Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Τα δίνει όλα η κυβέρνηση στους δανειστές - Γράφουν τη συμφωνία

Φωτογραφία: Intimenews

Οι εκπρόσωποι των θεσμών γράφουν τη συμφωνία
Θα την θέσουν υπόψιν της ελληνικής πλευράς το Σαββατοκύριακο
Αγκάθι τα εργασιακά

Πιέζει η ημερομηνία-ορόσημο του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου
Οι φόβοι της κυβέρνησης
Δραματικό SOS Τσακαλώτου και έμμεση απειλή για εκλογές...

Σβήνουν-γράφουν οι δανειστές το κείμενο για την δεύτερη αξιολόγηση και την συμφωνία με την ελληνική πλευρά.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών από την Παρασκευή έχουν ξεκινήσει να συντάσσουν το κείμενο της συμφωνίας, προκειμένου να τεθεί υπόψιν της ελληνικής πλευράς στα ραντεβού που θα έχουν το Σαββατοκύριακο. Από το κείμενο αυτό θα διαφανεί εάν θα υπάρξει συμφωνία με την ημερομηνία-ορόσημο του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να πιέζει ασφυκτικά.
Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή, δεν προγραμματίστηκε συνάντηση κυβέρνησης-δανειστών, κάτι που αποτέλεσε αίτημα των θεσμών για να γραφεί το κείμενο.
Αγκάθι το εργασιακό
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες που καταβάλλονται μεταξύ των θεσμών, είναι να συγκλίνουν στις απόψεις τους καθώς το ΔΝΤ, έχει περισσότερο σκληρή στάση σε θέματα όπως τα δημοσιονομικά μεγέθη και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Οπως φαίνεται οι απαιτήσεις των δανειστών για το εργασιακό προβληματίζει σφόδρα τα κυβερνητικά στελέχη ενώ αντίθετα, υπάρχει προσέγγιση τόσο στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού όσο και στο δημοσιονομικό κενό καθώς ο προϋπολογισμός, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, θα ενσωματώνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ.
Υψηλόβαθμα
 στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει για το επόμενο έτος.
Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, η επίτευξη Staff Level Agreement θα μπορούσε να οδηγήσει στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ακολούθως έναρξη συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα.
Δραματικό SOS Τσακαλώτου και έμμεση απειλή για εκλογές
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη Wall Steet Journal, εξέπεμψε δραματικό SOS καλώντας τους δανειστές να συμφωνήσουν τις επόμενες εβδομάδες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διαφορετικά θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία που υπάρχει για να μπει τέλος στην επταετή κρίση της Ελλάδας.
Προειδοποίησε μάλιστα πως η κωλυσιεργία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017, τονίζοντας πως οι επόμενες εβδομάδες παρέχουν μια σημαντική ευκαιρία στην ευρωζώνη για να δείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφύγει τα προβλήματά της.
«Αν κλοτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
«Είναι ζωτικής σημασίας οι άμεσες ενέργειες. Αν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και κατέληξε: «Θα είναι πολύ κοντόφθαλμη επιλογή να σταματήσει η διαδικασία που μας βγάλει από το πρόγραμμα, εξέλιξη που είναι ορατή».
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: