Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Deutsche Welle: Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα - Σχόλια του γερμανικού Τύπου για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ

Deutsche Welle: Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα
Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, επισημαίνοντας τα μηνύματα συμπαράστασης στη χώρα, τις προσδοκίες της ελληνικής ηγεσίας και τις διαβεβαιώσεις Ομπάμα για το ΝΑΤΟ.
Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα κάνει τον γύρο των γερμανικών και γερμανόφωνων μέσων ενημέρωσης. Οι αρθρογράφοι μεταφέρουν το μήνυμα συμπαράστασης που μετέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στις επαφές του με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία...

 

«Ο Ομπάμα υπόσχεται στους Έλληνες περαιτέρω βοήθεια», γράφει στη διαδικτυακή της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung και σημειώνει, μεταφέροντας τις προθέσεις του απερχόμενου αμερικανού προέδρου, ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν και στο μέλλον την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Μια ισχυρή Ευρώπη είναι σημαντική και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τον κόσμο». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης καταγράφει επίσης το αίτημα του Μπαράκ Ομπάμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, με την επισήμανση του αμερικανού προέδρου ότι αυτές δεν είναι μεν εύκολες αλλά απαραίτητες. 

Σε σχόλιο στην έντυπη έκδοσή της η FAZ σημειώνει ότι «στην Ελλάδα ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης. Το ότι ειδικά αυτή η χώρα επρόκειτο να απασχολήσει αυτόν και άλλους επί σειρά ετών επειδή η οικονομική της κατάσταση απειλούσε να θέσει σε κίνδυνο τη νομισματική ένωση, ελάχιστοι θα μπορούσαν να το διανοηθούν οκτώ χρόνια πριν. Κάτι παρόμοιο περιμένει και τον Τραμπ: Ο επόμενος πρόεδρος ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κρίσεις που σήμερα κανείς δεν έχει στο οπτικό του πεδίο». 

Η λιτότητα από μόνη της δεν αρκείΜε τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι «η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει ευημερία» τιτλοφορεί σχετικό της δημοσίευμα η Tagesspiegel του Βερολίνου, παρατηρώντας στη διαδικτυακή της έκδοση ότι «για πρώτη και ταυτόχρονα τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του επισκέπτεται ο Μπαράκ Ομπάμα την Ελλάδα. Ο έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας εύχεται να τύχει της στήριξής του στο ζήτημα της κρίσης χρέους». Η εφημερίδα του Βερολίνου μεταφέρει την επισήμανση του αμερικανού προέδρου ότι «μια ελάφρυνση του χρέους όπως και άλλες στρατηγικές είναι απαραίτητες ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα σε αυτή τη μεταβατική φάση». Περιγράφοντας τις συνθήκες στην ελληνική πρωτεύουσα, η Tagesspiegel γράφει ότι «στην Αθήνα επικρατούσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και επισημαίνει τις ζώνες αποκλεισμού και την απαγόρευση διαδηλώσεων σε τμήματα του κέντρου της πόλης. 

Η αυστριακή Kleine Zeitung στέκεται στις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς. Όπως γράφει, «ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι ο Ομπάμα θα καταφέρει με κάποιον τρόπο να πείσει τη Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αποστασιοποιηθούν από το σπιράλ της αιώνιας λιτότητας. Το βράδυ της Τετάρτης ο Ομπάμα, που ταξιδεύει χωρίς τη σύζυγό του Μισέλ, θα μεταβεί στο Βερολίνο».

«Ο Ομπάμα αποχαιρετά την Ευρώπη από την Αθήνα», γράφει η επίσης αυστριακή Der Standard σε ανταπόκρισή της από την ελληνική πρωτεύουσα. «Είναι λόγια σαν μέλι για τον Αλέξη Τσίπρα», σχολιάζει ο ανταποκριτής αναφερόμενος στη δήλωση Ομπάμα ότι «η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει ευημερία». Το δημοσίευμα σημειώνει: «Ο Τσίπρας θέλει βοήθεια στη μάχη του με τους δανειστές για μια νέα ελάφρυνση χρέους και την παίρνει - μάλλον σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι είχαν προδιαγράψει οι δανειστές στην Ευρώπη και η συντηρητική αντιπολίτευση στην Αθήνα». Το δημοσίευμα παραθέτει τις επισημάνσεις του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνέντευξη τύπου, όπου επαίνεσε τον έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «υπό την ηγεσία του (…) η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και διευθετεί τη ‘σκληρή δουλειά της οικονομικής ανάκαμψης'. Γι' αυτό η χώρα χρειάζεται χώρο να αναπνεύσει, εξήγησε ο Ομπάμα και στήριξε το αίτημα για ελάφρυνση χρέους. (…) Ο Τσίπρας άκουγε με εμφανή ικανοποίηση», παρατηρεί η Der Standard. 

«Πικρό τέλος» της προεδρίας Ομπάμα 

Ο γερμανικός τύπος εστιάζει και στην αβεβαιότητα που επικρατεί στο πεδίο των σχέσεων που θα έχουν στο εξής οι ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ με αφορμή την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε από την Αθήνα ότι το ΝΑΤΟ παραμένει «ακρογωνιαίος λίθος» για την ασφάλεια της Δύσης και τόνισε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τη σπουδαιότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παρά την εκλογική νίκη του Τραμπ. 

Η Suddeutsche Zeitung κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδη φωτογραφία από την υποδοχή του αμερικανού προέδρου από τον έλληνα πρωθυπουργό, την οποία συνοδεύει με ορισμένες επισημάνσεις: «Στα οκτώ χρόνια της θητείας του ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν συχνά στην Ευρώπη. Υπό την προεδρία του οι διατλαντικές σχέσεις δεν τέθηκαν ποτέ εν αμφιβόλω. Το τι είδους εξωτερική πολιτική θα ακολουθήσει ο διάδοχός του είναι ανοικτό». 

Τέλος, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για «πικρό τέλος» εκτιμώντας ότι «η προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα τελειώνει με τον θρίαμβο του εθνικισμού. Στο τελευταίο του μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο τον οδηγεί και στη Γερμανία, θέλει να απαλλάξει τους Ευρωπαίους από τον φόβο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η αξιοπιστία του Ομπάμα έχει κλονιστεί», σχολιάζει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ. 

Άρης Καλτιριμτζής 


Δεν υπάρχουν σχόλια: