στη Γαλλία η Λεπέν θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει στο έπακρο τον αμερικανικό πολιτικό σεισμό. Το ίδιο και οι «Trumpisti» στην Ιταλία...

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν τήρησε αποστάσεις από τους δυο υποψηφίους, προτιμώντας να μην εμπλακεί στη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όμως, η επικεφαλής των Γάλλων λαϊκιστών έσπευσε να χαρακτηρίσει την απρόσμενη -τουλάχιστον κατά τους δημοσκόπους- νίκη Τραμπ «καλή είδηση» για τη Γαλλία. Ήδη στο προοίμιο του προεκλογικού αγώνα η Λεπέν είχε συγκρίνει τον εαυτό της με τον πολυεκατομμυριούχο, λέγοντας στο CNN ότι «μοιάζουμε, διότι και οι δυο δεν ανήκουμε στο κατεστημένο και δεν είμαστε μέρος του συστήματος».

Στο δεύτερο γύρο η Λεπέν;
Θεωρείται βέβαιο ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης στη Γαλλία, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει και να κεφαλαιοποιήσει στο έπακρον τόσο την προαναγγελθείσα έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ όσο και τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε ο Τραμπ στις ΗΠΑ. Ο προεκλογικός της τόνος είναι μέχρι στιγμής μαχητικός, αν όχι προκλητικός. Ζητά την ψήφο των πολιτών κατά του «συστήματος και της πολιτικής και μιντιακής ελίτ». Η Λεπέν εκπροσωπεί ακραίες θέσεις κατά της Ευρώπης, των ανοιχτών συνόρων και των αλλοδαπών. Σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές θα προχωρήσει, όπως υποσχέθηκε, στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην ΕΕ.
Μολονότι οι έως τώρα δημοσκοπήσεις δεν επιβεβαιώνουν τα σενάρια εισόδου της στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η ισχυρή ηγέτιδα των Γάλλων λαϊκιστών διεκδικεί με αξιώσεις τη συμμετοχή της στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Μαΐου όπου θα αντιμετωπίσει, όπως όλα δείχνουν, τον υποψήφιο των συντηρητικών. Πιθανότατα θα είναι είτε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ είτε ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Μπορεί ο «Σαρκό», ο οποίος εκπροσωπεί επίσης σκληρή γραμμή στα θέματα της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο και τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου, να εκμεταλλευτεί επίσης τη νίκη Τραμπ; Η εσωκομματικές εκλογές των συντηρητικών στα τέλη του τρέχοντος μηνός θα δώσουν μια πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Με το βλέμμα σε Ιταλία και Αυστρία
Γάλλοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι η Λεπέν παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Αυστρία όπου στήνονται και πάλι κάλπες στις 4 Δεκεμβρίου για την εκλογή προέδρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων FPO Νόρμπερτ Χόφερ προηγείται οριακά του πρώην προέδρου των Πρασίνων Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.
Το FPO θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη νίκη Τραμπ, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Πέτερ Φιλτσμάγερ. Κατά τον ίδιο υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά: «Ο Τραμπ κέρδισε επειδή δεν είναι πολιτικός και επειδή τα έβαλε με το ίδιο του το κόμμα». Ο Χόφερ, αντίθετα, είναι εδώ και χρόνια μέρος του πολιτικού συστήματος στην Αυστρία, όπως λέει.
Η 4η Δεκεμβρίου είναι μέρα ορόσημο και για την Ιταλία. Οι λαϊκιστές, που αυτοαποκαλούνται στο μεταξύ «Trumpisti», ανεβάζουν τώρα και μετά το θρίαμβο Τραμπ ακόμη περισσότερο τους τόνους, εκτιμώντας ότι το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης Ρέντσι. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης στην οποία, αναμφίβολα, θα έπαιζαν πλέον ρόλο και οι ίδιοι.
«Πάντα πιστεύαμε σε αυτό: στη νίκη του λαού κατά των ισχυρών δυνάμεων. Σήμερα στην Αμερική, αύριο στην Ιταλία», έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι. Ως «χαστούκι στο κατεστημένο και τις πολιτικές ελίτ» ερμήνευσε το αποτέλεσμα και ιδρυτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Πέπε Γκρίλο. Τι πιθανότητες έχουν τα δυο αυτά λαϊκίστικα κόμματα; Όχι πολλές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Εντούτοις μπορούν να ελπίζουν, όσο ο αριθμός των αναποφάσιστων παραμένει σχετικά μεγάλος.
Σε άνοδο οι λαϊκιστές σε Γερμανία και Ολλανδία
Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούνται εκλογές την ερχόμενη χρονιά. Στην Ολλανδία ο δεξιός λαϊκιστής Γκέρντ Βίλντερς αναμένεται να αποσπάσει υψηλότατα ποσοστά στις εκλογές του Μαρτίου. Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός συμμερίζεται πολλές από τις ακραίες θέσεις του Τραμπ, όπως την απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους μετανάστες. «Είναι ένας από εμάς και πιστεύω ότι αυτά που συμβαίνουν στην Αμερική θα συμβούν και σε εμάς», λέει ο Βίλντερς.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το κόμμα του, PVV, ενδέχεται να αναδειχθεί ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη. Εντούτοις το ισχύον εκλογικό σύστημα στην Ολλανδία αποκλείει ουσιαστικά το ενδεχόμενο να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία των 150 εδρών του δεύτερου σώματος του κοινοβουλίου. Και μέχρι στιγμής τα υπόλοιπα κόμματα αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ακροδεξιούς του Βίλντερς.
Στην Τσεχία οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες το αργότερο το φθινόπωρο του 2017. Όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις, το φιλελεύθερο, λαϊκίστικο ANO του υπουργού Οικονομικών Μπάμπις μπορεί να αναδειχθεί εκεί πρώτη δύναμη με 34%. Εκλογές πραγματοποιούνται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όμως και στη Γερμανία και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στην ομοσπονδιακή Βουλή. Στις δημοσκοπήσεις το ξενοφοβικό κόμμα που πανηγύρισε τη νίκη Τραμπ αποσπά σταθερά διψήφια ποσοστά και εμφανίζεται τρίτη δύναμη. Το θρίαμβο του ρεπουμπλικανού πανηγύρισε φυσικά και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν που θεωρείται ένας από τους κύριους εκφραστές της ξενοφοβικής ρητορικής στην Ευρώπη. Σε αυτά τα συμφραζόμενα, το εκλογικό έτος 2017 δεν αποκλείεται να φέρει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στις κάλπες.
Κρίστιαν Μπέμερ (dpa), Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: Deutsche Welle
http://www.lykavitos.gr/archives/435052

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ.........ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ........
Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ........

ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ